Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all 611 articles
Browse latest View live

Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

$
0
0

Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Huolta selittää tiedon puute. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

Jos mainoksia ja mediaa on uskominen, suomalaisten on syytä pelätä yöllä iskevää murtovarasta, julkisella paikalla hyökkäävää päällekarkaajaa, tulipaloa ja tietysti yksinjäämistä, jos se pahin tapahtuu.

Turvallisuuspalveluita ja -tuotteita myyvissä yrityksissä on näkemystä siitä, miksi kauppa käy.

- Yksityishenkilöille suunnattujen turvatuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, kertoo turvallisuuspalveluita ja -tuotteita myyvän FinSecin toimitusjohtaja Arto Manninen.

Manninen epäilee turvattomuudentunteen ja väkivallantekojen lisääntymisen olevan syynä mm. turvasumuttimien ja -hälyyttimien suosioon.

- Kun tietyssä kaupungissa on turvattomuutta, joka uutisoidaan, kuluttajatuotteiden myynti lisääntyy sillä alueella, sanoo Manninen.

Yksityishenkilöille suunnattujen turvatuotteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina merkittävästi.― toimitusjohtaja Arto Manninen, FinSec

Kodin murtohälytyspalveluja tarjoavan Verisuren myyntijohtaja Asko Kauravaara on samoilla linjoilla.

- Tietoisuus lisää kysyntää, kyllä me se nähdään. Mutta oleellista on ymmärtää, että puhutaan oman kodin ja perheen turvallisuudesta, Kauravaara lisää.

Verisure tarjoaa mm. ilmaisia kodinturvakartoituksia, joilla selvitetään paitsi asuntomurron, myös palo- ja vesivahinkojen riskipaikkoja.

Myös pelko on vahvasti läsnä Verisuren mainosmateriaalissa. Verisure kuitenkin kiistää pelottelevansa kuluttajia.

- Oman kodin suojaus ja siihen panostaminen ei koskaan tapahdu pelon ja uhan alla, Kauravaara painottaa.

Kypäräpäinen toimittaja, julisteita joissa uhkista kertovia tekstejä.
Kypäräpäinen toimittaja, julisteita joissa uhkista kertovia tekstejä. Kuva: Yle kuningaskuluttaja,pelko (tunteet)

Pelon paradoksi – väärät ihmiset pelkäävät

Mediasta voisi helposti saada käsityksen, että Suomi on julma maa, jossa julkisella paikalla on vaarallista. Nyrkki heiluu ja raiskauksia sattuu harva se hetki.

Kriminologian tutkijan Juha Kääriäisen mukaan moni kansalainen pelkää ihan turhaan. Kääriäinen työskentelee Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa Helsingin yliopistossa.

- Satunnainen tuntemattomalta taholta tulevan väkivallan kohteeksi joutuminen on kaikenkaikkiaan hyvin harvinaista, Kääriäinen vahvistaa.

Poliisin tilastojen mukaan julkisella paikalla tapahtuvien väkivallantekojen määrä on jopa hieman laskenut.

Ne jotka ovat huolissaan eniten, ovat itseasiassa pienimmässä vaarassa joutua rikoksen uhriksi.― Kriminologian tutkija Juha Kääriäinen

Rikollisuus ja väkivalta kasautuvat yleensä pienen ryhmän harmiksi ja tuo ryhmä harvoin on se, joka eniten pelkää. Kääriäinen kutsuukin tilannetta pelon paradoksiksi.

- Ne jotka ovat huolissaan eniten, ovat itseasiassa pienimmässä vaarassa joutua rikoksen uhriksi.

Huolta selittää tiedon puute.

- Ne ihmiset jotka kuvittelevat, että meillä rikollisuus on kasvussa vahvasti ovat niitä, jotka ovat huolissaan. Eli tavallaan tiedon taso selittää sitä huolta, Kääriäinen kuvailee.

Pelkojen taustalla vaikuttaa myös yksinäisyys ja yleinen luottamuksen puute.

- Ne ihmiset, joilla on hyvin ohuet sosiaaliset suhteet, luottavat ehkä vähemmän kanssaihmisiin kuin muut. Ja heillä on myös taipumusta huoleen.

Tutkimusten mukaan tyypillinen pelkääjä on yksinelävä vanhus, jolla sosiaalisia suhteita on vähän.

- Suurin taipumus huoleen on heillä, jotka ovat yksinäisiä ja joilla ei ole sukulaisia tai tuttavia. Eniten huolissaan ovat iäkkäät, yksinäiset naiset, Kääriäinen kertoo.

Kääriäinen nostaa esiin tiettyjä ammatteja, joissa pelolle on perusteita enemmän kuin muissa.

- Esimerkiksi terveydenhuollon ja kaupan ammateissa tulee tilanteita, joissa pelko oman turvallisuuden puolesta on perusteltua.

- Myös nuoret, jotka käyvät viihdetilaisuuksissa ravintoloissa ja baareissa saattavat kohdata konkreettisia pelottavia tilanteita, Kääriäinen toteaa.

Suurin osa väkivallasta ja rikoksista kasautuu kuitenkin pienelle joukolle. Kääriäisen mukaan esimerkiksi lähisuhdeväkivalta on pitkälle vaiettu asia, eikä se monesti näy tilastoissa. Sitä estämään ei myöskään myydä kaupallisia tuotteita.

Pelolla markkinointi epäeettistä?

Kääriäinen pohtii myös turva-alan vastuuta.

- Riski joutua asuntomurron kohteeksi on huomattavan pieni, kun sitä verrataan riskeihin, joita on yöelämässä viihteellä tai työelämässä tietyissä ammateissa. Sen tyyppinen markkinointi, jossa tätä ihmisten huolta kasvatetaan, voi olla epäeettistä, Kääriäinen arvioi.

Kääriäisen mukaan ei ole olemassa tutkittua tietoa siitä, ovatko ne henkilöt, jotka eniten pelkäävät väkivaltaa tai ryöstöjä niitä, jotka myös ostavat eniten turvavälineitä.

On valitettava tosiasia, että rikollisuudella myydään mediatuotteita.― Kriminologian tutkija Juha Kääriäinen

Mutta se tiedetään, että ihmiset, jotka seuraavat paljon rikosuutisointia, ovat huolissaan enemmän kuin muut.

- Se mikä tähän huoleen vaikuttaa on media.

Kääriäinen heittääkin pallon myös median suuntaan. Pelotteluun kun eivät sorru vain hälyttimien ja muun turvan kauppiaat.

- Se on valitettava tosiasia, että rikollisuudella myydään mediatuotteita.

Suomalaiset tuntevat olonsa turvalliseksi

Kansalaisten käsityksiä ja kokemuksia turvallisuudesta ja rikollisuudesta kartoitetaan vuosittain sisäministeriön teettämässä poliisibarometrissa. Vuoden 2016 tulokset ovat häkellyttävää luettavaa.

Tutkimuksen mukaan me emme ole koskaan tunteneet oloamme näin turvalliseksi. Jopa 83% suomalaisista ei koe rikollisuutta vakavana ongelmana omassa lähiympäristössään.

Tulokset olivat myönteisempiä kuin kertaakaan aiemmin poliisibarometrin mittaushistorian aikana. Näin vaikka median rikosuutisoinnista voisi muuta päätellä.

Poikkeuksen myönteiseen kehitykseen tekevät asuntomurrot ja niiden yritykset sekä seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta. Nämä ilmiöt huolestuttavat vastaajia aiempaa enemmän.

Tilastoista rikosaaltoa ei löydy

Kaikki tilastot kuitenkin puhuvat samaa: minkään rikosten hyökyaallon vuoksi yöuniaan ei kannata menettää.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä nousi aina 1960-luvun puolivälistä 1990-luvulle saakka, jonka jälkeen määrä on tasaantunut. Viimevuosina rikosten kokonaismäärä on ollut laskussa.

- Poliisin kirjaamat rikosepäilyt eivät ole lisääntyneet, jos katsotaan yleisellä tasolla omaisuus- ja väkivaltarikoksia. Samaa puhuvat myös väestökyselyt eli niinsanotut rikosuhritutkimukset, toteaa Kääriäinen.

Kansallinen rikosuhritutkimus on kysely, jossa on selvitetty uhkailujen, fyysisen väkivallan sekä omaisuusrikosten kohteeksi joutumista sekä väkivallan pelkoa vuosina 2012-2015. Kääriäinen tuntee tutkimuksen ja on raportoinut sen tuloksista.

- Rikosuhritutkimuksissa väestöltä kysytään suoraan kokemuksia heihin kohdistetuista rikoksista. Vuodesta 2012 lähtien määrissä ei näy muutosta, suunnilleen samalla tasolla mennään, Kääriäinen tiivistää.

Väkivalta ja rikollisuus ovat osa arkeamme, mutta markkinamiesten maalaamalle kasvavalle pelolle ei tilastoista löydy pontta.

Vuonna 2015 seitsemän prosenttia 15-74-vuotiaista suomalaisista oli joutunut läimäisyn tai sitä vakavamman väkivallan kohteeksi. Tutkimuksen mukaan naiset kokivat väkivaltaa useimmin työtehtävissään ja omassa kodissaan, miehet julkisilla paikoilla. Nuoret kokivat väkivaltaa useammin kuin vanhemmat.

Julkisella paikalla tehtyjä väkivaltarikoksia oli poliisin tilaston mukaan 15 572 vuonna 2015. Vuonna 2000 niitä kirjattiin 17 102.

Kaikista omaisuusrikoksista asuntomurtojen pelolle löytyy jonkin verran perusteita. Poliisille ilmoitettujen asuntomurtojen kokonaismäärä on 2000-luvulla lisääntynyt. Kappalemääräisesti murtoja ei valtavasti tehtailla: vuonna 2015 koko maassa tehtiin 2 559 asuntomurtoa, vuonna 2000 niitä oli 1 671.

Väkivalta ja rikollisuus siis ovat osa arkeamme, mutta markkinamiesten maalaamalle kasvavalle pelolle ei tilastoista löydy pontta.

