Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all 611 articles
Browse latest View live

Vakuutusyhtiöt haluavat nyt päättää missä asiakas hoidetaan: vakuutukset ovat portti terveysbisnekseen

$
0
0

Lähi-Tapiola sai näpeilleen, kun se yritti poistaa sairausvakuutuksistaan hoitolaitoksen valinnanvapauden. OP-ryhmä rakentaa maanlaajuista sairaalaverkostoa vakuutusasiakkaidensa varaan.

Sairauskuluvakuutuksia on vakiintuneesti myyty sillä ajatuksella, että vakuutetulla on oikeus itse valita käyttämänsä lääkäriasema tai muu terveyspalvelu.

Viime vuosina vakuutusyhtiöt ovat kuitenkin muuttaneet sairausvakuutusten ehtoja niin, että yhtiö voi päättää mitä hoitolaitosta asiakas käyttää.

Ylen Kuningaskuluttajan tietojen mukaan vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola koetti kepillä jäätä ja yritti rajoittaa valinnanvapautta jopa vanhoissa sairausvakuutussopimuksissa.

Se sai kuitenkin näpeilleen: Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen vakuutuslautakunnan tuoreen linjauksen mukaan valinnanvapautta ei saa poistaa yksipuolisella ilmoituksella.

Lautakunnan jäsenten mukaan valinnanvapauden rajoittaminen “muuttaa vakuutussopimuksen luonteen toisenlaiseksi”. Linjaus tehtiin asiakkaiden kanteluiden perusteella marraskuussa.

Valinnanvapautta ei saa poistaa yksipuolisella ilmoituksella.

Lähi-Tapiola noudatti mukisematta Finen ratkaisusuositusta, ja tiedotti asiakkailleen maaliskuun lopussa, että kaikki ehtomuutokset perutaan.

Lähi-Tapiolasta kerrotaan, että kyseessä on laajempi ilmiö.

– Selvästi entistä enemmän vakuutusyhtiöt haluavat päättää, mihin yhtiöiden ja samalla asiakkaiden rahoja käytetään. Sairaanhoidon hinnat ovat nousseet ja tämän tyyppisiä vakuutustuotteita käytetään enemmän. Vakuutusyhtiöillä on siinä intressi, ohjata mihin rahaa käytetään, Lähi-Tapiolan Kari Kujala sanoo. Hän on vakuutukset ja korvaukset -yksikön johtaja.

OP ohjaa asiakkaita omiin sairaaloihinsa

OP-ryhmä (aiemmin Pohjola) on Suomen johtavia vahinkovakuuttajia. Useissa OP-ryhmän vakuutuksissa varataan mahdollisuus päättää asiakkaan hoitolaitos. OP-ryhmä on myös itse ryhtymässä terveysbisnekseen, se odottaa aluevaltauksesta kovaa kasvua.

Näin OP opastaa

OP:n esitteessä todetaan henkilövakuutuksista yleisesti näin: “Vakuutusehtojemme mukaan meillä on oikeus ohjata tutkimus- ja hoitotoimenpiteesi toteutettavaksi kumppanillamme. Jos kuitenkin ensikäynti on olosuhteet huomioiden hankala hoitaa kumppanillamme, kuten jos tapaturmavammasi vaatii kiireellistä hoitoa, voit käydä lähimmällä lääkärillä ja hakeutua tämän jälkeen kumppanillemme.”

OP-ryhmä omistaa Helsingissä Omasairaalan (elokuussa nimeksi tulee Pohjola Terveys). Omasairaalan asiakkaista peräti 70 prosenttia on OP-Pohjolan vakuutusasiakkaita.

Esimerkiksi maksusitoumuksia magneettikuvaan tai leikkauksiin OP kirjoittaa vain Omasairalaan ja kumppanihoitolaitoksiin. Omasairaala nousikin jo parissa vuodessa voitolliseksi.

Helsingin Omasairaalan palvelut ovat jatkuvasti laajentuneet. Lisäksi OP aikoo avata Suomeen neljä uutta sairaalaa. Investointi on valtava.

Asiakaskuntaa ei kuitenkaan tarvitse taikoa tyhjästä: ohjaamista omiin palveluihin tehdään todella laajalta alueelta. Esimerkiksi loppukesästä avattavan Tampereen sairaalan asiakkaat kerätään Pirkanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan alueilta.

OP:n uudet Pohjola-sairaalat tulevat näille paikkakunnille. Tampereen sairaalan asiakasalue on näin laaja. Pohjola Terveyden uudet sairaalat Kuva: YLE, Petri Kärenlampi

Vaikka ohjaaminen on ilmiselvää ja suorasanaista, tiedustellessani asiaa OP:sta johtajat jostain syystä kiemurtelevat. Yksi korostaa valinnanvapautta, toinen loiventelee ohjauksen voimallisuutta.

Kaikilla vakuutusyhtiöillä on yhteistyösopimuksia lääkäriasemien kanssa. Lähi-Tapiola esimerkiksi omistaa osuuden Pihlajalinnasta (Dextra) sekä Diacorista. Se aloitti myös tiiviin yhteistyön S-pankin kanssa.

If haastoi OP:n julkiseen taistoon bonuksista

Vakuutusyhtiö If on OP:n kilpailija vakuutuksissa. Se on haastanut OP:n taisteluun kantelemalla Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. If haluaa selvityttää, käyttääkö OP väärin määräävää markkina-asemaa. Virasto tutki asiaa vielä kuukausia.

Kuningaskuluttajan tietojen mukaan vakuutusyhtiötä närästää OP:n bonusjärjestelmä sekä laaja konttoriverkosto. OP:n bonuksia ei nimittäin saa rahana. Esimerkiksi asuntolaina-asiakas saa täyden hyödyn bonuksista vain ostamalla lisää OP:n tuotteita, usein vakuutuksia.

OP perustaa uudet sairaalansa sote-maakuntiin.

Yksi syy harvinaiseen julkiseen nahisteluun voi olla se, että vakuutusasiakkuudet ovat portti terveyspalveluihin ja muihin kumppanuuksiin (vaikkapa autohuoltamoiden kanssa).

Suomen hallitus kertoi huhtikuun alussa, että julkisia terveydenhuollon palveluita yhtiöitetään ja toimiala avataan kilpailulle vuonna 2019.

Ministeri Juha Rehula (kesk.) kertoi myös, että maakunnat, joissa on yliopistollinen sairaala, saavat sote-uudistuksessa erityisaseman. OP on perustamassa uudet sairaalansa juuri näihin samoihin maakuntakeskuksiin. Kun lähtölaukaus pamahtaa, juoksee OP jo ensimmäisessä kaarteessa.

Aiheesta lisää Kuningaskuluttajassa torstaina 28.4.2016

Onko sinulla tietoa aiheesta? Kerro kommentteihin, tai toimittajalle luottamuksellisesti sähköpostilla: tukholma@gmail.com


Miksi yösähköaika lyheni?

$
0
0

Jotkut sähköyhtiöt lyhensivät vuoden 2016 alussa yösähkön aikaa roimasti. Yösähköä saa enää öisin kello 22-7. Yösähkön ajat yhtenäistetään koko maassa. Uudistus tehtiin sähköverkkojen mitoitus edellä.

Joissakin sähköyhtiöissä yösähköä sai ennen arkisin kello 21-7 ja lauantai-illasta maanantaiaamuun kello 7:ään - siis myös sunnuntaina päivällä. Nyt yösähkö on päällä vain öisin kello 22-7.

- On haluttu, että jakeluverkkotoiminnassa käytettäisiin samoja aikoja koko maassa, jolloin verkon mitoitus ja hyödyntäminen olisivat täysin käytössä, Energiaviraston Verkot-ryhmän johtaja Veli-Pekka Saajo selvittää.

Yö- ja päiväsähköaikoja on haluttu yhdenmukaistaa jo vuosia. Saajon mukaan keskustelut asiasta käynnistyivät jo 1990-luvun lopulla. Ensimmäinen valtioneuvoston asetus yö- ja päiväsähköaikojen yhdenmukaistamisesta annettiin vuonna 2004 ja uudestaan vuonna 2009.

Yö- ja päiväsähköaikojen yhdenmukaistaminen ei siis liity hinnoitteluun, vaan sähköjärjestelmän toimintaan ja kapasiteettiin.

- Meillä on päivällä sähköverkko teollisuuden ja yritysten käytössä. Yöllä voidaan sitten mieluummin varata lämmitysjärjestelmiä, Energiaviraston Saajo selittää kuormien ohjausta.

Napsautus ei ohjaa hintaa

Useat kuluttajat ovat myös kummeksuneet, miksi sähkömittarin yösähkön mittauslukema alkaa pyöriä vasta “napsautuksen” jälkeen eikä kello 22.

