Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Kenen junaliput kallistuivat?

$
0
0

VR uudisti kaukoliikenteen hinnoittelua reilu vuosi sitten: hiljaisemmissa junavuoroissa lipun saa edullisemmin kuin suosituimmissa, myös erilaiset ale-kampanjat ovat yleistyneet. Kuka voitti ja kuka hävisi? Miten pärjäsi työmatkalainen tai opiskelija? Kuningaskuluttaja kysyi teiltä.

Kysyimme Kuningaskuluttajan Facebook-ryhmän kautta, ovatko junaliput halventuneet vai kallistuneet VR:n uudistuksen seurauksena. Saimme 118 vastausta eri puolilta Suomea. Kysely tehtiin Google-lomakkeella, joten vastaajat eivät nähneet toistensa vastauksia. Tässä on poimintoja vastauksista.

Pyysimme vastaajia kertomaan, mikä matkustajatyyppi vastaa häntä parhaiten: satunnaismatkailija, joka voi valita matkustusajankohdan melko vapaasti, säännöllisesti junaa käyttävä opiskelija vai työmatkailija, joka käyttää kaukoliikenteen junaa useita kertoja viikossa.

Sirpa Satunnaismatkailija voi säästää

Useimmat matkustavat junalla satunnaisesti. Kyselyn vastaajista 58 tyypitteli itsensä satunnaismatkaajaksi ja kertoi pystyvänsä valitsemaan matkustusajankohdan melko vapaasti.

Satunnaismatkustajat hyötyivät uudistuksesta eniten. Kolmannes satunnaismatkustajista kertoi saavansa liput halvemmalla kuin ennen VR:n uudistusta. Lähes puolet (27 vastaajaa) kuitenkin kertoi maksavansa lipuista aiempaa enemmän.

VR:n hinnoittelu-uudistus

    • VR uudisti kaukoliikenteen junamatkojen hinnoittelua kesällä 2013.
    • Uudistuksen idea oli, että hiljaisemmissa IC- ja Pendolino-junavuoroissa lipun saa edullisemmin kuin suosituimmissa.
    • Yhtiö on lanseerannut myös edullisemmat ennakkoliput ja ryhtynyt tekemään tarjouskampanjoita.
    • Opiskelija-alennus vaihtelee nykyään lähdön mukaan.
    • Vakiomatkustajien kausi- ja sarjalippujen hinnoitteluperusteita ei muutettu.
    • Hinnoittelu-uudistus koskee kaukoliikennettä, ei esimerkiksi Helsingin seudun lähiliikennettä.

Moni vastaajista kärkkyy ale-lippuja turhaan. Turusta Kouvolaan matkustava kertoo näin:

"En onnistu koskaan saamaan alennuksia. Jos saisin esim. halvan (5–10 euroa) lipun välille Turku-Helsinki, joutuisin odottamaan jatkoyhteyttä tunteja."

"Matkustan lännen ja idän väliä, eikä tarjousliput koskaan koske niitä."

"VR mainostaa taas kerran 10 euron lauantailippuja, mutta eipä noita ole yhteenkään lauantain junaan Oulu-Helsinki-välille!"

"Lahdesta Helsinkiin tai yleensä minnekään lähteviä ale-vuoroja on kovin vähän. Matkahuollon kautta saa yleensä halvempia lippuja. VR:n sivut ovat uudistuksen jälkeen olleet valtavan vaikeat käyttää."

Uudistukseen tyytyväisiä satunnaismatkaajia kuitenkin on.

"Minulle junaliput ovat halventuneet muutamia euroja." (Mikkeli-Helsinki)

"Melko usein Joensuu-Helsinki-välisen junamatkan lipun hinta yhteen suuntaan on 20 euron tuntumassa, ennen hinnoittelu-uudistusta yhdensuuntainen lippu maksoi normaalisti noin 60 euroa."

"Voin usein ajoittaa matkat halpojen lippujen mukaan. Usein se kuitenkin tarkoittaa erikoisia matka-aikoja ja perille pääsyä erittäin myöhään tai hyvin aikaisin."

Ale-lippujen yhdistely sallittua

Kaksi vastaajaa on keksinyt, että ale-lippuja yhdistelemällä voi päästä haluttuun määränpäähän halvemmalla.

Lahdesta Saloon matkustava vastaaja yritti etsiä ale-lippuja välille turhaan. "Lopulta keksin ostaa ensin lipun Helsinki-Turku, jonka sain tarjoushintaan, ja erikseen lipun Lahti-Helsinki. Tämä tuli selvästi halvemmaksi kuin ostamalla lippu suoraan haluamalleni matkalle."

