Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Neljä oppituntia Applelta - mullistaako älykello markkinat?

$
0
0

Apple esitteli äskettäin seuraavan uutuustuotteensa älykello Apple Watchin. Teknologiayhtiöiden tuotelanseerauksissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta monet uskovat, että Apple Watchista saattaa tulla Applen viides laajemman teknologisen ja kulttuurisen murroksen tekevä laite 2000-luvulla. Apple on tehnyt sen ennenkin.

Apple ei ole missään nimessä ensimmäinen älykellomarkkinoilla, eivätkä tähän mennessä esitellyt asiat kellon ominaisuuksista ole mitenkään poikkeuksellisia: viestit, kartat, sovellukset, kuntoilu, puhelut.

Muut valmistajat ovat tuoneet vastaavanlaisia tuotteitaan jo parin vuoden ajan markkinoille. Samsungin, Sonyn, Pebblen, LG:n ja muiden valmistajien tuotteet ovat herättäneet kiinnostusta, mutta eivät ole tehneet älykelloista koko kansan tuotteita.

Huvittavaa onn että kilpailijat ovat jopa toivoneet Applen astuvan tontilleen. Ennen yhtiön syyskuista julkistusta Applen kilpailijat myönsivät suoraan, että odottivat lanseerausta, jotta älykelloala saataisiin kunnolla lentoon.

Kilpailijat ovat toivoneet Applen astuvan tontilleen.

Asiaa Reutersille kommentoinut LG Electronicsin kelloliiketoiminnasta vastaava johtaja Sung-jin Lee totesi ennen lanseerausta, että jos Apple tekee oman tuotteensa, tulee se laajentamaan markkinoita.

Samsung on Applen pahin kilpailija älypuhelimissa ja maailman suurin älypuhelinten valmistaja. Älykelloissakin sillä on markkinajohtajuus, mutta lukumääräisesti kelloja myydään vielä vähän. Strategy Analyticsin arvion mukaan vuoden toisella neljänneksellä myytiin vain miljoona älykelloa.

Android kirii nopeasti ohi?

Mitä nämä muut yhtiöt sitten ovat tehneet? Tutkimusyhtiö CSS Insightin analyytikko sanoi Reutersille, että nämä yhtiöt ovat tehneet vain julkista prototyypin kehitystyötä tai testanneet markkinoita.

Apple Watch
Yksi monista Apple Watchin ilmeistä Apple Watch Kuva: Apple

Markkinatutkimusyhtiö Gartner arvioi tuoreessa katsauksessaan, että Apple Watchin myötä älykello- ja rannekebisnes lähtee nousuun jo ensi vuonna. Vaikka sen lähtöhinnaksi on ilmoitettu huomattavasti muita korkeampi hinta (349 dollaria), sen design ja käyttöliittymä saavat monet ihmiset kiinnostumaan, Gartner uskoo.

Sitten yhtiö ennustaa tapahtuvan täsmälleen sama kuin älypuhelimissakin: kiinalaiset halpavalmistajat kiinnostuvat markkinoista ja hyödyntävät tuotteissaan Googlen valmistamaa Android Wear -alustaa. Tuntuuko tutulta? Ehkä Apple ottaa etumatkaa alkujuoksussa, mutta takakaarteessa Android-leiri kirii ohi, kuten puhelimissa kävi. Joka tapauksessa uudet markkinat syntyvät taas.

Apple ottaa etumatkaa, mutta Android-leiri kirii ohi.

Tutkimusyhtiö CSS Insight arvioi, että neljän vuoden päästä puettavia laitteita toimitetaan jo 135 miljoonaa kappaletta. Jos näin on, niin muutamassa vuodessa tapahtuu paljon.

Älykellon lanseeraus on Applelle poikkeuksellinen asia. Yhtiö poistuu omalta tontiltaan ja ydinosaamisalueeltaan. Mutta niin se on tehnyt monesti 2000-luvulla aiemminkin.

Ipod mullisti kannettavat soittimet

Muistatko vielä miten alkeellisia ja vaikeakäyttöisiä kannettavat musiikkisoittimet, kuten Sonyn cd-soitin Discman tai Rion mp3-soittimet olivat?

Jos halusi enemmän musiikkia mukaansa, piti matkassa olla myös hyvä laukku, eikä laitetta saanut paljon heilutella tai cd-levy pomppi. Digisoittimissa taas oli kapasiteettia kappaleille hyvin rajatusti.

ipod click wheel
Ensimmäisessä iPodissa ei todellakaan kosketeltu näyttöä ipod click wheel Kuva: Wikipedia/Creative Commons

Vuonna 2001 esitellyssä ensimmäisessä Applen iPodissa oli Toshiban kehittämä 5 gigatavun poikkeuksellisen minikokoinen kovalevy, johon mahtui 1000 kappaletta - enemmän kuin ihmiset tarvitsivat. Click wheel -ohjauspyörä teki valikoissa siirtymisen helpoksi, vaikka kosketusnäyttöä ei ollut, eikä paljon painikkeitakaan. Applen ulkopuolelta ostettu ohjelmisto Soundjam MP, myöhemmin iTunes, helpotti tiedostojen hallinnointia ja soittamista tietokoneilla.

Kovista kilpailijoista, kuten Microsoftin Zunesta, huolimatta iPod oli koko maailman markkinajohtaja digitaalisissa musiikkisoittimissa vuosikausia. Niiden suosio alkoi hiipua vasta modernien älypuhelimien myötä. Perinteinen kovalevyllä varustettu iPod Classic -malli lopetettiin itse asiassa vasta nyt, syyskuussa, samalla kun Apple julkisti iPhone 6:n.