- Lähes kaikilla asiakkailla on nykyään etäluettavat mittarit, jotka mittaavat tunneittain sähkönkulutuksen. Mittaus siis alkaa klo 22, mutta kun verkkoyhtiö ohjaa lämmitysjärjestelmiä käyntiin vaiheittain, esimerkiksi iltakymmenestä puoleenyöhön, niin napsaus saattaa kuulua vähän eri aikaan kuin yösähkö käynnistyy, Veli-Pekka Saajo kertoo.

Kun yösähkö lähtee käyntiin kello 22, kaikki laitteet, jotka ovat sen jälkeen päällä, ovat siis yösähkön piirissä.

Sähköyhtiöiden hintojen vertailu helpottuu

Esimerkiksi Vantaan Energia kompensoi yöajan lyhenemistä alentamalla sähkön myyntihintaa vanhoille asiakkaille. On silti vaikea sanoa, miten kotien kulut oikeasti muuttuvat.

Yhtenäisen yösähköajan myötä kuluttajien on toki helpompi vertailla eri myyjien hintoja.

Kännykän kuukautissovellukset ovat paljon muutakin kuin vain kalenteri

$
0
0

Kuukautisten kirjaaminen kalenteriin on ollut aina helppoa, mutta älypuhelinten kuukautiskalenterisovellukset tarjoavat tämän lisäksi niin paljon lisätietoa omasta kierrosta, että kokeileminen kannattaa. Kuningaskuluttaja vertaili viittä eri alustoille tarkoitettua maksutonta kuukautiskalenteria.

Erilaisia kuukautiskalenterita löytyy eri käyttöjärjestelmille jo kymmeniä. Vaikka käyttäjä voi yksinkertaisimmilaan käyttää sovelluksia vain kuukautisten kirjaamiseen ja seuraamiseen, niiden avulla voi seurata myös kymmeniä muita eri asioita iho-ongelmista mielialan vaihteluihin. Kuukautisten merkitseminen ylös ja niiden ennustaminen onkin vain pieni osa sovelluksen toimintaa. Vähintään yhtä suuri painoarvo tuntuukin olevan kierron kartoittamisella ja hedelmällisen ajankohdan tunnistamisella. Ei ihme, että moni sovellus mainostaakin itseään myös ehkäisymenetelmänä ja keinona tulla raskaaksi.

Moni sovellus mainostaa itseään myös ehkäisymentelmänä ja keinona tulla raskaaksi.

Suunnilleen kaikki kuukautiskalenterisovellukset toimivat hyvin samantapaisella periaatteella: alkunäytössä on nappi, jota painamalla voi merkitä kuukautisensa alkaneeksi ja kirjata muita sovelluksen ehdottamia oireita. Erilliseen kalenterinäkymään sen sijaan on merkattu kuukautiset sekä "hedelmällinen aika" ja ovulaatio eli munasolun irtoaminen. Ensimmäistä kertaa sovellusta avatessaan käyttäjän pitää kirjata tiedot edellisistä kuukautisista. Tämän lisäksi kaikissa testatuissa sovelluksissa pystyi lisäämään kalenteriin myös aiempia kuukautisia, mikä mahdollistaa tulevien kuukautisten ennustamisen. Kun kalenteriin on merkattu tarpeeksi kuukautisia, kertoo sovellus jo ennalta arvion tulevien kuukautisten alkamispäivästä ja kestosta.

Kaikista sovelluksista löytyy myös jonkinlainen valikoima erilaisia oireita, joita voi myös merkitä kalenteriin. Oireet vaihtelevat rintojen aristuksesta flunssaan. Tämän lisäksi kalentereista löytyy suuri joukko erilaisia mielialoja tai tunnetiloja, jotka monessa tapauksessa jopa ylittävät tavallisen ihmisen tunteiden kirjon.

Clue – helppokäyttöinen peruskalenteri

Cluen kuukautiskalenteri on todella helppo käyttää ja aloitusnäkymästä hahmottaa helposti, missä mennään. Sovellukseen voi myös kirjata massiivisen määrän erilaisia oireita. Analytics-kohdassa on myös mahdollisuus selata aiemmin kirjaamiaan oireita. Cluessa kuukautisten kirjaamisessa tulee kuitenkin olla hyvin tarkkana. Toisin kuin muissa sovelluksissa, siinä ei riitä kuukautisten alkamis- ja loppumispäivän merkkaaminen vaan jokainen päivä pitää muistaa laittaa ylös. Tämän vuoksi kalenteriin jää helposti paljon vain päivän kestäviä kuukautisia.

Kuvakaappauksia Clue-kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Clue-kuukautissovelluksesta/YLE

Clue

  • Helppo ja pelkistetty.
  • Todella paljon erilaisia oireita kirjattavana ja mahdollisuus selata niitä Analytics-osiossa.
  • Ei mainoksia.
  • Kuukautiset pitää muistaa kirjata joka päivä.
  • Toimii Androidilla ja iPhonessa.

P.C. – biohakkerin kuukautissovellus

P.C.:ssä käyttäjällä riittää kirjattavaa ja analysoitavaa. Pelkästään erilaisia mahdollisia mielialoja on sovelluksessa 66 erilaista. Tämän lisäksi P.C.:stä löytyy tämän vertailun paras valikoima työkaluja ovulaatiopäivän määrittämiseen. Lämpötilan lisäksi sovellukseen voi kirjata tietoja valkovuodosta ja kohdunsuun alueella tapahtuvista muutoksista. Sovellus tarjoaa myös hyvin tarkkoja raportteja erilaisista muuttujista: sovelluksen yhdyntäpäiväkirja kertoo kuinka suurella prosentilla yhdynnät johtavat orgasmiin. P.C. on testissä olleista kuukautiskalentereista ainoa, joka on täysin suomenkielinen.

Kuvakaappauksia P.C. -kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia P.C. -kuukautissovelluksesta/YLE

P.C.

  • Massiivinen määrä erilaisia kirjattavia tietoja, oireita ja mielialoja.
  • Raportti-osiossa myös erilaisia kuvaajia ja koonti syötetyistä tiedoista.
  • Ovulaation tunnistaminen tarkempaa kuin muissa.
  • Myös raskauden seuranta onnistuu.
  • Ainoa suomenkielinen, joskin mahdollisesti automaattikäännetty.
  • Sisältää mainoksia.
  • Toimii vain iPhonessa.

MeLady Calendarin suuresta valikoimasta ominaisuuksia maksetaan mainoksilla

MeLady mainostaa kalenteriaan kuukautisten seuraamisen lisäksi myös raskauden ehkäisyyn ja raskaaksi tulemiseen. Sovelluksessa voikin seurata kuukautisten lisäksi muun muassa kehon lämpötilaa, joka auttaa ovulaation ajankohdan selvittämisessä. MeLadyssä pystyy myös seuraamaan kirjaamiaan oireita ja mielialoja kätevästi niille varatusta "Statistics"-osiossa. Siinä oireista piirretään kuvaaja esimerkiksi kuukauden sisällä, jolloin on helppo katsoa, miten esimerkiksi mieliala vaihtelee kierron eri vaiheessa. Jollain tavalla tämä on kuitenkin rahoitettava, joten MeLadyssä katsellaankin testatuista sovelluksista eniten mainoksia.

Kuvakaappauksia Me Lady -kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Me Lady -kuukautissovelluksesta/YLE

MeLady Calendar

  • Sovellusta mainostetaan myös avuksi raskaaksi tulemiseen sekä sen ehkäisemiseen.
  • Luo kuvaajia esimerkiksi syötetyistä lämpötiloista tai muista oireista.
  • Sisältää melkein häiritsevän paljon mainoksia.
  • Sovelluksessa on myös lukittua sisältöä, jonka saa käyttöönsä maksamalla.
  • Toimii iOS:llä ja Windowsilla

My Period Tracker – kuukautiskalenteri pariskunnille

My Period Tracker mahdollistaa tietojen jakamisen myös omalle kumppanilleen tai vaikkapa kaverille. Kumppanin täytyy tätä varten myös asentaa sovellus. Sovelluksen asentamisen jälkeen kumppani voi kuitenkin laittaa kännykän vaikka hälyttämään joka kerta, kun toisella puoliskolla alkaa kuukautiset tai kun hän arvioi ovuloivansa. Ei siis tule yllätyksenä, että myös My Period Tracker mainostaa sovellustaan myös apuna raskaaksi tulemiseen sekä raskauden seurantaan. Naispuolisen kumppanin tai kaverin kanssa tietojen vaihtaminen toimii molempiin suuntiin. Sovellus kärsii kuitenkin samasta ongelmasta kuin Once. Kalenteriin kirjatuista oireista ei juuri saa minkäänlaista muuta hyötyä kuin kilahduksen partnerin kännykässä.

Kuvakaappauksia My Period Tracker -kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia My Period Tracker -kuukautissovelluksesta/YLE

My Period Tracker

  • Tietoja voi jakaa myös partnerille.
  • Paljon erilaisia oireita ja mielialoja merkittävänä. Niiden selaaminen onnistuu kuitenkin vain kalenterista klikkailemalla.
  • Sovellukselle voi kertoa olevansa raskaana, jolloin se alkaa laskea päiviä synnytykseen. Oireita voi tämänkin jälkeen kirjata tavalliseen tapaan.
  • Ei mainoksia.
  • Toimii Androidilla, iPhonessa ja Windowsilla.