- Rikostilastoissa viimeisen 5-6 vuoden ajalta ei omaisuusrikoksissa tai väkivaltarikoksissa kasvua näy - pikemminkin päinvastoin. Luvut ovat olleet laskusuunnassa, Kääriäinen summaa.

Pelon tutkiminen on kuitenkin hankalaa, eivätkä kaikki rikokset koskaan päädy poliisin tilastoihin. Myös se mitä poliisi tutkii, on kiinni resursseista ja valituista painopisteistä.

- Tiedon puute on se tekijä, mikä eniten selittää huolta. Mitä realistisempi kuva ihmisillä on rikollisuustilanteesta, sitä vähemmän he ovat huolissaan rikollisuusilmiöstä, Kääriäinen toteaa.


Vertailimme kodin murtohälytysjärjestelmiä: hinnoissa ja palveluissa tuntuvia eroja

$
0
0

Murtohälytysjärjestelmiä ostetaan yhä useammin kotien turvaksi myös Suomessa – tosin vielä Pohjoismaisia naapureitamme hitaampaan tahtiin. Me vertailimme kolmen suuren palveluntarjoajan hälytysjärjestelmiä, joihin kuuluu myös palvelupaketti vartijakäynteineen. Kysyimme myös, riittäisikö valvonnasta kertova tarra pitämään vorot loitolla?

Norjassa jo neljäsosa pientaloista kuuluu jonkin hälytysjärjestelmän piiriin. Suomen suurimman toimijan Verisuren arvion mukaan meillä noin 5 % pientaloista, eli noin 100 000 kotitaloutta, omistaa hälytysjärjestelmän, joka on yhdistetty johonkin palveluntarjoajan palvelupakettiin.

Me vertailimme kolmen suuren, Sector Alarmin, Securitaksen ja Verisuren murtohälytysjärjestelmiä, joihin sisältyy mm. vartijakäynnit sisältävä palvelupaketti.

Vertailun yritykset lupaavat valtakunnallista palvelua, ainakin suurimmissa kaupungeissa. Maan joka kolkkaan eivät näidenkään yritysten palvelut kuitenkaan ulotu. Vertaillun kolmikon lisäksi alalla toimii paikallisia palveluntarjoajia.

Näitä vertailimme

Markkinajohtaja Verisurella on Suomessa noin 60 000 asiakastaloutta. Toiminta-alueena on Manner-Suomi.

Sector Alarm kertoo olevansa Suomen toiseksi suurin kodin hälytysjärjestelmien ja turvapalveluiden toimittaja, jolla kotitalousasiakkaita on 6 100. Tällä hetkellä myyntialueena on laajennettu pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä ja Vaasa sekä näiden ympäryskunnat. Vuoden 2017 aikana kertoo laajentavansa myös Pohjois- ja Itä-Suomeen.

Yrityspuolella paremmin tunnettu Securitas, turvaa myös noin 5 000 kotitaloutta. Toimii yli sadalla paikkakunnalla Suomessa, toimipisteitä on 38.

Aloitusmaksuissa iso hintahaitari

Hälytysjärjestelmän kustannukset muodostuvat aloitusmaksusta ja kuukausimaksusta. Aloitusmaksu kattaa perustasoisen murtohälytyslaitteiston sekä sen asentamisen. Ilmaiset vartijakäynnit hätätilanteessa kuuluvat jokaiseen vertailumme yrityksen tarjoamaan palvelupakettiin. Vertailuun valittiin kunkin yrityksen halvin "peruspaketti".

Sector Alarmin paketissa aloitusmaksua ei ole lainkaan. Securitaksesta aloituspaketin saa alle kolmellasadalla eurolla, Verisuren aloitusmaksu on yli kaksi kertaa kalliimpi kuin Securitaksen

Murtohälytyspalvelujen hinnat
YritysAloitushintakk-hinta5-v hinta
Sector Alarm0 e 39,90 e2 394 e
Securitas250 e 31,50 e2 140 e
Verisure599 e39,90 e2 993 e

Peruspaketti ei välttämättä joka kohteeseen riitä.

- Pääsääntöisesti 1-3 ilmaisinta tulee lisää. Yleensä lisätään muutama ovikosketin, kosteusilmaisin ja savuilmaisin, Securitaksen asiakaspalvelupäällikkö Pekka Topp sanoo,

Securitaksen mukaan räätälöity aloituspaketti keskikokoiseen omakotitaloon maksaakin usein 300-400 euroa.

Myös Sector Alarm myöntää, että peruspakettiin usein joudutaan lisämään muutama lisätunnistin.

- Keskimääräinen hinta kahdelle lisäkomponentille on 250-300 euroa riippuen mitä lisälaitteita valitsee. Jokainen lisäkomponentti nostaa kuukausihintaa kahdella eurolla, kertoo Sector Alarmin talousjohtaja Maria Tevajärvi.

Palvelusta veloitetaan kuukausittainen maksu, joka Securitaksessa on halvin 31,50 €. Verisuren ja Sector Alarmin hinnat ovat identtiset, 39,90 €. Kaikilla kolmella kuukausihintoihin sisältyy myös valvonnasta aiheutuvat tiedonsiirtokustannukset.

Jos asiakas muuttaa, Verisure lupaa uuden järjestelmän asennettuna uuteen kotiin alennettuun hintaan. Securitas ja Sector Alarm puolestaan asentavat veloituksetta samaisen järjestelmän asiakkaan uuteen kotiin.

Kaikilla vertailumme yrityksillä on kolmen kuukauden irtisanomisaika.

Irtisanomistilanteissa yritykset myös toimivat kaikki samalla tavalla: laitteisto ja hälytyspalvelusta kertovat tarrat haetaan pois asiakkaalta. Securitas myös veloittaa tästä 110 euron purkumaksun.

Mitä tapahtuu, kun murtohälytin laukeaa?

Hälytyksen sattuessa Verisuren järjestelmän kamera ottaa kolmen kuvan kuvasarjan, joka analysoidaan Verisuren omassa hälytyskeskuksessa. Yritys lupaa reagoida hälytykseen 30 sekunnin viiveellä ja selvittää sen syyn. Vartija välitetään paikalle, jos on tarvetta.

- Vartijat partioivat 24/7 ja paikalle lähetetään lähin partio. Jos olemme todentaneet valvontakameran kuvien avulla kyseessä olevan murtotilanteen, välitämme tiedon myös hätäkeskukseen. Kun murto on todennettu, voimme hälyyttää poliisin paikalle, kertoo Verisuren myyntijohtaja Asko Kauravaara.

Kun murto on todennettu, voimme hälyyttää poliisin paikalle.― Asko Kauravaara, Verisure

Hätätilanteessa järjestelmän puhekeskuksen kautta on mahdollista ottaa puheyhteys Verisuren hälytyskeskukseen. Myös hälytyskeskuspäivystäjä voi ottaa yhteyttä kotiin ja keskustella siellä olevien ihmisten kanssa.

Verisuren puhekeskus myös mittaa kodin lämpötilaa.

Securitaksen järjestelmässä kodin sisälle ei sijoiteta kameroita. Securitas luottaa perinteisiin liikeilmaisimiin ja oven ja ikkunan avaamisen tunnistaviin magneettikoskettimiin.

Jos murtohälytin laukeaa, Securitas kertoo lähettävänsä vartijan paikalle, jos asukasta ei tavoiteta tai tavoitettu asukas sitä pyytää. Securitaksen mukaan poliisi hälytetään paikalle vain, jos paikalla ollut vartija on todennut, että kohteessa on tapahtunut rikos. Pelkkä murtohälyttimen laukeaminen ei siis siihen riitä.

Mitään kohteen tavoitettavuusaikaa ei luvata.― Maria Tevajärvi, Sector Alarm

Sector Alarmin halvimmassa paketissa on Securitaksen tavoin liiketunnistimet. Jos murtohälytin laukeaa, Sector Alarm lupaa, että päivystäjä ottaa hälytyksen käsittelyyn viipymättä. Vartija lähetetään paikalle, mikäli ei voida varmentaa hälytyksen olevan aiheeton.

Sector Alarmin valikoimissa on myös kameravalvontaan perustuva murtohälytin, jonka aloitushinta on 149 euroa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että minkään vertailumme murtohälytinpalvelun hälyttämillä vartijoilla ei ole samoja oikeuksia kuin poliisilla. Oikeutta esimerkiksi hälytysajoon ei ole.

- Kohteelle saapumiseen vaikuttaa kohteen sijainti ja liikenneolosuhteet, joihin taas vaikuttavat mm. viikonpäivä, kellonaika ja sää. Mitään kohteen tavoitettavuusaikaa ei luvata, sanoo Sector Alarmin Tevajärvi.

Kotien kameravalvonta jakaa mielipiteitä

Verisure luottaa palvelussaan kameravalvontaan, Securitas liiketunnistimiin. Sector Alarmin aloitusmaksuton paketti perustuu vain liiketunnistimiin, kalliimmassa vaihtoehdossa on kamera. Yritys kuitenkin kertoo, että lähes kaikki sen asiakkaat valitsevat kamerallisen pavelun, jota he lähtökohtaisesti kaikkiin kohteisiin myös suosittelevat. Aloituspaketti kameralla maksaa 149 e ja sen kuukausihinta on alk. 39,90 e.

Kamera mahdollistaa oikean avun saamisen hätätilanteessa.― Maria Tevajärvi, Sector Alarm

Kameravalvonnan edut ovat Sector Alarmin ja Verisuren mukaan kiistattomat.

- Suosittelemme aina asiakasta valitsemaan paketin kameralla, koska se mahdollistaa oikean avun saamisen hätätilanteessa kamerakuvien avulla, Sector Alarmin Tevajärvi toteaa.

Hälytinyritykset kertovat, ettei poliisia tai palokuntaa hälytetä paikalle pelkästään hälytyksen laukeamisen perusteella. Yrityksen vartijoiden on erikseen käytävä varmistamassa, että hätä on aito, tai todistettava avun tarve kameran ottamin kuvin.