Tampereelta Seinäjoelle halajava kertoo näin: "Normaalin lipun hinta on liian kallis, mutta hyvät tarjoukset laskevat (toisinaan) hinnan siedettävälle tasolle. Sopivasti valitsemalla esimerkiksi Vaasaan menevän junan saa halvalla lippuja."

Esimerkkitapauksissa on siis tyhjä penkki Seinäjoen ja Vaasan välillä, sekä Salon ja Turun välillä.

Vanha junalippu vuodelta 1975.
Junalippu vuodelta 1975. Vanha junalippu vuodelta 1975. Kuva: YLE

Olga Opiskelija on onneton

Kyselyyn vastasi 37 opiskelijaa. Heistä 32 kertoi maksavansa junalipuista enemmän kuin ennen VR:n uudistusta. VR on itse tiedottanut, että opiskelijat ovat hyötyneet hintauudistuksesta. Vain 2 opiskelijavastaajaa kertoi maksavansa nyt tarjousten ansiosta vähemmän junalipuistaan.

"Matkustan pääasiallisesti Kokkolan ja Tampereen väliä. Yleensä viikonlopuksi vanhempien luokse. Ennen opiskelijan IC-lippu oli noin 24 euroa ja Pendo vajaan 30 euroa. Nyt torstain-perjantain ja sunnuntain liput ovat lähes kaikki lähes 32 euroa."

"Opiskelijana saatan maksaa jopa 15 euroa enemmän lipusta kuin aikaisemmin, jos kyseessä on "ruuhkajuna"." (Kemi-Kerava)

"Maksan nykyään noin 10 euroa enemmän." (Tampere-Kajaani)

"Opiskelijalle Tampere-Helsinki ja Tampere-Jyväskylä väli maksaa usein jopa 10 euroa aiempaa enemmän. Edullisemmin pääsisi todella aikaisin aamusta tai todella myöhään illasta. Harvoin vain pystyy matkustamaan niihin aikoihin, kun pitäisi kuitenkin elää normaalia elämää eikä matkustaa nukkumista rajoittamalla."

"Olen opiskelija, ja lippuni ovat kallistuneet, mikä on johtanut siihen että etsin hanakammin muita matkustusvaihtoehtoja. Tänään yritin ostaa 10 euron lauantailähtöä, mutta ensimmäisen kuukauden aikana niitä ei ollut ainoatakaan jäljellä." (Jyväskylä-Turku)

"Vaikka opiskelijahintainen lippu on tavallaan palveluntuottajan kädenojennus meille opiskelijoille, niin valtionyhtiö VR:ltä tämä oli kummallinen päätös: se ohjaa opiskelijoita vähemmän ekologisiin kulkutapoihin, kuten bussiin ja henkilöautoon." (Savonlinna-Parikkala)

Junalippu vuodelta 1993.
Junalippu vuodelta 1993. Menopaluu Hyvinkää-Lahti maksoi 70 markkaa. Junalippu vuodelta 1993. Kuva: YLE

Teppo Työmatkalainen tasapainoilee

Osa suomalaisista tekee työmatkansa VR:n kaukoliikenteen junissa. Tavoitimme kyselyllä 13 "pendelöijää".

Kymmenen kolmestatoista työmatkalaisesta kertoo maksavansa kuukausi- tai sarjalipuistaan enemmän (6) tai saman verran (4) kuin ennen VR:n uudistusta. VR on kuitenkin tehnyt tarjouksia myös vakioasiakkailleen.

"Matkustan Tampere-Helsinki-välillä useita kertoja viikossa. Lippu-uudistus oli kaksijakoinen. Viime vuonna maksoin junalipuista enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna vähemmän kuin koskaan, sillä satuin saamaan vuosilipun kampanjahintaan."

"Matkustan neljä kertaa viikossa väliä Tampere-Helsinki-Tampere. Olen kulkenut väliä vuodesta 2008. Aloittaessani matkustamisen VR myi vain 30 päivän lippuja, nyt uudistuksen jälkeen päivien määrän saa päättää itse ja se on todella hyvä etu. Olen käyttänyt VR:n tarjouksia. Viimeksi huhtikuussa ostin loppuvuoden kausilipun tarjoushintaan. Säästin siinä melkein 1000 euroa. Joten tarjoukset todellakin kannattavat."

"Ennen VR:llä oli tarjous vakituisesti työmatkoja matkustaville. Joka 12. kuukausilippu oli ilmainen. Nyt en saa mitään alennuksia työmatkaliikenteeseen vaikka olen Veturilainen."