Once ilahduttaa käyttäjäänsä Gif-animaatioilla

Oncen erikoisuus on "Today's Tip" -osio. Päivittäinen vinkki on räätälöity käyttäjälle sen mukaan, missä vaiheessa kiertoa hän on menossa. Gif-animaatioina pyörivät vinkit vaihtelevat vauvakuumetta helpottavien elokuvien listaamisesta ilmavaivojen hoitoon. Vinkit ovat välillä "juo vettä" -osastoa, mutta juuri omaa kiertoa tukevat vinkit tuntuvat silti hyvältä palvelulta. Kuten muissakin sovelluksissa, myös Oncessa käyttäjä voi kirjata erilaisia oireita ja mielialamuutoksia kalenteriin. Valitettavasti ainoa tapa näiden selaamiseen on avata haluttu päivä kalenterinäkymästä. Jää myös epäselväksi, vaikuttavatko käyttäjän itse kirjaamat oireet siihen, minkälaisia vinkkejä hän milloinkin saa.

Kuvakaappauksia Once -kuukautissovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Once -kuukautissovelluksesta/YLE

Once

  • Today's Tip antaa vinkkejä kiertoon perustuen.
  • Aloitusnäyttö kertoo sovelluksen arvioiman todennäköisyyden tulla raskaaksi.
  • Mahdollisuus kirjata erilaisia oireita, mutta niiden selaaminen onnistuu jälkikäteen vain kalenterista.
  • Sovellukseen voi kirjata yrittävänsä tulla raskaaksi, mutta se ei muuta sovelluksen toimintaa.
  • Sisältää mainoksia.
  • Toimii Androidilla ja iPhonessa.

Näin vertailu tehtiin

Oncea ja Clueta käytettiin puolen vuoden ajan Androidilla. Muita sovelluksia käytettiin vain viikon ajan, mutta tiedot kuukautisista, oireista ynnä muista kopioitiin niihin Cluesta. MeLady Calendaria ja My Period Trackeria testatiin Windowsilla ja P.C.:tä iOS:llä. My Period Trackeria ja P.C.:tä testattiin myös erikseen raskaana olevaksi merkatulla käyttäjällä.

Lue lisää:

Hedelmällisyystietokone lupaa ehkäisyä ilman hormoneja

Sadattuhannet suomalaisnaiset käyttävät hormonaalista ehkäisyä, mutta kaikille hormonit eivät sovi. Myös hormonien ympäristövaikutukset herättävät huolta. Yksi vaihtoehto hormonittomaan ehkäisyyn on hedelmällisyystietokone. Satojen eurojen hankintahinta on kuitenkin kova ja laite vaatii käyttäjältään pitkäjänteisyyttä.

Muokattu 26.4.2016: Korjattu kirjoitusvirheitä.

Kenen vastuulla on roskapostiin eksynyt sähkölasku?

$
0
0

Miehellä on tapana poistaa sähköpostiin tulleet roskapostit lukematta niitä. Sattumalta hän kuitenkin huomasi, että roskaposteissa oli sähkölasku. Laskut olivat aikaisemmin tulleet postilaatikkoon sähköpostin liitteinä. Jos roskapostiin livahtaa lasku, joka jää huomaamatta ja siis maksamatta, joutuuko laskusta maksamaan viivästyskoron tai perintäkulut?

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Paula Hannulan mukaan lähtökohtana on aina se, että yrityksen täytyy sopia laskutustavasta kuluttajan kanssa. Kaupanteon hetkellä kuluttajan sähköpostiosoite saattaa tulla yrityksen tietoon, mutta laskutukseen sitä saa käyttää vain yhteisestä sopimuksesta.

Sähköpostia saa käyttää laskutukseen vain yhteisestä sopimuksesta.

- Jos kuluttajan kanssa on sovittu nimenomaan sähköpostilaskutavasta, yrityksen vastuulla on toimittaa lasku asianmukaisesti kuluttajan sähköpostiosoitteeseen.

- Mikäli kuluttaja ei mielestään ole saanut laskua, hänen tulee reklamoida siitä maksumuistutuksen saatuaan yritykseen. Yritys saa jatkaa perintää vasta sen jälkeen, kun kuluttajan reklamaation aiheellisuus on selvitetty.

Jos yritys voi näyttää, että se on toimittanut laskun kuluttajan sähköpostiin asianmukaisesti, vastuu siirtyy kuluttajalle.

- Tällöin kuluttajalle voi tulla maksettavaksi perintäkulut ja viivästysseuraamus, jos hän ei ole huomannut asianmukaisesti toimitettua laskua, Hannula toteaa kuluttajan vastuusta.

Kannattaa siis tutustua oman sähköpostin roskapostiasetuksiin, että asianmukaisesti lähetetty posti ei päädy sinne. Kannattaa myös tarkkailla sähköpostia, että huomaa laskut, jos on jonkun yrityksen kanssa sopinut sähköpostilaskutuksesta.

OP-ryhmä pompottelee kipupotilasta

$
0
0

Kipupotilas Sanna joutui katkaisemaan tutun hoitosuhteen, sillä OP-vakuutus siirsi lääkärikäynnit kumppanilleen Terveystalolle. Terveystalo ei pysty tarjoamaan kipuhoitoa, joka on tuonut Sannalle apua.

Oululainen Sanna oli pyöräilemässä töistä kotiin talvella 2013, kun pyörä lipesi ja hän syöksyi maahan olka edellä.

– Itse kaatumista draamaattisempia olivat sen seuraukset, Sanna kertoo.

Sannan työterveys oli Terveystalossa ja lakisääteinen tapaturmavakuutus OP-ryhmässä (aiemmin Pohjola).

Kuntoutuksesta huolimatta kivut pitkittyivät. Terveystalon ortopedi esitti vuonna 2014 Sannalle kipuspesialistin hoitoa ja pyysi tähän vakuutusyhtiön maksusitoumusta.

Terveystalon ortopedi suositti nimeltä kipuihin erikoistunutta lääkäriä. Kyseinen lääkäri, Voitto Järvimäki, työskenteli tuolloin Terveystalon omistamassa yksikössä, Sairaala Botniassa.

Tämän vastaanotoilla Sannan kipuihin toi apua etenkin tietty puudutushoito.

Sannan pitää palata Terveystaloon.

Viime kesänä lääkäri Järvimäki siirtyi toisen lääkäriaseman, Caritaksen, palvelukseen.

Huhtikuussa 2016 Sannalle tuli OP:sta kirje, jossa kerrottiin, että Sannan sairaanhoidon kuluja ei enää korvattaisi muualla kuin Terveystalossa tehdystä hoidosta. Sannan piti siis käydä jatkossa Terveystalon erikoislääkärillä.

Sanna soitti Terveystaloon, ja sieltä kerrottiin, että vastavaa puudutushoitoa ei ole tarjolla. Sanna ei siis saisi samaa hoitoa kuin Järvimäen vastaanotolla. Terveystalon ortopedi oli puolitoista vuotta aiemmin nimenomaisesti suositellut kyseistä lääkäriä ja "tarvittaessa kivun spesifejä hoitoja"; tämä ilmenee maksusitoumuspyynnöstä.

OP:n korvauskäsittelijä oli Sannan kertoman mukaan sanonut, että yhtiön linjaa on kiristetty niin, että OP vaatii nyt kautta linjan asiakkaitaan siirtymään yhteistyökumppaneille.

OP:lla ja Terveystalolla on yhteistyösopimus. Työtapaturmavakuutuslain mukaan vakuutusyhtiöllä onkin oikeus valita asiakkaan hoitolaitos.

Ohjaaminen on yleistymässä myös vapaaehtoisissa sairausvakuutuksissa.

Tuo on asiakkaan kyykyttämistä.

Lääkäri Järvimäki itse kertoo odottaneensa, että vastaanoton siirtäminen Lääkäritalo Caritakseen toisi ongelmia.

Kun epäilen, että Järvimäen hinnat ovat nousseet uudessa yhtiössä, hän kertoo olevansa Caritaksen kautta mahdollisesti jopa edullisempi kuin Terveystalon leivissä.

– Sopimuskumppanuus kuitenkin velvoittaa OP:ta, Järvimäki sanoo.

– Minusta tuo on asiakkaan kyykyttämistä, hän lisää.

Hoito ohjataan yhteistyökumppanille liiketaloudellisista syistä?

Sanna on kuitenkin pitänyt puolensa ja valittanut asiasta ammattiliittonsa avustuksella tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan.

Valituksen jälkeen vakuutusvirkailija lupasi Sannalle suullisesti, että pelkät puudutukset voitaisiin sittenkin korvata. Niitä tekee vain vanha lääkäri. Toimiva hoitosuhde häneen kuitenkin muuten katkaistaan. Sanna kokee tämän suurena menetyksenä.