Yksityisyydestä ei voi olla 100% varma.― Pekka Topp, Securitas

Securitas perustelee liiketunnistimien käyttöä teknisillä syillä ja tietoturvalla.

- Kameravalvonnalla ei nähdä joka paikkaan, eikä sen kuvan perusteella poliisikaan välttämättä riennä apuun, Kameralla voidaan katsoa, että siellä on joku, mutta ei se hälytyskeskuksen päivystäjä tiedä kuka, Pekka Topp perustelee.

Kameravalvontaa ei koteihin tuputeta.

- Olemme hyvin varovaisia kodin sisäpuolella tapahtuvan kameravalvonnan ja yksityisyydensuojan suhteen. Ei ole loppuasiakkaan valvonnassa kuka sitä katsoo. Me kyllä myymme kameravalvontaa, mutta emme kovin mielellämme kotien sisätiloihin. Yksityisyydestä ei voi olla 100% varma, kun kuvayhteys muodostetaan aina verkon yli, Topp toteaa.

Kaikilla mobiilisovellus, tekniikassa eroja

Yritykset eroavat toisistaan myös muiden teknisten ominaisuuksien perusteella. Verisuren halvimmassa paketissa ei ole lainkaan savuilmaisimia, vaan palvelu kattaa vain murtosuojauksen. Securitaksen ja Sector Alarmin halvimmissa paketeissa on murtohälyttimen lisäksi myös savuilmaisimet.

Verisuren myymä tekniikka on oman tuotekehitystyön tulosta. Securitas ja Sector Alarm ostavat laitteensa muilta yrityksiltä.

Peruspakettiin sisältyvä tekniikka:

Verisure Home

  • 1 kpl Keskusyksikkö
  • 2 kpl Kamerailmaisin
  • 2 kpl Ovivahti
  • 1 kpl Käyttönäppäimistö
  • 1 kpl Puhekeskus
  • 1 kpl Avaimenperä
  • Ovi- ja ikkunatarrat sekä kyltit

Securitas 24Koti

  • 1 kpl Keskuslaite + varakäyntiakku
  • 1 kpl Ovikosketin (=oven/ikkunan avauksen tunnistava magneettikosketin)
  • 2 kpl Infrapunatunnistin (=liikeilmaisin)
  • 1 kpl Savu-lämpöilmaisin
  • 1 kpl Käyttönäppäimistö
  • 3 kpl Avaimenperä-tagi (etätunnistin) tai koodeja
  • 1 kpl kaukosäädin
  • tarrat

Sector Alarm

  • 1 kpl Keskusyksikkö
  • 1 kpl Liiketunnistin
  • 1 kpl Savuilmaisin
  • 1 kpl Ovitunnistin
  • 1 kpl Älypistorasia
  • 1 kpl Käyttönäppäimistö sisäänrakennetulla sireenillä
  • avaimenperätunnistimet
  • tarrat

Kaikkia järjestelmiä voi myös käyttää mobiilisti tai netissä. Älyratkaisujen valikoimassa eroja löytyy.

Securitaksen mobiilisovellus on vain käyttöliittymä laitteen etäkäyttämistä varten.

- Pystyy käyttämään laitetta, näkee lokitiedot sekä reaaliaikaisesti ilmaisinten tilan, Topp kertoo.

Securitaksen peruspakettiin ei kuulu älyratkaisuja. Lisäpalveluita on erikseen saatavissa, mutta silloin hintaa tulee yleensä useita tuhansia euroja lisää.

Myös Verisuren Omat Sivut -palvelun ja mobiilisovelluksen kautta etäohjataan ja valvotaan kodin murtojärjestelmää.

- Voit mm. ajastaa järjestelmän menemään päälle/pois päältä haluamanasi ajankohtana automaattisesti, esimerkiksi joka ilta, kytkeä järjestelmän päälle/pois tai tarkistaa, onko järjestelmä päällä, Kauravaara kertoo.

Lisäksi Verisuren palvelulla voi vastaanottaa ilmoituksia, vaikkapa siitä, kun lapset saapuvat kotiin tai jos kotona on sähkökatkos.

Peruspakettiin ei kuulu älypistorasioita, mutta lisämaksusta Verisuren järjestelmää voi laajentaa esimerkiksi älypistorasioilla sekä älylukolla. Näiden avulla voit puhelimestasi ohjata ja valvoa kodin lukitusta, valaistusta tai muita laitteita. Voit esimerkiksi ajastaa kahvinkeittimen.

Myös Sector Alarmin paketteihin kuuluu internetissä tai mobiilissa toimivat sovellukset, joiden avulla hälytystä voi kytkeä päälle ja pois etänä sekä vastaanottaa ilmoituksia.

Peruspakettiin kuuluu yksi älypistorasia. Pakettia on mahdollista laajentaa lisähintaan useammalla älypistorasialla.

- Älypistorasioilla asiakas voi ohjata valitsemiaan laitteita tai varmistaa, etteivät ne jää vahingossa päälle kun koti jää tyhjäksi. Älypistorasioille voidaan luoda myös erilaisia aikaohjelmia tai toiminteita hälytyksen sattuessa. Älypistorasioita ja itse hälytysjärjestelmää voi ohjata mobiilisovelluksella tai internetissä Omien Sivujen kautta. Asiakas saa esimerkiksi ilmoituksen sähkökatkoksesta tai kun lapsi on tullut kotiin sekä voi seurata kodin lämpötilaa sovellusten avulla, Sector Alarmin Tevajärvi selventää.

Sector Alarmilla peruspakettiin kuuluu yksi älypistorasia.

Pitääkö tarra voron poissa?

Järjestelmän tehokkuutta asiakkaan on vaikea mitata. Kysyimme kaikilta kolmelta vertailumme yritykseltä, montako kertaa murtovaras on yrittänyt murtautua heidän suojaamaansa kotitalouskohteeseen viimeisen vuoden aikana.

Vastaukset olivat hyvin samanlaisia.

- 1.12.2015 - 7.12.2016 välillä ei ollut yhtään tapausta, kertoi Securitaksen Topp.

- Meillä ei ole tiedossa tapausta, jossa suojattuun kohteeseen olisi yritetty murtautua, vastasi Sector Alarmin Tevajärvi.

- Verisuren suojaamiin kohteisiin yritetään murtautua erittäin harvoin, sillä järjestelmällä on vahva ennaltaehkäisevä vaikutus. Murtotilanteessa varas usein säikähtää voimakasta hälytysääntä ja pakenee, Verisuren Kauravaara toteaa.

Suurin osa hälytyksistä on asukkaiden itsensä aiheuttamia.― Pekka Topp, Securitas

Vastaukset hämmentävät. Pelkkä murtohälytintarrakin siis voisi riittää pitämään murtovarkaat kaukana kodeista!

Securitaksen mukaan suurin osa hälytyksistä on asukkaiden itsensä aiheuttamia vääriä hälyytyksiä.

Selvitä nämä ennen hankintaa:

  • Kaipaatko murron lisäksi suojaa mm. tulipalon tai vesivahingon varalta? Näiden suhteen palveluissa on eroja.
  • Mitä palveluntarjoajia alueellasi toimii? Mistä vartija hälyytyksen sattuessa tulee paikalle ja kuinka nopeasti?
  • Haluatko kotiisi kameravalvontaa vai esim. liiketunnistimiin perustuvaa valvontaa?
  • Minkälaiset ovat palvelun irtisanomisehdot?

Valheenpaljastaja: Mitä valeuutiset ovat ja mitä ne eivät ole

$
0
0

Loppuvuodesta 2016 valeuutiset olivat lähes kaikkien huulilla. Niistä puhuttiin niin paljon, että lopulta ei enää tiedetty, mistä oikeastaan puhuttiin. On aika palauttaa mieliin, mitä valeuutinen tarkoittaa.

Yhdysvaltain presidenvaalikampanjan jälkipyykki on keskittynyt pitkälti siihen, miten suuri merkitys sosiaalisessa mediassa levinneillä valeuutisilla oli vaalien tulokseen. Vastausta ei tiedä kukaan, mutta mielipiteitä on riittänyt.

Valeuutista voi nykyään huutaa aina, kun on eri mieltä jostakin.

Sittemmin valeuutisiksi on haukuttu suurin piirtein kaikkea aamuhartaudesta viikon luontoääneen.

Ensinnäkin valeuutista voi nykyään huutaa aina, kun on eri mieltä jostakin. Siitä on tullut poliitikoille kätevä tapa vähätellä tai jopa mitätöidä itseensä kohdistuvaa kritiikkiä.

Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump syytti taannoisessa lehdistötilaisuudessaan CNN-uutiskanavaa valeuutisiksi. Ei kannata hämmästyä, kun samaa syytöstä kuulee pian Suomessa kuntavaaliehdokkailta, jotka eivät pidä itsestään tehdyistä uutisjutuista.

Tyypillistä on myös väittää perinteisen median virheellisiksi osoittautuneita juttuja valeuutisiksi. Tällä logiikalla jokainen juttu, jonka perässä on oikaisu, olisi valeuutinen.

Helsingin Sanomien oikaisu
Helsingin Sanomien oikaisu. Helsingin Sanomien oikaisu Kuva: Yle/Kuvakaappaus Helsingin Sanomat,journalismi,Oikaisu
Oikaisu Yle Uutisissa
Oikaisu Yle Uutisissa. Oikaisu Yle Uutisissa Kuva: Yle/Kuvakaappaus journalismi,Oikaisu,Yle Uutiset

Oikaisu on ennemminkin näyttö siitä, että media on sitoutunut korjaamaan virheensä. Se kasvattaa luottamusta.

Ammattimedia osaa tietenkin mokata monin tavoin. Se voi tehdä työnsä huolimattomasti, kiireellä ja huonosti. Se tekee virheitä, ja silloin sen kuuluu myös oikaista ne. Se kärsii usein vauhtisokeudesta ja siitä, että joskus tarinat tuntuvat liian hyviltä tarkistettaviksi.

Oikaisu kasvattaa luottamusta. Se osoittaa, että media on sitoutunut korjaamaan virheensä.