Oppitunti nro 1: käytettävyys ja uusi teknologia mullistavat musiikin kuuntelun.

iTunes mullistaa musiikkimyynnin

Muistatko vielä miten hankalaa musiikin saaminen puhelimeen (tai edes tietokoneeseen) oli ennen vuonna 2003 avautunutta iTunesin levykauppaa?

Levy oli haettava kaupasta tai tilattava verkosta, sitten piti hankkia ohjelma, jolla kappaleet sai levyltä ladattua tietokoneelle. Kappaleiden nimet piti pahimmassa tapauksessa vielä naputella itse tiedostoihin. Helpommalla pääsi, jos latasi mp3-tiedostoja laittomasti Napsterista tai Kazaasta. Tiedostojen siirto puhelimeen tai muuhun soittimeen oli vielä oma operaationsa.

Helpommalla pääsi, jos latasi mp3-tiedostoja laittomasti

Apple ei ollut ensimmäinen, joka pohti ja kehitti digitaalista musiikkikirjastoa ja -kauppaa, mutta se kuitenkin mullisti iTunes Storellaan musiikin myymisen, ostamisen ja kuuntelemisen. Parhaimmillaan se toi kuluttajan lähemmäs artistia. iTunesin suosio on jo alamäessä, mutta suoratoistopalveluiden suosio kasvaa koko ajan.

Oppitunti nro 2:Hyvä käytettävyys ja sopiva hinta saavat piraatinkin muuttamaan tapansa .

iPhone mullisti puhelimet

Muistatko vielä miten hankalaa vanhan markkinajohtajan Nokian älypuhelimien asetusten muuttaminen oli?

Insinöörien tekniikka edellä suunnittelemat Symbian-puhelimet toimivat hyvin, mutta valikkoviidakkoon eksyi nopeasti. Oletussovellusten lisäksi puhelimen ominaisuuksia pystyi laajentamaan vain hyvin vähän, ja silloinkin uusien sovellusten löytäminen, asentaminen ja käyttökuntoon saaminen oli painajaismaisen hankalaa. Akku toki kesti pitkään.

Vuonna 2007 Applen toimitusjohtaja Steve Jobs astui lavalle ja esitteli kosketusnäytöllisen älypuhelimen, iPhonen. Markkinajohtaja Nokian tuotekehityksessä oli tehty ja kokeiltu vastaavanlaisia kosketuslaitteita jo vuosia aiemmin, mutta silti sillä ja monella muulla alan toimijalla menivät jauhot suuhun.

Keskeisenä syynä oli helposti lähestyttävä, monipuolinen käyttöjärjestelmä yhdistettynä miellyttävään tuotteeseen, ei niinkään kaiken mullistava uusi teknologia tai ajatus. Toimintaperiaate ei eronnut tietokoneista, ja sormella kuvakkeen näpäyttäminen oli intuitiivista. Teknologisesti ensimmäinen iPhone oli kaikkea muuta kuin edistyksellinen. Siinä ei ollut aluksi edes 3G:tä, multimediaviestejä tai videokuvausta, puhumattakaan App Storesta.

Tällä hetkelläkään iPhone ei ole älypuhelinmarkkinoiden ykkönen, vaan Samsung, mutta rahaa se kerää eniten.

Oppitunti nro 3:Käytettävyys, ennakkoluulottomuus ja design luovat markkinat muuttavan puhelimen.

Tietokone kohtaa voittajansa

Muistatko miten vaivalloista oli raahata kannettavaa tietokonetta joka paikkaan vain siksi, että pystyi lukemaan sähköpostinsa, surffailemaan vähän netissä ja katselemaan elokuvia?

Akkukestoa oli parhaimmillaankin muutama tunti, ja nettiin tietokoneen sai useimmiten vain yhdistämällä sen puhelimen kautta verkkoon.

iPhonen kehittämisestä oppia ottanut Jobs pohti, että puhelimen ja tietokoneen välissä voisi olla tilaa vielä toisenlaiselle laitteelle, joka ei korvaisi tietokonetta, mutta olisi pienempi, parempi muutamassa keskeisessä asiassa, tarjoaisi pitkän akkukeston ja helpon pääsyn verkkoon. Vuonna 2010 syntyi iPad.

Tälläkään kertaa ajatus ei ollut ainutlaatuinen, sillä lukuisat valmistajat olivat tuoneet markkinoille omia taulutietokoneitaan jo vuosia aiemmin. Mutta nyt tekniikka oli kypsynyt niin, että laite oli kooltaan ja painoltaan kohtuullinen, ihmiset osasivat jo käyttää kosketuslaitteita, ja Applen ekosysteemissä oli riittävästi pontta takana, jotta laitteelle keksittiin tekemistä, vaikka aluksi sitä monet epäilivätkin.

iPadin suosion rohkaisemana useat muutkin valmistajat loivat omat tablettinsa. Osalle tämä merkitsee uutta leipäpuun oksaa, kuten Samsungille, osalle taas totaalista epäonnistumista. Kodintekniikka-alan järjestön Kotekin mukaan viime vuonna tablettien myynti ohitti kannettavien tietokoneiden ja pöytäkoneiden myynnin Suomessakin.

Oppitunti nro 4 Käytettävyys, tuttuus, design ja sisältö luovat ensimmäisen myyvän taulutietokoneen.:

Mikä sitten tulee olemaan oppitunti numero 5? Syntyykö murrosta? Se selviää ensi vuoden alkupuolella, kun Apple Watch tulee myyntiin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>