Asia on siis mahdollisesti järjestymässä, mutta siinä piilee kuitenkin hänen mielestään yleisempi merkitys:

– Jos linja on muuttunut niin, että hoitoa ohjataan yhteistyökumppaneille liiketaloudellisista syistä, ja hoito tai sen laatu siksi vaaraantuu, sillä on isompaakin merkitystä, Sanna sanoo.

Näin OP vastaa

OP ei kommentoi yksittäisten asiakkaiden tapauksia, mutta seuraavat vastaukset saimme sähköpostilla OP-vakuutuksen johtajalta Minna Vilkiltä.

Onko OP-vakuutettujen erikoislääkärivastaanottokäyntejä ohjattu laajemminkin sopimuskumppaneille?

– Tarjoamme asiakkaillemme aina mahdollisuutta siirtyä lääkärikumppaneillemme sekä lakisääteisissä että vapaaehtoisissa vakuutustuotteissa, myös erikoislääkärikäyntien osalta. Tällöin takaamme asiakkaalle laadukkaan ja nopean hoitoon pääsyn. Lakisääteisissä lajeissa ohjaamme asiakkaita sellaisissa tutkimuksissa, jotka vaativat hoitolaitokselta maksusitoumuksen, Vilkki kirjoittaa.

Voiko käydä niin, että hoitosuhteita katkeaa tällaisissa tapauksissa?

– Jos asiakas valitsee erikoislääkärikäynnilleen lääkärikumppanimme nykyisen palveluntarjoajan sijaan, hoitosuhde nykyiseen palveluntarjoajaan katkeaa, ja uusi hoitosuhde muodostuu kumppanilääkärillemme, Vilkki toteaa.

– Kiireellistä sairaanhoitoa annetaan aina hoidon tarpeen arvioinnin perusteella jokaisessa hoitolaitoksessa, hän lisää.

OP:n viestintä väittää lisäksi, että "hoitopaikkaa valittaessa varmistamme, että hoitopaikassa on tarjolla riittävä osaaminen asiakkaan hoitoon – oli kyseessä sitten hoidossa tarvittava laitteisto, diagnostiikka tai itse saatavilla oleva hoito".

Julkaisemme jutun poikkeuksellisesti ilman Sannan koko nimeä.

Onko sinulla tietoa vakuutus- ja terveyspalveluista? Ole yhteydessä toimittajaan luottamuksellisesti: tukholma@gmail.com

Vakuutusyhtiöt haluavat nyt päättää missä asiakas hoidetaan: vakuutukset ovat portti terveysbisnekseen

OP:n logo Kuva: YLE

Lähi-Tapiola sai näpeilleen, kun se yritti poistaa sairausvakuutuksistaan hoitolaitoksen valinnanvapauden. OP-ryhmä rakentaa maanlaajuista sairaalaverkostoa vakuutusasiakkaidensa varaan.

Sairauskuluvakuutuksia on vakiintuneesti myyty sillä ajatuksella, että vakuutetulla on oikeus itse valita käyttämänsä lääkäriasema tai muu terveyspalvelu.

Viime vuosina vakuutusyhtiöt ovat kuitenkin muuttaneet sairausvakuutusten ehtoja niin, että yhtiö voi päättää mitä hoitolaitosta asiakas käyttää.

Ylen Kuningaskuluttajan tietojen mukaan vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola koetti kepillä jäätä ja yritti rajoittaa valinnanvapautta jopa vanhoissa sairausvakuutussopimuksissa.

Se sai kuitenkin näpeilleen: Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen vakuutuslautakunnan tuoreen linjauksen mukaan valinnanvapautta ei saa poistaa yksipuolisella ilmoituksella.

Lautakunnan jäsenten mukaan valinnanvapauden rajoittaminen “muuttaa vakuutussopimuksen luonteen toisenlaiseksi”. Linjaus tehtiin asiakkaiden kanteluiden perusteella marraskuussa.

Valinnanvapautta ei saa poistaa yksipuolisella ilmoituksella.

Lähi-Tapiola noudatti mukisematta Finen ratkaisusuositusta, ja tiedotti asiakkailleen maaliskuun lopussa, että kaikki ehtomuutokset perutaan.

Lähi-Tapiolasta kerrotaan, että kyseessä on laajempi ilmiö.

– Selvästi entistä enemmän vakuutusyhtiöt haluavat päättää, mihin yhtiöiden ja samalla asiakkaiden rahoja käytetään. Sairaanhoidon hinnat ovat nousseet ja tämän tyyppisiä vakuutustuotteita käytetään enemmän. Vakuutusyhtiöillä on siinä intressi, ohjata mihin rahaa käytetään, Lähi-Tapiolan Kari Kujala sanoo. Hän on vakuutukset ja korvaukset -yksikön johtaja.

OP ohjaa asiakkaita omiin sairaaloihinsa

OP-ryhmä (aiemmin Pohjola) on Suomen johtavia vahinkovakuuttajia. Useissa OP-ryhmän vakuutuksissa varataan mahdollisuus päättää asiakkaan hoitolaitos. OP-ryhmä on myös itse ryhtymässä terveysbisnekseen, se odottaa aluevaltauksesta kovaa kasvua.

Näin OP opastaa

OP:n esitteessä todetaan henkilövakuutuksista yleisesti näin: “Vakuutusehtojemme mukaan meillä on oikeus ohjata tutkimus- ja hoitotoimenpiteesi toteutettavaksi kumppanillamme. Jos kuitenkin ensikäynti on olosuhteet huomioiden hankala hoitaa kumppanillamme, kuten jos tapaturmavammasi vaatii kiireellistä hoitoa, voit käydä lähimmällä lääkärillä ja hakeutua tämän jälkeen kumppanillemme.”

OP-ryhmä omistaa Helsingissä Omasairaalan (elokuussa nimeksi tulee Pohjola Terveys). Omasairaalan asiakkaista peräti 70 prosenttia on OP-Pohjolan vakuutusasiakkaita.

Esimerkiksi maksusitoumuksia magneettikuvaan tai leikkauksiin OP kirjoittaa vain Omasairalaan ja kumppanihoitolaitoksiin. Omasairaala nousikin jo parissa vuodessa voitolliseksi.

Helsingin Omasairaalan palvelut ovat jatkuvasti laajentuneet. Lisäksi OP aikoo avata Suomeen neljä uutta sairaalaa. Investointi on valtava.

Asiakaskuntaa ei kuitenkaan tarvitse taikoa tyhjästä: ohjaamista omiin palveluihin tehdään todella laajalta alueelta. Esimerkiksi loppukesästä avattavan Tampereen sairaalan asiakkaat kerätään Pirkanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan alueilta.

OP:n uudet Pohjola-sairaalat tulevat näille paikkakunnille. Tampereen sairaalan asiakasalue on näin laaja. Pohjola Terveyden uudet sairaalat Kuva: YLE, Petri Kärenlampi

Vaikka ohjaaminen on ilmiselvää ja suorasanaista, tiedustellessani asiaa OP:sta johtajat jostain syystä kiemurtelevat. Yksi korostaa valinnanvapautta, toinen loiventelee ohjauksen voimallisuutta.

Kaikilla vakuutusyhtiöillä on yhteistyösopimuksia lääkäriasemien kanssa. Lähi-Tapiola esimerkiksi omistaa osuuden Pihlajalinnasta (Dextra) sekä Diacorista. Se aloitti myös tiiviin yhteistyön S-pankin kanssa.

If haastoi OP:n julkiseen taistoon bonuksista

Vakuutusyhtiö If on OP:n kilpailija vakuutuksissa. Se on haastanut OP:n taisteluun kantelemalla Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. If haluaa selvityttää, käyttääkö OP väärin määräävää markkina-asemaa. Virasto tutki asiaa vielä kuukausia.

Kuningaskuluttajan tietojen mukaan vakuutusyhtiötä närästää OP:n bonusjärjestelmä sekä laaja konttoriverkosto. OP:n bonuksia ei nimittäin saa rahana. Esimerkiksi asuntolaina-asiakas saa täyden hyödyn bonuksista vain ostamalla lisää OP:n tuotteita, usein vakuutuksia.

OP perustaa uudet sairaalansa sote-maakuntiin.

Yksi syy harvinaiseen julkiseen nahisteluun voi olla se, että vakuutusasiakkuudet ovat portti terveyspalveluihin ja muihin kumppanuuksiin (vaikkapa autohuoltamoiden kanssa).

Suomen hallitus kertoi huhtikuun alussa, että julkisia terveydenhuollon palveluita yhtiöitetään ja toimiala avataan kilpailulle vuonna 2019.

Ministeri Juha Rehula (kesk.) kertoi myös, että maakunnat, joissa on yliopistollinen sairaala, saavat sote-uudistuksessa erityisaseman. OP on perustamassa uudet sairaalansa juuri näihin samoihin maakuntakeskuksiin. Kun lähtölaukaus pamahtaa, juoksee OP jo ensimmäisessä kaarteessa.