Paljon parjatuilla klikinmetsästysuutisilla on sama taloudellinen kannustin kuin valeuutisilla: mitä enemmän jakoja ja klikkauksia, sitä enemmän rahaa mainoksista.

Perinteiseen mediaan kuuluu toki myös laadultaan ja etiikaltaan kyseenalaisia julkaisuja – esimerkiksi osa brittiläisestä tabloidlehdistöstä – jonka on osoitettu keksivän uutisia päästään.

Kuitenkin demokraattisissa maissa ammattijournalistit ovat tyypillisesti sitoutuneita ammattietiikkaan, jonka mukaan uutisten on perustuttava faktoihin.

Valeuutisen määritelmä

Valeuutisen määritelmä on hyvin yksinkertainen: se on harhautustarkoituksessa tehty teksti (tai vaikkapa video), joka matkii ulkoisesti journalismia, mutta ei ole sitä.

Valeuutinen on olennaisilta osiltaan sepitettä. Se voi sekoittaa tosiasioita fiktioonsa, mutta se ei pohjimmiltaan välitä tosiasioista. Valeuutisen tekijän motiivina on yleensä raha, joskus huijaamisesta saatava tyydytys ja toisinaan myös poliittiset pyrkimykset.

Valeuutinen on harhautustarkoituksessa tehty teksti (tai video), joka matkii ulkoisesti journalismia, mutta ei ole sitä.

Oikea journalismi on faktapohjaista. Sen tärkein tehtävä demokratiassa on tarjota kansalaisille luotettavaa informaatiota, jonka pohjalta he voivat tehdä perusteltuja päätöksiä vaaleissa.

On osin ammattimedian syy, jos tämä ero ei ole ihmisille selvä.

Jos me toimittajat emme tee valeuutisen ja journalismin eroa tarpeeksi selväksi, ei sitä tee kukaan muukaan.

Valeuutisen käsitteen hämärtämisestä hyötyvät vain valeuutisten tekijät – ja populistit, joille on etua yleisen sekaannuksen aiheuttamisesta ja siitä, ettei yhteiskunnallista keskustelua voi käydä kaikkien ymmärtämillä termeillä.

Vaihtoehto faktalle = vale

Presidentti Trumpin ensimmäinen viikko lähti käyntiin juuri tällaisella hämärtämisellä. Trump lähetti tiedottajansa Sean Spicerin lehdistön eteen väittämään, että tuoreen presidentin virkaanastujaisiin olisi saapunut ennätysyleisö.

Lukuisat Obaman ja Trumpin virkaanastujaisten väkimäärää vertaavat ilmavalokuvat Washington DC:n keskustasta näyttävät, että Obama kiinnosti huomattavasti suurempaa joukkoa. Samaa ovat todistaneet väkimäärien laskentaan erikoistuneet asiantuntijat.

Suomalaisessa politiikan journalismissa valehtelusta on usein käytetty kaunisteltua ilmaisua “muunneltu totuus”

Seuraavaksi soppaa hämmensi Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway, joka kutsui Spicerin väitteitä “vaihtoehtoisiksi faktoiksi”.

Nyt meillä on siis uusi termi valheelle: vaihtoehtoinen fakta.

Suomalaisessa politiikan journalismissa valehtelusta on usein käytetty kaunisteltua ilmaisua “muunneltu totuus”. Näistä molemmista voisi saman tien luopua.

Valhe on edelleen käyttökelpoinen ja tarpeellinen sana. Sitä pitää käyttää silloin, kun väitteet eivät vastaa todellisuutta.

Näin tunnistat valeuutisen:

1. Tutki jutun julkaisijaa.

Mikä on sivuston verkko-osoite? Monet valeuutissivustot jäljittelevät tunnettujen uutisorganisaatioiden osoitteita. Esimerkiksi Cnn.com.de ei ole oikeasti CNN:n verkko-osoite, eikä Abcnews.com.co vie amerikkalaisen uutisjätin ABC Newsin sivuille.

Voit myös tehdä Whois-haun selvittääksesi, kuka sivun omistaa. Omistustiedot voi tosin piilottaa, ja valeuutistehtailijat useimmiten toimivat niin.

2. Tutki sivuston yhteystietoja.

Useimmilla verkkosivuilla on about-sivu, jolla on tietoa julkaisusta. Jos nämä tiedot puuttuvat kokonaan, ota se hälyttävänä merkkinä.

Annetaanko sivuilla toimituksen yhteystiedot (muutakin kuin yksi sähköpostiosoite), päätoimittajan ja toimittajien nimet? Vaikuttavatko nimet todellisilta vai keksityiltä? Googlaa, löytyykö heistä tietoa verkosta. Entä postiosoite? Missä toimitus sijaitsee?

3. Tutki uutisen väitteitä ja kielenkäyttöä.

Älä lue pelkkää otsikkoa, lue koko juttu. Usein valeuutisissa käytetään tavanomaisesta uutistekstistä poikkeavaa kieltä. Niissä saattaa olla kielivirheitä, solvaavia ilmauksia tai epätavallisen humoristisia kohtia. Kirjoittajan nimi saattaa puuttua tai se voi olla keksitty.

  • Mihin lähteisiin juttu perustuu?
  • Puhuuko siinä joku?
  • Löytyykö sitaattia muista lähteistä?
  • Onko jutussa mainittua tutkimusta olemassa?
  • Jos jutussa mainitaan numeroita, perustuvatko ne varmistettuun tietoon?
  • Onko jutussa linkkejä ja vievätkö ne luotettaville sivustoille?

Jos juttu kertoo merkittävää tietoa julkisuuden henkilöstä, mutta et ole koskaan kuullut itse sivustosta, kannattaa tarkistaa, onko jokin tunnettu uutisväline kertonut asiasta. Jos esimerkiksi paavi todellisuudessa haluaisi kannattaa jotakuta amerikkalaista presidenttiehdokasta, tieto tuskin olisi ensimmäisenä Ending the Fed -nimisellä julkaisulla.

Onko kyseessä valeuutinen vai huumorimielessä kirjoitettu satiiri?

4. Tutki omia ennakkoluulojasi.

Tämä on vaikein ohje. Kukaan meistä ei ole immuuni vahvistusharhalle. Haluamme uskoa asioihin, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme.

Mieti, haluatko uskoa juttuun siksi, että se sopii omiin käsityksiisi. Saatat jättää varoitusmerkkejä huomiotta tästä syystä.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

$
0
0

Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Perinteisesti optikon työhön on kuulunut silmän taittovirheiden mittaaminen ja taittovirheet korjaavien silmälasien määrääminen. Usein perinteinen näöntarkastus on tehty ilmaiseksi mikäli uudet silmälasit ostetaan siitä liikkeestä, missä tarkastuskin on tehty.

Nyt jatkuvat ilmaistarjoukset näöntutkimuksissa ovat enimmäkseen mennyttä aikaa. Silmälasiliikkeet mainostavat muutaman kympin hintaisia laajempia näöntutkimuksia. Niissä taittovirheiden mittaamisen lisäksi tehdään myös esimerkiksi silmänpohjakuvaus.

Tarjous optikon tekemästä kokonaisvaltaisesta tai yksilöllisestä näöntarkastuksesta on houkutteleva, sillä silmälääkärin tekemänä näöntutkimuksen hinta nousee helposti satasen paremmalle puolelle. Toisaalta — vain lääkäri voi diagnosoida sairauden ja päättää hoitotoimenpiteistä.

Optikon ja silmälääkärin työnjako:

Optikko on näönhuollon ja näkemisen asiantuntija. Merkittävä osa työstä on näöntutkimusten tekemistä sekä sopivien silmälasien ja piilolasien määrittämistä asiakkaalle. Optikko ei diagnosoi eikä hoida silmäsairauksia, tai muita näkemiseen vaikuttavia sairauksia.

Lähde: ammattinetti.fi

Laillistettu lääkäri päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta. Muilla kuin lääkäreillä ei ole oikeutta tehdä lääketieteellisiä diagnooseja ja määritellä niiden perusteella valittavaa hoitoa. Diagnoosien tekeminen sisältää myös diagnoosien pois sulkemisen.

Lähde:Valvira

Suomen yli 300 miljoonan euron suuruiset silmälasimarkkinat ovat keskittyneet kolmelle suurelle ketjulle: Instru Optiikalle, Silmäasemalle ja Specsaversille. Instru Optiikkaan kuuluvat Intrumentarium, Keops ja Nissen.

Nyt sekä Instrumentariumilla että Specsaversilla on kova hinku myydä silmänpohjakuvauksia näöntutkimustensa kylkiäisinä.

Specsaversin Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen sisältö
Sepcsaversin Kokonaisvaltainen näöntutkimus Specsaversin Kokonaisvaltaisen näöntutkimuksen sisältö Kuva: Yle Kuningaskuluttaja (Tv),ruutukaappaus,Specsavers
Instrumentariumin näöntarkastuksen hinta
Instrumentariumin näöntarkastukset Instrumentariumin näöntarkastuksen hinta Kuva: Yle Instrumentarium,Kuningaskuluttaja,Näöntarkastus,ruutukaappaus

Specsaversin Kokonaisvaltainen näöntutkimus maksaa 29€ (tammikuu 2017) ja se sisältää aina silmänpohjakuvauksen. Mitään muita vaihtoehtoja ei edes tarjota. Instrumentariumilla on puolestaan 30€:n erikoistarjous näöntarkastuksen ja silmänpohjakuvauksen yhdistelmästä. Perinteinen optikon suorittama näöntarkastus maksaa Instrumentariumissa 35€. (tammikuu 2017).

Kahdesta suuresta kilpailijastaan poiketen Silmäasema lupaa optikon yksilöllisen näöntutkimuksen hintaan 0 euroa (tammikuu 2017).