"Matkustan Turku-Helsinki-välillä kerran tai pari viikossa. Lippujen hinnat eivät ole muuttuneet miksikään, mutta matkustankin kiireisimpinä aikoina eli aamulla ja iltapäivällä. Muistaakseni kerran tullessani iltamyöhällä olen saanut edullisemman tarjouslipun kympillä."

Junalippu vuodelta 2004.
Kymmenen vuotta vanha junalippu. Tampereelta Hyvinkäälle matka maksoi 18,60 euroa. Kaikki artikkelin junaliput: Suomen Rautatiemuseo. Junalippu vuodelta 2004. Kuva: YLE

Raiteilta siirrytään busseihin

Peräti 21 vastaajaa (118 vastaajasta) kertoo matkustavansa aiempaa enemmän bussilla, vaikka asiaa ei lomakkeessa suoraan edes kysytty. Etenkin opiskelijat kertovat vaihtaneensa junan linja-autoon. Kehitys näkyy myös VR:n ja esimerkiksi Onnibussin ilmoittamissa matkustajamäärissä. Siirtymää on tapahtunut etenkin tämän vuoden aikana. Tästä tarkemmin TV1:n Kuningaskuluttajassa 30. lokakuuta.

"Paljon halvempia ja parempia vaihtoehtoja välillä Helsinki-Tampere on useita. Kuka haluaa enää matkustaa junalla?"

"Saan menolipun Helsingistä Turkuun Expressbussilla 5 eurolla. Tähän ei VR:llä ole ollut vastaavanlaisia tarjouksia sopiviin lähtöaikoihin."

"Alelippuja ei ole ikinä saatavilla minulle sopiville ajankohdille. Olen siirtynyt Onnibussin asiakkaaksi."

"Joskus olen saanut VR:n ale-lippuja, mutta en aina. Ennakkoon Matkahuollosta ostettu bussilippu (Helsinki-Lappeenranta, 5 euroa) on edullisempi ja mielestäni paremmin saatavilla."

Osa jättää matkan kokonaan tekemättä.

"Muuttuva hinnoittelu on vähentänyt kiinnostustani junamatkailuun, koska hinta on arpapeliä. Junamatkojeni määrä onkin laskenut."

"Lippuhinta-arvonta on tehnyt sen, että nyt huomattavasti vähemmän tulee tehtyä pikalähtöjä mihinkään."

Opiskelijalipun hinta nousi kymmenessä vuodessa jopa 70%

Miten arvioida, ovatko junalippujen hinnat nousseet vähän vai paljon? Vertailuluvuksi voi ottaa elinkustannusindeksin, joka kertoo kuinka paljon kuluttajahinnat ovat nousseet keskimäärin.

Junalippujen hintataulukko vuodelta 2004.
VR:n IC- ja Pendolino-junien hintataulukko vuodelta 2004. Voit verrata lipun hinnan nousua elinkustannusindeksin nousuun. Keskiarvoinen nousu olisi 21 prosenttia. Klikkaa kuvaa suuremmaksi. Junalippujen hintataulukko vuodelta 2004. Kuva: YLE

Otetaan esimerkiksi Tampere–Helsinki-väli: kymmenen vuotta sitten opiskelijalippu maksoi IC-junassa 12,20 euroa. Lokakuussa 2014 hinta on useissa lähdöissä 21 euroa, monissa kuitenkin 13-14 euroa. Jos lipusta maksaa 21 euroa, on hinta 72 prosenttia enemmän kuin vuonna 2004. Kymmenessä vuodessa kuluttajahinnat keskimäärin ovat nousseet 21 prosenttia. Jos Tampere–Helsinki-lipusta maksaa 13,40 on hinta noussut vain 10 prosenttia.

Kymmenessä vuodessa muut kuluttajahinnat ovat nousseet keskimäärin 21 prosenttia.

Kymmenen vuotta sitten aikuisen matka Tampereelta Helsinkiin maksoi IC-junassa kiinteästi 24,40 euroa. Jos aikuisen perushintainen lippu maksaa nyt välille Tampere–Helsinki 38,10 euroa, on hinta noussut 56 prosenttia eli reilusti enemmän kuin muut kuluttajahinnat.

(Elinkustannusindeksi: 1579 elokuussa 2004 ja 1909 elokuussa 2014)

Jätä alle kommentti, miten VR:n hinnoittelu-uudistus onnistui? Mikä olisi parempi hintamalli?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>