Aiheesta lisää Kuningaskuluttajassa torstaina 28.4.2016

Onko sinulla tietoa aiheesta? Kerro kommentteihin, tai toimittajalle luottamuksellisesti sähköpostilla: tukholma@gmail.com

Lue lisää:

OP-ryhmä pompottelee kipupotilasta

OP-vakuutus siirsi lääkärikäynnit kumppanilleen Terveystalolle. Terveystalo ei pysty tarjoamaan hoitoa, joka toi asiakkaalle apua.

Muokattu 28.4.2016: Lisätty linkki OP-ryhmästä kertovaan juttuun.

Testissä sisätilojen hyttysansat — yksi “myrkyllä”, kaksi ilman

$
0
0

Kolme mökkeilijää eri puolilta Suomea testasi kolmea erilaista sisällä käytettävää hyttysansaa. Tehoainetta päästävä Raid päihitti kaksi UV-valolaitetta. Toinen isoista valolaitteista hönkäili myös hiilidioksidia.

Tuttu tilanne kesämökiltä? Kesken unia itikka inisee korvan juuressa, eikä hyttystä saa unenpöpperössä tapettua. Kolme kovaa testasi erilaisia hyttysansoja, joiden on tarkoitus karkottaa hyttyset makuutiloista.

Testaajiksi valikoitui ahkeria mökkeilijöitä eri puolilta Suomea. Espoolaisen Jussi Räsäsen mökki on Tammisaaren saaristossa.

- Parasta mökilläni ovat merelliset ja avarat maisemat silokallioineen. Hyttysiä on toisinaan paljon. Pihassa on kokeiltu isoa hyttysansalaitetta, Jussi kertoi.

Tarja Outila asuu Rovaniemellä ja nauttii vapaa-ajasta Posion-mökillä.

- Sääskiä riittää - joskus niitä tulee jopa hormin kautta sisään. Silloin olemme laittaneet töpseliin Raidin perinteisen “tyynymallin”.

- Ulkona toimii vanha konsti: Kuivatan koivunkäävän ja laitan sen alustalle palamaan. Savu karkottaa hyttysiä, Tarja vinkkasi.

Tarja miehineen osaa suojautua sääskiltä. Tarja Outila puolisoineen mökin terassilla hyttyshatut päässä. Kuva: Tarja Outila

Turkulaistunut savolainen Lauri Laitinen viettää usein lomaa vanhempiensa mökillä Riistavedellä, Summan kanavan lähistöllä.

- Kylän nimi on kuvaavasti Rötikkö. Meilläkin riittää korjailua ja rakennushommia, Lauri naurahti.

Kolme laitetta, kolme konstia

Kaupoissa myydään ultraäänellä toimivia sisätilan hyttyskarkottimia. Sellaisia ei testattu, koska ultraääni vain karkottaa eikä tapa itikoita. Sitä paitsi ultraäänen teho on todettu Kuluttaja-lehden testissä olemattomaksi.

Testin kolme laitetta vaativat kaikki verkkovirtaa. Ne tuhoavat hyttysiä eri keinoin:

Testilaitteet InaTrap (vas.), Raid ja Ötökkä. Raid, InaTrap ja Ötökkä -hyttysansat pöydällä. Kuva: YLE/Katja Solla

Raidin Electric Liquid tuli markkinoille kesällä 2015. Kun laite pannaan töpseliin, se alkaa levittää ilmaan pralletriini-nimistä tehoainetta. Tämä biosidi eli eliöntorjunta-aine tappaa hyttyset.

Ötökkä Duo–hyönteisansassa UV-säteily houkuttelee hyttysiä ja imuri imee ne laitteeseen.

InaTrap -hyttyspyydys toimii samalla tavalla - mutta lisäksi se tuottaa pieniä määriä ihmisen hengitystä jäljittelevää hiilidioksidia. Se tapahtuu “aktivoimalla fotokatalyyttinen pinnoite pitkäkestoisella CCFL UV-valolla” - mitä tämä sitten tarkoittaakaan...

- Kolmen laitteen vertailu oli hankalaa, koska niiden toimintaperiaatteet eivät ole samat. InaTrapia ja Ötökkää käytetään makuutiloissa ennen yöpuulle menoa, kun taas Raidia voi käyttää nukkumisen aikana, Jussi summasi.

Raidin pakkauksessa on järeitä varoituksia

Raid Liquid Electriciä pitää säilyttää erillään elintarvikkeista ja lemmikkien ruoista. Akvaariot ja terraariot tulee poistaa tai peittää. Laitteen tehoaine on myrkyllistä vaihtolämpöisille eliöille, ei nisäkkäille.

Raid-hyttysansa. Kuva: YLE/Katja Solla
Raid-hyttysansa. Kuva: YLE/Katja Solla

Testaajat Tarja ja Lauri luottivat Raidin turvallisuuteen. Jussia käyttö arvelutti eniten:

- “Myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia…”. Varsinkin kun on lapsia samassa tilassa, niin käyttö mietityttää.

Raidin pakkaus kehottaa “Säilytä ulkopakkaus koko käytön ajan”. Se taitaa jäädä monelta tekemättä.

Ötökkä ja InaTrap eivät toimi, jos samassa tilassa on ihminen

Ötökän ja InaTrapin laitteet ovat myrkyttömiä. Niiden käytössä oli kuitenkin monia mutkia.

- Laitteen paikka piti valita tosi tarkkaan… UV-valo ei välttämättä pärjää kesäyön valolle, Lapissa varsinkaan, Tarja arvioi.

UV-valon säteily houkuttaa kaikkia lentäviä hyönteisiä - mukaan lukien sääsket, joihin hyttysetkin kuuluvat. Silti UV-valo jää aina toiseksi, jos samassa tilassa on todellinen hyttyshoukutin eli ihminen. InaTrapin erittämä pieni hiilidioksidimäärä häviää myös mennen tullen ihmisen hengityksen hiilidioksidille.

InaTrap-hyttysansa päällä. Kuva: YLE/Katja Solla
InaTrap-hyttysansa ja hyttysiä. Kuva: Lauri Laitinen

Ötökkä ja InaTrap imuroivat hyttysiä makuutilasta vain, jos ne laitetaan sinne useita tunteja ennen nukkumaan menoa. Laitteet pitää myös ohjeen mukaan sijoittaa pöydän päälle tai korkeammalle.

- Meillä laitteet hurisivat mökin oleskelutilassa yöllä. Silloin ne toimivat kätevästi yövaloina, Lauri kertoi.

Kerääjän avaaminen vaati kummassakin UV-laitteessa hiukan opettelua. Jos osa hyttysistä oli keräimessä vielä elossa, piti mennä ulos tyhjentämään laite.

- Ötökässä eniten häiritsi kova ääni. Laitteen hurina vei ajatukset kannettavaan tietokoneeseen ja töihin…. Tarja huokaisi.

Ötökkä-hyttysansa päällä. Kuva: YLE/Katja Solla
Ötökkä-hyttysansassa hyttysiä. Kuva: Jussi Räsänen

Ulkotilojen UV-laitteet tappavat hyödyllisiä pölyttäjiä

  • Kaikki testin laitteet tappavat hyttysten lisäksi periaatteessa myös yöperhosia ja muita pölyttäjiä.
  • Sisätiloissa pölyttäjiä ei onneksi juuri lentele.
  • Ulkona käytettävät UV-valoansat onkin teilattu turhakkeiksi.

Plussat ja miinukset:

Testivoittaja: Raid Liquid Electric n. 10 e (vaihtopullo n. 9 e)

Tehoala: Jopa 30 m2
Valmistusmaa: Bulgaria
Sähkönkulutus: “Alle 4 W per tunti”

Raid-hyttysansa ja pakkaus. Kuva: YLE/Katja Solla

+ tehokkain: tappaa kaikki hyttyset
+ pienikokoinen
+ helppokäyttöinen
+ toimii myös valoisassa
+ kätevämpi kuin Raidin “tyynymalli” Electric Killer: Hajuton ja neste riittää noin 30 yöksi (testissä jopa 40 yöksi)

- tehoaineen käyttö arvelutti hiukan
- pakkauksen ohje pistokkeen kiertämisestä on epäselvä, saattaa aluksi mennä pistorasiaan väärinpäin
- osa pakkauksen teksteistä on epäloogisia, esim. “Ei saa käyttää suljetussa tilassa”
- kesällä 2015 mallia myytiin vasta harvoissa kaupoissa
- pullon pohja ei ole tasainen, joten nestettä jää tilkka “tyhjän” pullon pohjalle. Pakkauksesta puuttuu ohje käytetyn pullon hävittämisestä
- pakkauksen ohje “Älä kytke mitään tuotteen yläpuolella olevaan pistorasiaan” saattaa jäädä huomaamatta

2. InaTrap n. 80 e (normaalihinta)

Tehoala: Käyttöohje ei kerro
Valmistusmaa: Taiwan
Sähkönkulutus: 6 W / tunti
Maahantuoja Proviter myy vaihtovaloa ja tuuletinta.