Silmäaseman yksilöllisen näöntutkimuksen sisältö
Silmäaseman näöntutkimus Silmäaseman yksilöllisen näöntutkimuksen sisältö Kuva: Yle Kuningaskuluttaja (Tv),näöntutkimus,ruutukaappaus,Silmäasema

Yksilöllinen näöntutkimus ei sisällä silmänpohjakuvausta. Jos optikko havaitsee silmissä jotain poikkeavaa, hän voi suositella asiakkaalle hoitopolun jatkamista Silmäaseman oman lääkärin tai silmäterveyden asiantuntijan pakeille — saahan Silmäasema puolet liikevaihdostaan silmäsairaaloidensa toiminnasta.

Miksi laajoja näöntutkimuksia kaupataan innolla juuri nyt?

Vaikka halvat ja perinteistä laajemmat näöntutkimukset tuntuvat äkkipäätään kuluttajan kannalta hyvältä asialta, niihin liittyy myös ongelmia.

Erikoiskoulutetunkaan optikon ammattitaito ei välttämättä riitä havaitsemaan alkavan silmäsairauden merkkejä eikä asiakas osaa hakeutua hoitoon ajoissa. Jos poikkeamia taas havaitaan, silmälääkärin diagnoosi ja hoitosuunnitelma on optikon epäilysten vahvistamiseksi silti saatava.

Terveystaloustieteellisesti tämä ei ole perusteltua. On asia erikseen, jos tässä tehdään bisnestä.― ylilääkäri Kai Kaarniranta, Silmälääkäriyhdistys. (MOT 30.1.2017)

Optikoita ja silmälasiketjuja edustava Näe ry on vaatinut, että optikoiden pitäisi saada kirjoittaa lähete lääkärille. Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta Etene näkee vaatimuksen optikoiden oikeuksien laajentamisesta liiketaloudellisena hankkeena, jonka silmäterveyttä edistävistä vaikutuksista ei ole näyttöä.

Sosiaali- ja terveysministeriössäkin suhtaudutaan optikoiden läheteoikeuteen nihkeästi. Siellä pelätään, että optikot alkaisivat kirjoitella lähetteitä rutiininomaisesti omien ketjujensa silmälääkäreille jolloin turhien toimenpiteiden ja tutkimusten määrä kasvaisi.

Optikoiden valtuuksien laajentamisvaatimusten taustalla vaikuttaneekin vahvasti tulossa oleva Sote-uudistus ja julkisen terveydenhuollon rahapotin uusjako.

Katso MOT: Rahankiiltoa silmissä

Suljetuilla kaatopaikoilla tonneittain hyödyntämiskelpoista jätettä

$
0
0

Tiedätkö sinä kuinka paljon olet heittänyt tavaroita roskiin elämäsi aikana? Kuinka monta kiloa vaatteita, montako muovipussia, hammasharjaa tai vaippaa? — Et vai? En minäkään tiennyt, mutta päätin selvittää sen. Tässä tulos. Aikamoinen kasa jätettä vain yhden ihmisen takia.

Olen syntynyt 1970-luvulla. Kulutusyhteiskunta oli tuolloin jo olemassa, mutta varsinainen kertakäyttökulttuuri teki vasta tuloaan. Jos joku meni rikki, se korjattiin.

Myöhemmin tulivat tavarat, joiden ei ollut edes tarkoitus kestää kovin pitkään. Elintaso nousi, massatuotanto kiihtyi ja 1980 luvulle tultaessa Suomessa siirryttiin runsauden yhteiskuntaan.

Koko elämäni ajan yksityisen kulutuksen määrä on vain lisääntynyt ja lisääntynyt. Sinä aikana, kun kasvoin vauvasta kolmekymppiseksi yksityisen kulutuksen määrä nelinkertaistui Suomessa.

Ja kun kulutetaan, syntyy paljon jätettä, jolle pitää tehdä jotain. Jätteen käsittelyn tavat ovat vaihdelleet eri vuosikymmeninä.

Ennen jätteet kipattiin kaatopaikalle, nyt poltetaan

Lapsuuteni ja nuoruuteni jätteet (1970-1990-luvuilla) kipattiin pääsääntöisesti kaatopaikalle. Jätteitä lajiteltiin jonkun verran kierrätettäväksi, mutta lajittelu oli melko suurpiirteistä.

Milloin kierrätys aloitettiin?

  • Paperin kierrätys 1920-luvulla
  • Lasin kierrätys 1980-luvulla
  • Metallin kierrätys 1990-luvulla

Vielä parisenkymmentä vuotta sitten, vuonna 1997, kaatopaikoille päätyi jopa 66 % yhdyskuntajätteestä. Energiaksi hyödynnettiin eli poltettiin vain 5 % ja uusien tuotteiden materiaaliksi kierrätettiin 29 %.

Nykyään suurin osa yhdyskuntajätteestä poltetaan eli hyödynnetään energiaksi. Enää vain noin kymmenen prosenttia päätyy kaatopaikalle. Jätteiden polttaminen on jopa suositumpaa kuin niiden kierrättäminen materiaalina.

Jätteiden polttamisesta on muodostumassa globaalia bisnestä, jossa jätteitä kuljetaan paikasta toiseen. Ruotsin jätteenpolttolaitoksiin jopa tuodaan jätteitä Englannista.

Vanhojen kaatopaikkojen sisältöä tutkimassa

Mutta mitä tapahtuu roskille, kun ne ovat muhineet vuosikymmeniä kaatopaikalla.

Pääsin seuraamaan Mikkelin Metsäsairila Oy:n jätekeskukseen kun noin 10 vuotta ja noin 20-30 vuotta vanhoja kaatopaikkajätteitä kaivettiin maasta esiin tutkijoiden analysoitavaksi.

Kaatopaikan maakerroksen alta löytyi lukuisia esineitä, jotka eivät olleet muuttuneet vuosikymmenissä juuri miksikään.

Hämmentävää oli, että tekstiilit kaatopaikan sisällä eivät olleet vuosikymmenienkään saatossa maatuneet lainkaan - muovista ja metallista puhumattakaan. Jopa paperi ja pahvi olivat hyvin säilyneitä.

Mikkelissä kyse on EU-tasoisesta Smart Ground -hankkeesta. Siinä tutkijat pyrkivät selvittämään kuinka paljon kaatopaikoille on varastoitu hyödyntämiskelpoista jätettä.

Tarkoituksena on kehittää menetelmiä arvokkaiden raaka-aineiden tunnistamiseen kaatopaikkojen täyttöjen syövereistä.

Mitä nuorempi kaatopaikka, sitä enemmän muovia.

Eniten jätteiden seassa toivotaan olevan metallia.

— Vanhoilta kaatopaikoilta löytyvä metalli voitaisiin hyödyntää uudelleen. Metallijäte on kaikkein arvokkainta ja halutuinta, VTT:n erikoistutkija Tommi Kaartinen selventää.

Suomen suljetuilla kaatopaikolla makaa 10-15 miljoonaa tonnia polttokelpoista materiaalia.

20-40 prosenttia kaatopaikkojen polttokelpoisesta jätteestä on muovia. Mitä nuorempi kaatopaikka, sitä enemmän muovia yleensä löytyy.

Kaartinen on laskenut, että Suomen suljetuilla kaatopaikolla makaa 10-15 miljoonaa tonnia polttokelpoista materiaalia. Sillä voitaisiin tuottaa sähköä ja lämpöä yli puoleen miljoonaan kotiin yli 10 vuoden ajan.

Tutkija Kaartinen on kuitenkin varovainen kaatopaikkojen avaamisen kanssa. Vanhan jätteen kaivaminen esiin on hankalaa ja kallista. Pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa ympäristöongelmia, jos se tehdään taitamattomasti. Voi syntyä haitallisia päästöjä ja hajuhaittoja.

Kaatopaikoilla voi olla hyvinkin haitallisia ongelmajätteitä, jotka saattavat lähteä leviämään eristämättömiltä kaatopaikoilta pohjavesiin, kun kasaa möyhentää.

Kaatopaikat Suomessa

  • Suomessa on suljettuja vanhoja yhdyskuntajätteen kaatopaikkoja noin 1600.
  • 50 vuoden aikana näille kaatopaikoille on kerätty noin 70 miljoonaa tonnia jätettä.
  • Kukaan ei tiedä ihan tarkkaa kaatopaikkojen määrää, sillä kaikista vanhoista kaatopaikoista ei ole luotettavia tietoja.
  • Ei ole varmaan tietoa siitä, mitä roskaa vanhojen kaatopaikkojen uumeniin on säilötty ja kuinka vaarallista tämä jäte on ympäristölle. Vasta 1980-luvulla kaatopaikoilla alettiin pitää kirjaa, mitä niihin on varastoitu ja mihin kohtaan.

Sain apua omien jätteideni laskemiseen Suomen ympäristökeskuksesta ja Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Digitreenit: Salasanakone - testaa kuinka nopeasti salasana murretaan

$
0
0

Salasanat ovat digitaalisen elämämme siunaus ja kirous. Toisaalta ne pitävät tietomme turvassa, toisaalta niiden keksiminen ja muistaminen on tuskaisan vaikeaa. Salasanojen hallintaan on onneksi olemassa aputyökaluja.

Salasanakone

Alla olevalla koneella voit kokeilla erilaisten salasanayhdistelmien vahvuutta. Emme tallenna tietoja tai välitä tietoja palvelimelle, mutta oikeita salasanoja ei koskaan kannata käyttää kuin niille tarkoitetussa, suojatussa ympäristössä.

Älä siis käytä koneessa oikeita salasanojasi.

Koneemme käyttää Dropboxin avoimen lähdekoodin ohjelmaa, joka arvioi salasanojen vahvuuksia monen mittarin avulla. Kone olettaa, että rikollisten ohjelma pystyy arvaamaan salasanaa miljoona kertaa sekunnissa. Nopeus riippuu tietokoneiden laskentatehosta sekä siitä, miten salasanat on suojattu. Miljoona kertaa sekunnissa ei ole huomattavan paljon. Valtiollisten tietomurtajien on eri lähteissä arvioitu pääsevän jopa triljoonan arvauksen sekuntivauhtiin.

Hyvä salasana on pitkä

  1. Pituudella on väliä. Salasanojen muodosta on monenlaisia neuvoja, mutta tärkein ominaisuus on niiden pituus: mitä pitempi salasana, sitä parempi se on. Kehitä esimerkiksi sanarimpsu, runo tai loru, joka ei ole arvattavissa, jonka kuitenkin muistat. Käytännössä yli 12 merkin salasana on jo niin vaikea selvittää, että moni rikollinen ei edes yritä.
  2. Varmista, että tärkeimmillä tileilläsi on hyvä salasana. Etenkin sähköpostien salasanojen on oltava vahvoja, sillä sähköpostitilin kautta pääsee helposti käsiksi muihin tileihin. Useiden palvelujen salasanojen vaihtamislinkit lähetetään juuri sähköpostiin. Maailmalla on varoittavia esimerkkejä siitä, miten koko digitaalinen elämä voidaan valloittaa.
  3. Keksi aina uusi salasana uuteen palveluun. Samaa salasanaa ei kannata käyttää monilla tileillä. Jos salasana vuotaa yhdestä palvelusta, kaikki tilisi ovat vaarassa.
  4. Mieti, mistä merkeistä salasanan rakennat. Erikoismerkit, isot ja pienet kirjaimet ja numeroiden lisääminen tekevät salasanasta vielä turvallisemman.

Löytyykö oma salasanasi suosituimpien listalta?

Käytännössä yli 12 merkin salasana on jo niin vaikea selvittää, että moni rikollinen ei edes yritä.

Hallitse salasanoja apurien avulla

Kun ylläolevien ohjeiden mukaan on kehitellyt yli kymmeneen eri palveluun 12-merkkisiä salasanoja, alkaa kaivata apuja näiden salasanojen hallintaan. Verkossa suurin osa palveluista vaatii salasanan luomista, joten salasanoja alkaa kertyä nopeasti ja paljon. Miten ne kaikki muistaa?

Yksinkertainen on usein kaunista: kirjoita salasanat paperille, ja laita paperi turvalliseen paikkaan. Kauas tietokoneesta.

Kaksivaiheinen tunnistaminen on myös hyvä tapa kirjautua turvallisesti. Tällöin on yleensä kyse siitä, että palvelu lähettää kirjautumisen yhteydessä esimerkiksi tekstiviestin puhelimeen. Viesti sisältää koodin, jolla kirjautuminen varmennetaan. Tällöin kirjautuminen ei siis onnistu pelkällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla, ilman käyttäjän puhelinta.

On olemassa myös apureita, ns. salasanojen hallintaohjelmia. Ohjelmia on useita, monet maksullisia, varsinkin jos niitä haluaa käyttää useammalla kuin yhdellä laitteella.

Google Smart Lock (Android, Chrome)

Googlen ilmaisella salasanojen hallintaohjelmalla voit hallinnoida salasanoja useassa laitteessa yhtä aikaa. Ohjelma tarjoaa uusien käyttäjätunnusten tallennusta automaattisesti ja sinne voi myös lisätä vanhoja tietoja jälkikäteen. Se tarjoaa myös tilien avaamista automaattisesti, kun Smart lock on käytössä.

Smart lock otetaan käyttöön Chrome-selaimen asetuksista.
1. Asetukset -> Lisäasetukset -> Salasanat ja lomakkeet. Valitse Salasanojen tallennus. Hallitse salasanoja valikosta pääset poistamaan ja tutkimaan tallennettuja salasanoja.

Applen iCloud Avainnippu (iOS, OSX, Safari)

Kuvakaappaus icloud asetuksista.
iCloud Avainnippu päällä Kuvakaappaus icloud asetuksista. iCloud,ruutukaappaus

Applen tarjoama iCloud Avainnippu tallentaa salasanat ja toimii kaikissa laitteissa, joissa iCloud-tili on käytössä. Avainnippu on suojattu pääsalasanalla, joka on sama kuin AppleID:n salasana.

Avainnippu otetaan käyttöön Järjestelmäasetuksista.

Valitse Järjestelmäasetukset -> iCloud -> Avainnippu.

Avainnippu myös ehdottaa monimutkaista salasanaa aina uuteen palveluun kirjautuessasi.

Julkaisemme uusia digitreenejä viikoittain. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.

Valheenpaljastaja: Tulevaisuuden valeuutiset väärentävät ääntä ja liikkuvaa kuvaa

$
0
0

Äänen "photoshoppaaminen" on juuri niin pelottava juttu kuin miltä se kuulostaa.

Jotkut valeuutiset levisivät Yhdysvaltain vaalien aikana Facebookissa laajemmalle kuin suosituimmat todelliset politiikan uutiset. Valeuutisia liikkui sosiaalisessa verkossa niin suuria määriä, että niiden on epäilty vaikuttaneen presidentinvaalien tulokseen.

Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia.

Niillä on ollut kiistattomia seurauksia tosielämässä, esimerkiksi silloin kun aseistettu mies ilmaantui washingtonilaiseen pizzeriaan tutkimaan sen kellarissa majailevaa Hillary Clintonin pedofiilirinkiä. Kyseistä pizzagateksi nimitettyä valeuutista ja salaliittoteoriaa on levitetty Suomessa asti.

Tähän asti valeuutiset ovat olleet lähinnä tekstiä.

Valeuutiset, propaganda ja moninainen misinformaatio löytävät aina uusia keinoja hämärtää julkista keskustelua sitä mukaa, kun vanhoja väyliä tukitaan. Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia.

Ne ottavat käyttöönsä äänen ja liikkuvan kuvan manipuloinnin.

Kuva jossa kuvataan Face2face ohjelman toimintaa.
Face2Face ohjelmalla voi "kaapata" ihmisen kasvot. Kuva jossa kuvataan Face2face ohjelman toimintaa. Kuva: Yle/Kuvakaappaus Youtubesta valemedia,Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Vladimir Putin

1) Videolla puhuvan henkilön kasvonliikkeitä voidaan muunnella jo nyt

On täysin mahdollista kaapata Vladimir Putinin tai Donald Trumpin kasvot videolla ja laittaa heidät sanomaan jotakin aivan muuta kuin mitä he todellisuudessa sanoivat.
Tällainen teknologia on kehitetty saksalais-amerikkalaisessa tutkimusprojektissa. Ohjelma on nimeltään Face2Face. Se vaihtaa näyttelijän ilmeet – suun liikkeet ja esimerkiksi kulmakarvojen kohoamisen – kohdehenkilön kasvoille.

Katso Face2Facen kylmäävä esittelyvideo Youtubesta.

Keksinnöstä kirjoitetut uutisjutut ottivat tuoreeltaan huomioon sen pimeät puolet. Face2Facea on kutsuttu pelottavaksi ja kammottavaksi.

Useimmissa artikkeleissa esiintyvä tutkija, saksalainen Matthias Niessner, ei itse vaikuta lainkaan huolestuneelta. Hänen mukaansa tarkoitus on esimerkiksi parantaa elokuvien dubbausta, eli elokuvan ääniraidan äänittämistä jälkikäteen toisella kielellä – ei suinkaan vaikkapa tehdä identiteettivarkauksista lastenleikkiä.

Washington Post haastatteli tutkijaa teknologian mahdollisista käyttötavoista lokakuussa julkaistussa jutussa. Tuolloin Niessner sanoi muun muassa seuraavaa:

– Emme yritä auttaa ihmisiä väärentämään asioita. Olemme toisella puolella, auttamassa ihmisiä selvittämään, mitä on meneillään ja mitä digitaalisella datalla voi tehdä.

Jimmy Kimmel matkii Mike Tysonia.
Matthias Niessner esitteli teknologiaansa Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa. Jimmy Kimmel matkii Mike Tysonia. Kuva: Youtube kuvakaappaus Jimmy Kimmel,Jimmy Kimmel Live!,Mike Tyson

Niessner kävi esittelemässä keksintöään harmittomaan sävyyn esimerkiksi suositussa Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa, jossa juontaja imitoi nyrkkeilijä Mike Tysonia.

Kenen tahansa lienee silti helppo kuvitella, miten Face2Facen kaltaista teknologiaa voitaisiin käyttää hämäräperäisiin ja jopa vaarallisiin tarkoituksiin. Se antaa valeuutisten tekijöille aivan uudet mahdollisuudet sepittää omia “televisiouutisiaan”.

Ei ole vaikea kuvitella, että videoväärennös vaikkapa ydinasevaltioiden johtajien puheista voisi aloittaa vakavan kansainvälisen selkkauksen.

2) Pian voit laittaa kenet tahansa sanomaan mitä tahansa

Adobe kehittää kaikkien tunteman Photoshop-ohjelmansa rinnalle tuotetta, jota kehittäjät kuvailevat nimityksellä "Photoshop for audio". Sitä kutsutaan myös nimellä Project VoCo.

Kyseessä on tietokoneohjelma, johon voi kirjoittaa sanoja ja laittaa ohjelman sanomaan ne jonkun tietyn henkilön äänellä. Edellytyksenä on, että ohjelmaan on syötetty noin 20 minuuttia kyseisen henkilön puhetta.

Katso VoCon esittelyvideo.

Adobe esitteli vielä kehitysasteella olevaa ohjelmistoa ensimmäisen kerran julkisesti marraskuussa 2016. Tuossa tilaisuudessa mahdolliset eettiset ongelmat ohitettiin lähinnä toteamalla, että homma on hoidossa.

Mahdolliset eettiset ongelmat ohitettiin lähinnä toteamalla, että homma on hoidossa.

Kuitenkin esimerkiksi poliitikkojen ja muiden julkisuuden henkilöiden ääntä on helppo saada haltuunsa reippaasti yli 20 minuutin verran. VoCo voi vielä tehdä propagandan ja valeuutisten tehtailusta ennennäkemättömän houkuttelevaa, samoin kekseliäiden identiteettivarkauksien juonimisesta.

Manipulaation asteet: teksti, valokuva, mikä tahansa

Jo nyt valokuvien feikkaaminen on tarpeeksi helppoa.

Moni esimerkiksi luuli, että Trumpin virkaanastujaistilaisuudessa Barack Obama laittoi kätensä Donald Trumpin puolison Melanian takapuolelle. No ei laittanut.