InaTrap-hyttysansa ja pakkaus. Kuva: YLE/Katja Solla

+ hiljaisempi kuin Ötökkä Duo
+ miellyttävä muotoilu
+/- ajastustoiminto hyvä ajatus, mutta hiukan hankala käyttää
+/- lamppu kestää pakkauksen mukaan 18 000 tuntia, mutta hajosi yhdellä testaajalla muutamassa viikossa

- hiilidioksidin teho ei vakuuttanut
- rakenne hiukan monimutkainen + erillinen muuntaja, liitin saattaa irrota
- käyttöohjeen vinkki “laita korkillinen viiniä tai tilkka steariinihappoa sisältävää ihovoidetta kerääjään” ei toiminut

3. Ötökkä Duo n. 50 e (normaalihinta)

Tehoala: Jopa 60 m2
Valmistusmaa: Kiina
Sähkönkulutus: Ei tietoa
Maahantuoja Horisont myy vaihtovaloa ja tuuletinta.

Ötökkä-hyttysansa ja pakkaus. Kuva: YLE/Katja Solla

+ kahden testaajan mielestä tehokkaampi kuin InaTrap
+ suora verkkovirta, ei muuntajaa

- äänekäs
- voimakas valo
- “kolho” ulkonäkö
- lamppu vaihdettava noin 6 kk käytön jälkeen, melko hankalaa
- hämärätunnistin turha ja epäkäytännöllinen

Grillaa lämmöllä, älä tulella

$
0
0

via GIPHY

Nälkäinen grilliseurue, korkealla loimottavat liekit ja auki revitty makkarapaketti. Tulta ehkä maltetaan tuijotella hetki, mutta sitten itsehillintä pettää ja makkarat nakataan tulille. Terveellinen grillaaminen ei kuitenkaan ole hätäisen ihmisen hommaa. Kunnollisen hiilloksen odottelu vaatii itsekuria.

Mustaksi hiiltynyt makkara tai maissi ei ole hyvän makuista. Palaneen ruoan syöminen ei ole terveellistäkään, sillä se sisältää syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä.

Polysykliset aromaattiset hiilivedyt eli PAH-yhdisteet syntyvät orgaanisen aineen epätäydellisen palamisen yhteydessä. Esimerkiksi puun palaessa syntyy satoja erilaisia kemiallisia yhdisteitä, jotka nousevat kaasujen mukana ylös ja tarttuvat grillissä kypsyvään ruokaan. Tujakka PAH-kuorrutus on tarjolla myös silloin, jos grilliruoasta tippuu rasvaa tai muita tykötarpeita hiillokseen niin, että ne syttyvät palamaan.

Myös grillauskorkeudella voi vaikuttaa siihen, kärähtääkö grillattava elintarvike vai ei.

— Keskeistä on ylikäristämisen/polttamisen välttäminen ja sen estäminen, että muodostuisi epätäydellistä palamista tai liekkien leimahduksia. Yleisesti kannattaa odottaa kunnon hiillosta. Myös grillauskorkeudella voi vaikuttaa siihen, kärähtääkö grillattava elintarvike vai ei, neuvoo ylitarkastaja Marika Jestoi Evirasta.

Kaikki mikä palaa ei sovi grillissä poltettavaksi.

Grilliritilään tarttuneet vanhat karstatkin sisältävät terveydelle vaarallisia aineita. Pelkästään vanhan kansan konsti polttaa edellisen grillauskerran roiskeet pois ei ole välttämättä riittävä. Varman päälle pelaat, jos poistat karstat ensin teräsharjalla ja pyyhkäiset sen jälkeen vielä kostealla.

Kaikki mikä palaa ei sovi grillissä poltettavaksi. Kyllästetyn puutavaran, epämääräisen rakennusjäteen tai käpyjen sisältämät kemikaalit eivät välttämättä pala loppuun edes hiillosvaiheessa.

Muista myös nämä:

  • Pese kädet
  • Säilytä pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä kaupasta lähtien
  • Älä laita raakoja lihatuotteita samaan astiaan tai leikkaa samalla leikkuulaudalla muiden elintarvikkeiden kanssa
  • Pidä raa’at ja kypsät elintarvikkeet erillään
  • Grillaa kypsäksi, muttei mustaksi
  • Vaihda grillipihdit puhtaisiin, kun käsittelet kypsiä tuotteita
  • Tarjoile ruoka heti

Lähde: Eviran ohjeita turvalliseen grillaukseen

DNA-testi piirtää sukujuuret kartalle

$
0
0

Sukunsa historiasta kiinnostuneen ei tarvitse enää tyytyä kirkonkirjoihin ja muutamaan sataan viime vuoteen. Netistä voi ostaa DNA testin, joka lupaa tietoa esi-isien alkuperästä ja heidän vaellusreitistään nykyisille asuinsijoille kymmenien tuhansien vuosien päähän.

DNA suosii isälinjaa

Muutama raapaisu pumpulipuikolla posken sisäpuolelta, puikko palautuskuoreen ja paketti matkaan, useimmiten yhdysvaltalaisiin laboratorioihin. Kaupallisia DNA-testejä myy netissä mm. Family Tree DNA, National Geographicin Genographic sekä Ancestry by DNA. Kahdella ensimmäisellä yrityksellä näyttäisi olevan yhteinen tietokanta.

Raapaisu pumpulipuikolla posken sisäpuolelta, puikko palautuskuoreen ja paketti matkaan.

DNA näytteen perusteella voidaan jäljittää henkilön isä- ja äitilinja. Isälinja, jota voidaan seurata tutkimalla Y-kromosomin DNA:ta, on suurempi osa genomia, joten siitä saadaan enemmän tietoa. Äitilinja, eli mitokondrion DNA on vain pienenpieni osa henkilön koko perimää. Mutta voiko kaupallisiin, netissä myytäviin DNA testeihin luottaa?

Tuloksena suomalainen intiaani

Helsingissä asuva Vesa Niinikangas tilasi itselleen kaksi DNA testiä. Toisen National Geographicilta ja toisen Ancestry by DNA:lta.

National Geographicin testitulos ylsi yli 60 000:n vuoden päähän ja se kertoi muun muassa, että koehenkilön perimässä on 1,4 prosenttia neanderthalin ihmistä ja 3,4 prosenttia denisovan ihmistä. Vesan testitulokset osoittivat myös, että hänen kansallinen viiteryhmänsä on lähempänä keskivertobrittiä kuin keskivertosuomalaista. Vesalla näyttäisi olevan DNA:ssaan myös kaksi prosenttia Amerikan alkuperäiskansojen perimää.

DNA-testiraportti, National Geographic Kuva: YLE
DNA-testiraportti, National Geographic Kuva: YLE

Ancestry by DNA:lta tuloksen saaminen kesti yli viisi kuukautta. Ensimmäinen sylkinäyte ei sisältänytkään riittävästi DNA:ta, joten Vesa joutui lähettämään uuden näytteen. Se katosi matkalla, eikä koskaan saapunut perille laboratorioon. Vasta kolmas näyte tuotti tuloksen, mutta hyvin karkean sellaisen. Testin tulos, joka mahtui puolikkaalle A-neloselle kertoi, että Vesa on 89 prosenttisesti eurooppalainen ja että hänen perimässään muita haploryhmiä on vain muutama prosentti.

DNA-testiraportti, Ancestry by DNA Kuva: YLE

Perustestien hinnat vaihtelevat 100 - 200 eurossa. Monilla testifirmoilla on tarjolla erilaisia ja erihintaisia testejä. Valinta eri testien välillä ei ole helppoa.

Suuri määrä testejä takaa tarkemman tuloksen

Niinikankaan samat tulokset näyttävät erilaisilta, mutta ne eivät ole ristiriidassa keskenään, sanoo lääketieteellisen genetiikan tutkimusprofessori Helena Kääriäinen. Erot johtuvat tulosten maantieteellisesta niputtamisesta, mutta ennenkaikkea testifirmojen omasta verrokkiaineistosta. Genographics kertoo testanneensa noin 750 000 ihmistä, kun taas Ancestry by DNA ei kerro omaa lukuaan.

Suuremmasta testimäärästä syntyy big data -efekti.

Mitä suuremman määrän testejä yritykset ovat tehneet, sitä luotettavampaa tietoa sieltä saadaan. Suuremmasta testimäärästä syntyy väkisinkin big data -efekti, sanoo Kääriäinen.

Käytännössä DNA-testin tuloksia verrataan julkisesta tietokannasta löytyviin väestöaineistoihin. Niiden perusteella saadaan aikaiseksi eri haploryhmien keskimääräinen geneettinen perimä. Esimerkiksi suomalaisista on olemassa verraten hyvä väestöaineisto.

Ongelmallista on lähinnä se, että aina kun toimitaan netissä, joukossa voi olla myös huijareita.