Kuvaa oli manipuloitu. Täältä näet aidon tilanteen.

Valokuvan autenttisuutta on vaikeampi epäillä kuin kirjoitettua sanaa. Liikkuvan kuvan manipulointi tulee varmasti mieleen vielä harvemmalle, saati sitten puheen muuntelun mahdollisuus.

Lähdekritiikin taidoista tulee entistä arvokkaampia, kun suunnilleen kaikkeen audiovisuaalisen viestintään täytyy alkaa suhtautua epäilevästi.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

9.2.17: korjattu nimen kirjoitusvirhe kuvatekstissä.

Lumilinkotestin seuranta: Handai jaksaa umpihangessa, mutta pudottelee osiaan matkan varrelle

$
0
0

Reilu vuosi sitten, tammikuussa 2016, oululaisen Välivainion Omakotiyhdistyksen riuskat miehet saivat testattavakseen kolme noin 600€:n hintaista lumilinkoa. Ensivaikutelmat raportoitiin heti tuoreeltaan, mutta miten laitteet ovat toimineet pidemmässä käytössä?

Testiryhmäläiset Jarmo Kiuru, Raimo Honkala ja Valde Manninen kokoontuivat aurinkoisena helmikuun sunnuntaina keskustelemaan laitteiden ominaisuuksista reilun vuoden käyttökokemuksen perusteella.

Lumilinkojen testaajat palaverissa.
Lumilinkojen testaajat palaverissa. Lumilinkojen testaajat palaverissa. Kuva: Jarmo Kiuru Kuningaskuluttaja (Tv),lumilingot,testiryhmä,testit

Lumia on nyt pöllyytelty toista talvea Snow Fox 6,5 HP, MTD M56 ja Handai 6,5 HP - merkkisillä lingoilla.

Yleishuomiona testiryhmä toteaa, että koneet on tehty kevyeen käyttöön. Testaajat ovat myös pitäneet mielessä millaisia ominaisuuksia noin 600 euron laitteelta on kohtuullista odottaa.

Vaikka kaikkien linkojen ominaisuuksiin kuuluu itseveto, kahta pienintä eli MTD:tä ja Snow Foxia pitää monasti avittaa ja työnnellä kuin lumikolaa. Jos eteen tulee vähänkään hankalampi paikka, ne eivät kykene etenemään omalla vedollaan. Helpompaa lumitöiden tekeminen näilläkin laitteilla toki on kuin kolaaminen.

Itsevetävyyden suhteen Handai on testiryhmän mukaan ylivertainen muihin koneisiin verrattuna. Kone etenee omin voimin umpihangessakin.

Valde Mannisen Handailla umpihankeen tekemä ura.
Valde Mannisen Handailla umpihankeen tekemä ura. Valde Mannisen Handailla umpihankeen tekemä ura. Kuva: Jarmo Kiuru hanki,Kuningaskuluttaja (Tv),lumilingot,ura

Testattavilla lumilingoilla on painoa noin 55-80 kiloa. Testiryhmä tekikin jatkoseurannassa selkeän työnjaon mies per laite -periaatteella. Valde Manninen testasi Handain linkoa, Jarmo Kiuru MTD:tä ja Raimo Honkala Snow Foxia.

Noin kuukauden testauksen perusteella 2016 helmikuussa voittajaksi selviytyi Handai. Pidemmässä käytössä laitteesta alkoi kuitenkin putoilla osia.

Valde Mannisen huomiot Handai 6,5 HP:sta:

- Vetoremmi oli kerran työkäytössä pompannut pois paikaltaan ja kone piti aukaista ja laittaa remmi takaisin paikalleen.
- Lunta heittävän siivekkeen akselin sokka putosi lumitöissä, Yksi akselilla olleista puslista ja akselilla oleva prikka katosivat lumeen.

Lunta heittävien siivekkeiden akselista tipahti kuvassa olevan kaltainen pusla.Puuttuva pusla.
Kuva: Jarmo Kiuru

- Toinen rengas vuotaa eli on todennäköisesti ollut alunperinkin vajaalaatuinen.
- Pikkaisen ilmennyt ruostetta niissä kohdissa, joihin vesi kerääntyy. Tämä lienee kuitenkin melko normaalia tällaisissa koneissa.

+ Käynnistynyt hyvin omalla akulla.
+ Vaihteet ovat pelanneet hyvin.
+ Bensatankin korkki on hyvin pitävä ja konetta on miellyttävä kuljetella ilman bensaroiskeita esimerkiksi peräkärryllä.

Raimo Honkalan huomiot Snow Fox 6,5 HP:sta:

- Lumenheittotorven mekanismi tahtoo jumittua sen lumeennuttua ja jäädyttyä.
- Vetopyörien vaijeri meni poikki jo noin kuukauden käytön jälkeen.

Jarmo Kiurun huomiot MTD M56:sta:

- Käynnistysnaru katkesi jo alle kymmenen käynnistyskerran jälkeen eli koneessa on ollut alunperinkin täysin kelvoton käynnistysnaru. Tilalle hankittu asianmukainen oikea käynnistysnaru on toistaiseksi kestänyt.

+ Pienen koon ja keveyden (56 kg) ansiosta helppo kuljetella jopa ilman peräkärryä.

56 kg:n painoinen lumilinko kantavuudeltaan 59 kg:n peräkoukkutelineessä.
56 kg:n painoinen lumilinko kantavuudeltaan 59 kg:n peräkoukkutelineessä. 56 kg:n painoinen lumilinko kantavuudeltaan 59 kg:n peräkoukkutelineessä. Kuva: Jarmo Kiuru Kuningaskuluttaja (Tv),lumilingot,vetokoukkuteline

Talvimökkeilyä harrastaville Jarmo Kiuru vinkkaakin kevyen lingon ja peräkoukkutelineen hankkimista:

— Lapiopelillä parkkipaikan tekeminen mökin pihaan voi olla iso homma, mutta lumilinko tuo siihen helpotusta.


Valheenpaljastaja: Ruotsalainen trollitehdas pyrkii vaientamaan toimittajia vihapuheluilla

$
0
0

Ruotsissa toimii erikoinen trollitehdas, joka rekrytoi ihmisiä soittelemaan toimittajille ja yhteiskunnan vaikuttajille provosoivia puheluita. Salaa äänitetyt puhelut julkaistaan verkossa vahvasti editoituina. Jos klippi saa tarpeeksi klikkauksia, soittajalle maksetaan tuhat kruunua per puhelu. Ilmiö on rantautunut pienimuotoisena myös Suomeen.

Sanomalehti Eskilstuna-Kuriren julkaisi helmikuun puolivälissä laajan tutkivan artikkelin Granskning Sverige -nimisestä sivustosta, jota lehti kutsuu trollitehtaaksi ja ulkomaalaisvastaiseksi propagandakeskukseksi.

3 000 klikkausta keränneen klipin tekijälle maksetaan tuhannen kruunun palkkio.

Trollilla tarkoitetaan internetissä toimivaa henkilöä, joka pyrkii tahallisesti ärsyttämään tai provosoimaan.

Granskning Sverige on julkaissut noin 600 trollipuhelua omalla sivustollaan. Puheluita on julkaistu myös lukuisilla eri Youtube-kanavilla. Trollipuheluiden kohteena ovat useimmiten toimittajat ja poliitikot, mutta toisinaan myös tavalliset kansalaiset.

Soittajat antavat puhelun alussa väärän nimen ja äänittävät keskustelun kertomatta asiasta vastaanottajalle. Puheluita ei julkaista kokonaan, vaan trollit editoivat ne itselleen edulliseen muotoon. Vähintään 3 000 klikkausta keränneen klipin tekijälle maksetaan tuhannen kruunun palkkio.

Toimittaja: "Meillä on turvamiehet valmiudessa"

Valheenpaljastaja otti yhteyttä jutun kirjoittajaan, toimittaja Mathias Ståhleen.

Tutkiakseen trollitehdasta hän loi useita valeprofiileja samalla nimellä eri sosiaalisen median palveluihin. Ståhlen nimimerkki Johan tarjoutui soittelijaksi Granskning Sverigelle ja alkoi välittömästi saada trollitehtaasta ehdotuksia, kenelle pitäisi soittaa ja mitä heille pitäisi sanoa.

Kun Ståhle myöhemmin pääsi kirjautumaan Granskning Sverigen salaiseen “tutkimusportaaliin”, hän näki järjestelmässä lukuisia “juttuideoita” ja valmiita käsikirjoituksia vihapuheluille.

Ståhle ei koskaan soittanut yhtäkään puhelua, vaan keksi verukkeita, miksei voinut soittaa. Hänelle annettiin silti jatkuvasti uusia tehtäviä.

Sanoit, että sinua on vaikea saada puhelimella kiinni, joten soitit itse minulle. Miksi?

– Trollipuhelujutun julkaisun jälkeen olen joutunut pitämään työpuhelintani kiinni. Jos laitan sen päälle, soittelu alkaa heti. Trollit ovat soitelleet lehdessä kaikille ja kiusanneet jopa puhelinvaihteen hoitajaa.

– Meillä on turvamiehet valmiudessa ja minulla on turvahälytin kiinni vyössä.

He haluavat välittää seuraavan viestin: jos kirjoitat maahanmuutosta tai feminismistä, sinun tulisi olla peloissasi.― Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kurirenin toimittaja

Kuinka yleisestä ilmiöstä trollipuheluissa on kyse?

– Jokainen sanomalehden toimittaja Ruotsissa vähintäänkin tuntee jonkun kollegan, joka on saanut trollipuheluita, ellei sitten ole saanut niitä itse. Sanomalehdissä tätä tapahtuu eniten, mutta myös aikakauslehdissä ja muissa toimituksissa.

– Erityisenä kohteena ovat ihmiset, jotka kirjoittavat maahanmuutosta. Trollien muita lempiaiheita ovat feminismi ja seksuaalivähemmistöt, kaikki sellainen, mistä uusnatsit eivät pidä.