Vasta kun saa vastauksen voi tietää, mitä on tutkittu.

- Mistä tietää, onko kyseessä laadukas labra, ovatko tutkimusluvut oikeasti ilmoitetun suuruiset, kysyy Kääriäinen. Oikeasti on niin, että vasta kun saa vastauksen voi tietää, mitä on tutkittu.

Saadun vastauksen tulkitseminen vaatii testin tilaajalta melko paljon. Niinikangas myöntää, että varsinkin Genographicin englanninkielistä tulosta joutui lukemaan tarkkaan. Professori Kääriäinen ihmetteleekin, kuinka hyvin maallikko osaa tulkita tulosta, kun se hänellekin on aika vaikeaa.

Testi on pätevä, tulkinta haastavaa

Dosentti Päivi Onkamo Biotieteiden laitokselta pitää ihmisten geneettistä alkuperää selvittäviä kaupallisia testejä vähintäänkin mielenkiintoisina:

- Ei se mitään hömppää ole. Teenhän itsekin tästä aiheesta tieteellistä tutkimusta. Tiedän, että moni geneetikko Suomessa suhtautuu hyvin nihkeästi kaikkeen kaupalliseen DNA testaukseen. Itse en ymmärrä lainkaan tätä nihkeyttä.

Ei se mitään hömppää ole.

Muutamat tutkijat kutsuvat esi-isä testejä jopa ‘geneettiseksi astrologiaksi’. Onkamo ja Kääriäinen eivät yhdy näkemykseen. Molempien mielestä on oleellista, millä tavalla testiä tulkitaan - vedetäänkö tuloksista kenties liian pitkälle meneviä ja yksityiskohtaisia johtopäätöksiä.

Myös suhtautuminen terveyteen liittyviin testeihin on nihkeää. Kääriäinen kuitenkin myöntää, että voisi itsekin tilata jonkin kaupallisen terveystestin.

Kaikki tosi tarpeelliset DNA-testit saadaan perusterveydenhuollosta.

- Kaikki tosi tarpeelliset DNA-testit saadaan perusterveydenhuollosta, mutta voisin kuvitella tilaavani testin, joka kertoo, mitkä lääkkeet ja millaisilla annoksilla sopivat minulle. Tieto auttaisi minua ja lääkäriäni sopivan lääkityksen suunnittelussa.

Niinikangas on epäilevämpi.

- Tiedän aika hyvin omat sairauteni ja ne ovat sen verran vakavia, etten kaipaa lisätietoa. Tiedän, mitä suvussani on sairastettu ja sairastan itsekin melko lailla samoja sairauksia kuin isoäitini. En kaipaa enempää tietoa, Niinikangas summaa.

Kuuluisien esi-isien metsästäjä pettyy

Suurta draamaa tai kuuluisia esi-isiä ei tuloksista useinkaan ole odotettavissa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, jos kauan sitten eläneistä suurmiehistä tai -naisista olisi tallessa DNA:ta. Esimerkkejä geneettisistä täysosumistakin löytyy:

Lontoolainen sarjamurhaaja murhasi Whitechapelin alueella vuosina 1888 - 1891 yhteensä yksitoista prostituoitua. Viiltäjä-Jackiksi kutsutun murhaajan henkilöllisyys jäi pimentoon, kunnes viime vuonna suomalainen geneetikko Jari Louhelainen ratkaisi asian DNA näytteiden perusteella. Louhelaisen onnistui saada aikaiseksi geneettinen ‘perfect match’.

Kaikki me olemme samaa alkuperää.

Näin tarkkoja ja yksityiskohtaisia vastauksia mattimeikäläisten muinaisista esi-isistä ei sylkinäytteeseen perustuvan DNA- testin avulla yleensä saada.

Kyse on populaatiogeneettisestä tutkimuksesta. Testit vahvistavat yleistä tietoa ihmisen alkuperästä. Kaikki me olemme samaa alkuperää, ei tänne kukaan Marsista ole tullut, toteaa Kääriäinen.


Remonttialan yrittäjä: "Asunnonostaja ihastuu uusiin kiiltäviin pintoihin"

$
0
0

Hyväkuntoinenkin vanha kaapisto on asuntoa myydessä rasite, joka voi pilata koko kaupan. Vanhoja asuntoja myyntikuntoon remontoiva Hannu Pasanen tietää, että ostaja haluaa uudet ja kiiltävät kaapit ja kalusteet. Uusien tieltä puretuille vanhoille rakennustarvikkeille on vaikea löytää ottajaa.

Helsinkiläinen rakennusalan yrittäjä Hannu Pasanen ostaa, kunnostaa ja myy vanhoja kerrostalo-osakkeita. Jokaiseen Pasasen ostamaan asuntoon tehdään kokonaisvaltainen remontti, jossa kaikki vanhat kalusteet ja kodinkoneet puretaan ja tilalle asennetaan uudet kaapit ja kalusteet.

Pasasen mukaan 40 vuotta vanhojen hyväkuntoistenkin kaapistojen jättäminen myytävään asuntoon aiheuttaisi turhia kyselyitä ja saattaisi pilata kaupat.

- Suomalainen asunnonostaja ihastuu uusien kaapistojen kiiltäviin pintoihin, peililiukuoviin ja siistiin uuteen tiskialtaaseen, Pasanen summaa.

Ostaja ihastuu kaapistojen kiiltäviin pintoihin, peililiukuoviin ja uuteen tiskialtaaseen.

Asunnoista puretut kaapistot, lavuaarit ja pöntöt Pasanen toimittaa jätteenkäsittelyyn.

- Minä en ole havainnut, että niiden uusiokäytölle olisi kysyntää. Olen toki antanut niitä kavereille ja tutuille mutta se on pieni määrä.

Hannu Pasanen ja toimittaja Maarit Åström-Kupsanen remontooitavassa keittiössä. Kuva: YLE

Käytettyjen rakennustarvikkeiden lahjoittaminen tai myynti ei ole juurikaan kiinnostanut remonttialan yrittäjiä.

- Mielelläni näkisin, että joku tarttuisi tällaiseen asiaan ja olisi rakentajien kanssa yhteydessä. Sovittaisiin kohde, josta voi tulla katsomaan ne mitä haluat, Pasanen sanoo.

Rakennusjätteen lajittelu tulisi halvemmaksi

Suomen Talokeskuksen linjasaneerausyksikön päällikkö Timo Haapean mukaan suurista putkiremonttikohteista purettavat lavuaarit, kaapistot ja vessanpytyt päätyvät lähes aina jätteeksi. Syynä on putkiremonttien kireät aikataulut ja raha.

- Kyllä tässä putkiremontissa aikataulu on ongelma. Ja minne varastoidaan vaikkapa yhdestä talosta irrotettavat 45 pesuallasta, Haapea pohtii.

Talokeskuksen Timo Haapea ja toimittaja Maarit Åström-Kupsanen remontoitavassa keittiössä. Kuva: YLE

Lassila&Tikanojan mukaan edes syntypaikkalajittelu ei kiinnosta urakointifirmoja, vaikka se olisi halvempaa kuin rakennusjätteen yhteen dumppaaminen.

Hanojen metalli kiertää, koska sitä voi myydä hyvään hintaan.

Yritys kertoo tarjoavansa purkufirmoille palvelua, jossa lavuaarit ja vessanpöntöt lajiteltaisiin erikseen, jotta niiden posliini voitaisiin toimittaa eteenpäin teollisuuden tarpeisiin. Alennuksista huolimatta purkufirmat eivät ole innostuneet tarkemmasta lajittelusta.

Nyt posliini päätyy muun kiviaineksen mukana maanrakennusainekseksi ja kaapistot menevät puujätteenä hakkeeksi polttolaitokselle. Purettujen hanojen metalli sentään kiertää, koska sitä voi myydä romuttamoille hyvään hintaan.

Miksi myymälän nimi on Tax Free Superstore, vaikka suomalainen ei saa ostaa verovapaasti?

$
0
0

Tallinnan kävijää ihmetyttää Silja Europan myymälän nimi. Suomennettuna Tax Free Superstore -nimi viittaa verovapauteen, mutta ei suomalainen voi ostaa mitään verovapaasti Helsingin ja Tallinnan välillä.

- Vastaava nimi ja kauppa on myös Silja Serenadella ja Symphonylla, ollaan haluttu pitää nimi yhtenäisenä. Nimi viittaa kaupan konseptiin ja kokoon, se on erilainen iso uudistettu kauppa ja tietyn mallin mukainen, ilmoittaa viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink Siljalta.

Hänen mukaansa kaupan nimestä ei ole tullut palautevyöryä. Mutta jos asiakkaat pitävät kaupan nimeä harhaan johtavana, Tallink Silja on valmis harkitsemaan nimiasiaa uudelleen.

Nöjdin mielestä Silja Europan myymälän hintataso on joka tapauksessa edullinen. Ruotsin-matkalla suomalainenkin pääsee ostamaan verovapaasti, jos laiva poikkeaa Ahvenanmaalle.