Kuvakaappaus  Eskilstuna-Kurirenin sivuilta.
Ruotsalainen Eskilstuna-Kuriren ujuttautui vihaa levittävään trollitehtaaseen. Kuvakaappaus Eskilstuna-Kurirenin sivuilta. Kuva: Yle/Kuvakaappaus ekuriren,lehdistö,media,Valheenpaljastaja (artikkelisarja)

Kerrot jutussasi, että trollit editoivat puheluita rankasti. Esimerkiksi kahdenkymmenen minuutin keskustelusta julkaistaan kolme minuuttia.

– He eivät ole lainkaan kiinnostuneita siitä, mitä toinen sanoo. Ihan sama, vaikka puhuisi säästä. Tarkoituksena on vain saada minut jotenkin tunnistamaan heidän aiheensa. He yrittävät myös saada puhelun vastaanottajan menettämään malttinsa.

– Paljon suurempia ongelmia seuraa sen jälkeen, kun puhelu on julkaistu. Se toimii magneettina vihaajille, jotka sitten soittelevat kohteelle uusia puheluita. Nämä toiset soittelijat eivät enää ole vain epäkohteliaita, vaan usein hyvin uhkaavia.

Mitä soittelijat ja heitä rekrytoiva trollitehdas haluavat? Mikä heitä motivoi?

– Ensinnäkin he haluavat välittää seuraavan viestin: jos kirjoitat maahanmuutosta tai feminismistä, sinun tulisi olla peloissasi, sillä me jahtaamme sinua.

– Toisekseen tämä on osa heidän poliittista tarinaansa, jota he yrittävät monin keinoin kertoa. Heidän tarinansa mukaan läntinen maailma on sortumassa, ja se on maahanmuuttajien syy. Tätä samaa tarinaa kerrotaan myös valeuutisten avulla.

Ilmiö on tulossa myös Suomeen

Tämä ilmiö on jo rantautunut Suomeen, tosin vielä varsin pienessä mittakaavassa. Valheenpaljastaja sai juuri tällaisen trollipuhelun viime vuoden syyskuussa.

Anonyymi soittaja latasi puhelusta editoimansa version Youtubeen ja levitti linkkiä omassa blogissaan, josta se levisi pian useille keskustelupalstoille ja valemedioiden sivuille.

Kyseinen soittaja osoittautui ahkeraksi bloggariksi, joka käyttää nimimerkkiä Paavo Tajukangas. Hän on tarkka nimettömyydestään.

Niin Youtubessa kuin julkisissa esiintymisissään hän varjostaa kasvonsa lippalakilla tai pitää aurinkolaseja. Hänen oikea nimensä ei ole tiedossa.

Minulle soittaessaan hän esitteli itsensä toisella väärällä nimellä ja väitti olevansa freetoimittaja, joka haluaa keskustella valeuutisista. Kysyin hänen nimeään vielä toistamiseen. Kaiken tämän hän oli leikannut äänitteensä alusta pois.

Myöhemmin Tajukangas teki saman tempun Svenska Ylen toimittajalle, joka oli kääntänyt Valheenpaljastaja-jutun ruotsiksi.

Tajukangas on asunut viime vuodet Ruotsissa, mutta muuttanut oman bloginsa mukaan hiljattain Viroon. Hän on kirjoittanut bloginsa lisäksi kotimaisiin valemedioihin liioiteltuja tai vääristeltyjä uutisia Ruotsin pakolaisista ja maahanmuuttopolitiikasta.

Saako puhelun nauhoittaa ja julkaista? - poliisi vastaa

Onko puhelintrollien toiminta laillista Suomessa? Tiettyyn rajaan asti on.

Milloin puhelinkeskustelun saa nauhoittaa, poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta?

– Kaikki keskustelut, joissa on itse osapuolena, saa nauhoittaa.

Täytyykö kertoa toiselle, että nauhoittaa?

– Äänittämisestä ei lain mukaan tarvitse kertoa toiselle osapuolelle, mutta hyvät käytöstavat ovat tietenkin toinen juttu.

– Jos soittelu toistuu ja alkaa olla puhelinhäiriköintiä, se voi täyttää esimerkiksi viestintärauhan rikkomisen tunnusmerkit.

Missä tapauksissa puhelinkeskustelut saa julkaista? Entä jos keskustelua on editoitu niin, että merkitykset muuttuvat?

– Se riippuu keskustelun sisällöstä. Siinä voi olla esimerkiksi asioita, jotka saattavat täyttää kunnianloukkauksen kriteerit tai levittää yksityiselämää loukkaavia tietoja. Nämä pitää aina arvioida tapauskohtaisesti.

Oikea toimittaja kertoo tekevänsä haastattelua

Niin Granskning Sverige kuin suomalainen Tajukangas kutsuvat puheluitaan haastatteluiksi. Haastatteluun kuuluu kuitenkin se, että toinen osapuoli tietää, että häntä haastatellaan.

Trollisoittelijat eivät pyydä haastattelua, eivätkä kerro, että aikovat äänittää ja julkaista puhelun.

Haastatteluun kuuluu, että toinen osapuoli tietää, että häntä haastatellaan.

Ruotsalaisia ja suomalaisia trollipuheluita yhdistää väärän nimen antaminen, äänittäminen siitä kertomatta, nauhojen vääristelevä editoiminen ennen julkaisua sekä anonyymistä prepaid-numerosta tai skypestä soittaminen.

Ilmiöön puuttuminen on hankalaa, sillä sen kummemmin Ruotsissa kuin Suomessakaan puheluiden äänittäminen ja julkaiseminen ei ole laitonta. Häiriköintiä se voi silti olla.

Valheenpaljastajan neuvo puhelintrollien kohteeksi joutuvalle:

Lataa puhelimeesi puhelut automaattisesti äänittävä sovellus. Näitä on saatavilla paljon. Saat ainakin itsellesi todisteen puhelun todellisesta sisällöstä.

Oletko saanut häirikköpuhelun, joka on julkaistu netissä? Kerro kommenteissa tai sähköpostitse.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Edit: Lisätty linkii Yle Uutisten juttuun

Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

$
0
0

Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu.

Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi. Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa, kuluttajajournalismi Ylessä siirtyy nyt muiden toimitusten tehtäväksi Ylen uutis- ja ajankohtaistoimintaan sekä tutkivan journalismin MOT-ohjelmaan. Myös uusia muotoja mietitään.

Kuningaskuluttaja on ollut kuluttajan äänitorvi yli 25 vuotta. Tutkivaa kuluttajajournalismia on tarvittu jatkuvasti monimutkaistuvassa maailmassa, ja julkisen palvelun Yleisradio on ollut siihen oikea paikka.

Ilman aktiivista yleisöä Kuningaskuluttajan tekeminen ei olisi ollut mahdollista. Toimitukseen on tulvinut juttuvinkkejä, joihin on tartuttu hanakasti, katsojakysymykset ja niihin kaivetut vastaukset ovat auttaneet myös muita pulassa olleita, ja kolmen kovan tuotetesteissä on testattu tuotteita nimenomaan tavallisten käyttäjien kokemusten kannalta.

Verkossa Kuningaskuluttajan ympärille on muodostunut vuosien aikana aktiivinen ja avulias sosiaalinen yhteisö, joka on auttanut toisiaan ja pitänyt tiukalla palautteella myös toimituksen hereillä.

Kiitos teille jokaiselle oman elämänne kuningaskuluttajalle, jotka olette luoneet Kunkun sisällön kysymyksillänne, kokemuksillanne, ongelmillanne ja ratkaisuillanne!

Kiitokset myös lukuisille viranomaisille, joiden kanssa olemme vuosien aikana tehneet hyvää yhteistyötä kuluttajan aseman parantamiseksi Suomessa.

Yksi aikakausi loppuu, mutta metelöinti kuluttajan asemasta ja oikeuksista ei lopu tähän, siitä voimme jokainen pitää huolen: haastakaa, vaatikaa, kyseenalaistakaa ja pitäkää kiinni oikeuksistanne!

Kiitos ylä- ja alamäistä!

Ville Alijoki ja Terhi Vuorinen

Kirjoittajat ovat työskennelleet Kuningaskuluttajassa eri tehtävissä vuosien 2010-2016 aikana.

Edit 17.3: Korjattu kirjoitusvirhe.

Miksi prepaid-liittymä syö saldoa itsekseen?

$
0
0

Mies oli ostanut DNA:n prepaid-liittymän. Hän ihmetteli, miksi dataa hupeni päivittäin, vaikka puhelin oli pois mobiiliverkosta, lentotilassa tai kiinni. Mihin saldoa oikein kuluu?

- Vaikka asiakas ei tietoisesti käytä dataa, puhelin tarvitsee dataa, vastaa DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

Dataa liikkuu puhelimen ja verkon välillä, koska puhelimet tekevät päivityksiä taustalla tai sovellukset päivittävät tietoja verkon yli.

Tarvitseeko puhelin siis dataa, vaikka sovelluksia ei olisi käytössä?

- Käyttöjärjestelmä ja sovellukset tarvitsevat dataa. Jos puhelin on lentotilassa, silloin dataa ei pääse siirtymään, Kamtsan selventää.

- Jos dataa on kuitenkin siirtynyt, tutkisimme mielellämme tapauksen. Mutta kun lentotilan ottaa pois, silloin dataa lähtee liikkumaan.

Hämmennystä saattaa myös aiheuttaa se, että DNA:lla on erilaisia prepaid-liittymiä.

- Rajaton prepaid -liittymässä on tietty päiväveloitus käytti liittymää tai ei. Super prepaid -liittymässä taas veloitetaan datasta käytön mukaan, Kamtsan kertoo.

Lue lisää:

Yhden kuvan lataaminen someen USA:sta maksaa noin 25€.

7 vinkkiä: näin pihtaat mobiilidataa ulkomailla

Tarkista hinnat, lataa isot tiedostot jo kotona ja kytke mobiilidata pois päältä aina kun mahdollista. Näillä ja muutamalla muulla vinkillä pidät kännykkälaskun kurissa ulkomailla matkaillessasi.

Viewing all 611 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>