Miksi korkea ikä vähentää valinnanvaraa matkavakuutuksissa?

$
0
0

Yli 80-vuotias ahkera matkailija huomasi, että matkavakuutusten valinnanvara on vähentynyt. Ainakin osa vakuutusyhtiöistä rajoittaa uusien jatkuvien matkavakuutusten myyntiä noin iäkkäille.

Johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta Finanssialan Keskusliitosta sanoo, että korkea ikä nostaa riskiä sairastua tai joutua tapaturmaan matkan aikana.

- Joissain tapauksissa yhtiöt arvioivat, että riski nousee niin isoksi, että sitä vastaavat maksut ovat niin suuria että he eivät halua asettaa sellaisia tuotteita myyntiin, sanoo Pekonen-Ranta.

Hän muistuttaa, että vakuutusyhtiöiden käytännöt ikäihmisten kohdalla vaihtelevat. Eli jos vakuutuksen saanti tyssää tai valinnanvara kapenee yhdessä yhtiössä, kannattaa sellaista kysyä toisesta.

Ainakin kertaluontoisia matkavakuutuksia pitäisi olla saatavilla useista yhtiöistä hyvinkin iäkkäille.

Keittiö- tai kylppäriremontti kierrätyskalustein?

$
0
0

Kylpyhuoneremontin voi toteuttaa kierrätyskalustein, kunhan noudattaa taloyhtiön perustasoa ja hyvää rakennustapaa. Putkiremontin yhteydessä osakkaalla on valinnanvaraa vähemmän. Käytettyjen rakennustarvikkeiden markkinat ovat vielä lapsenkengissä, vaikka yksittäisiä yrityksiä on alalle tullut.

Lainsäädäntö ei estä remontoijaa kierrättämästä. Käytettyjen rakennustarvikkeiden, kuten vesikalusteiden, hankinnassa on kuitenkin oltava tarkkana. Niin käytettyjen kuin uusienkin hanojen, lavuaarien ja wc-pönttöjen pitää Suomessa täyttää tietyt vaatimukset, neuvoo Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Kirsi Martinkauppi.

- Lähtökohtaisesti lainsäädäntömme ei estä remontoimista kierrätetyillä rakennustuotteilla. Olennaista kierrätettyjen rakennustuotteiden uudelleen käytössä on se, ovatko niiden ominaisuudet tiedossa vai eivät, sanoo Martinkauppi.

Rakennustuotteen ominaisuuksien tulee olla tiedossa.

Kun remontissa tai uudisrakentamisessa käytetään käytettyjä hanoja, lavuaareja ja wc-pönttöjä, rakennusvalvonta saattaa vaatia remontoijaa todistamaan niiden ominaisuudet. Rakennustuotteen ominaisuuksien tulee olla tiedossa, käytetäänpä sitten uutta tai kierrätettyä rakennustuotetta. Nämä tiedot pitäisi löytyä valmistajalta.

- CE-merkinnän piiriin kuuluvan lavuaarin ja vessanpytyn ominaisuudet kerrotaan suoritustasoilmoituksessa. Muiden rakennustuotteiden, esimerkiksi hanojen, ominaisuudet selviävät joko vapaaehtoisesta kansallisesta tuotehyväksynnästä (tyyppihyväksyntä, varmennustodistus, valmistuksen laadunvalvonta) tai jostain ulkomaisesta sertifikaatista tai viime kädessä rakennuspaikkakohtaisella kelpoisuuden osoittamisella.

- Tavallinen ihminen voi ostaa kierrätettyjä rakennustuotteita ja käyttää niitä, kunhan tuotteiden ominaisuudet ovat tiedossa ja dokumentoitu ja ne täyttävät olennaiset tekniset vaatimukset, Martinkauppi summaa.

Kierrätystarvikkeiden käyttäjän pitäisi siis pystyä tarvittaessa esittämään kyseiset dokumentit, jos rakennusvalvonta niin vaatii.

Sama koskee vaikkapa ulkomailta tilattuja hanoja. Jos niillä ei ole suomalaista tyyppihyväksyntää, rakennusvalvonta saattaa vaatia rakennuspaikkakohtaista testaamista - mikä tarkoittaa kalliita tutkimuslaitoksen testejä.

Kierrätysrakennustarvikkeiden käyttäminen on ekologista ja järkevää.

Martinkauppi itsekin kunnostaa omaa kotiaan kierrätetyin rakennustarvikkein.

- Kierrätysrakennustarvikkeiden käyttäminen on ekologista ja järkevää toimintaa. Kunhan on tarkkaana mitä ostaa ja tuntee tuotteen ominaisuudet.

Remontoijan tiedettävä taloyhtiön perustaso

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan osakas saa asentaa omassa remontissaan kerrostaloasuntoonsa käytettyjä vesikalusteita, kunhan ne ovat taloyhtiön määrittämää perustasoa ja remontti tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti.

- Jos asentaa käytettyjä vesikalusteita, se että ne ovat käytettyjä ei ole taloyhtiölle peruste kieltäytyä kunnossapitovastuusta. Olennaista on, että vesikaluste on taloyhtiön perustason mukainen, Pynnönen toteaa.

Se että vesikaluste on käytetty, ei ole taloyhtiölle peruste kieltäytyä kunnossapitovastuusta.

Jos asennettu hana tai wc-pönttö ei ole perustasoa ja on hyvin poikkeava, sen voi toki asentaa, mutta korjaus- ja kunnostusvastuu ei enää ole taloyhtiön vaan osakkaan. Sillä ei ole merkitystä, onko kaluste uusi vai vanha.

Pynnösen mukaan Kiinteistöliiton tietoon on tullut tapauksia, joissa osakkaat haluavat toteuttaa tavanomaisesta poikkeavan ja erikoisen kylpyhuoneen. Hanoja ja altaita on tilattu vaikkapa Italiasta. Tällaisessa tapauksessa taloyhtiö voi sanoa, että hana ei ole perustasoa, eikä taloyhtiöllä ole velvollisuutta vastata sen korjaamisesta ja kunnossapidosta.

- Jos tällainen hana alkaa vuotaa, ei osakas voi pyytää taloyhtiötä korjaamaan sitä, vaan hän on itse vastuussa hanan korjaamisesta.

Omaa remonttiaan tekevän osakkaan ei siis tarvitse kysyä taloyhtiön hyväksyntää tietyn malliselle hanalle. Tärkeämpää on selvittää, mikä on taloyhtiön vaatima hanan perustaso. Myös korjausilmoitus taloyhtiölle pitää tehdä.

Putkiremotissa takuu ei suosi kierrättäjää

Yleensä taloyhtiön putkiremontin yhteydessä kaikki vesikalusteet, lavuaarit ja muut kylpyhuoneen kalusteet uusitaan. Valtava määrä käyttökelpoisia lavuaareja, hanoja ja vessanpönttöjä sekä kiintokalusteita päätyy jätteeksi. Olisiko remontti mahdollista tehdä vanhaa säästäen tai kierrätyskalustein?

Rakennusmies heittää wc-pönttöä roskalavalle. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen

Hana ja wc-pönttö

Alle kolme vuotta vanhat hanat voidaan putkiremontissa taloyhtiön luvalla säilyttää.

- Kun hana jää urakasta pois, urakoitsija suorittaa taloyhtiölle hyvityksen tuotteesta, ja osakas sitten ottaa vastuulleen sen hanan, jos se siitä menee rikki, kertoo Suomen Talokeskuksen linjasaneerauspäällikkö Timo Haapea.

Käytännössä harva taloyhtiö kuitenkaan suostuu tähän, Haapea toppuuttelee. Jos käytetään vanhaa hanaa, urakoitsijan urakalle myöntämä kahden vuoden takuu ei ole voimassa, vaikka hana olisikin uudehko.

Jos käytetään vanhaa hanaa, urakoitsijan urakalle myöntämä takuu ei ole voimassa.

Käytännössä siis hana pitää vaihtaa uuteen. Ja jotta urakoitsijan antama takuu olisi voimassa, pitää uusi hana yleensä valita taloyhtiön antamista vaihtoehdoista.

Sama sääntö koskee myös vessanpönttöä. Taloyhtiö toki voi tehdä poikkeuksiakin.

Asunto-osakeyhtiölaissa hanat, koko wc-laite sekä vesikalusteiden poisto- tai viemäriputket kuuluvat yhtiön vastuulle osana yhtiön ylläpitämää vesi- ja viemärijärjestelmää. Niiden korjaus ja kunnossapito kuuluvat taloyhtiölle.

Lavuaari ja amme

Osakas voi säilyttää lavuaarin, altaan ja ammeen, jos ne saadaan ehjänä irroitettua. Tällaisessa tapauksessa urakoitsijalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta niitä purkaa, saati kiinnittää uudestaan, vaikka monesti hän niin tekeekin. Ne hyvitetään osakkaalle, jos niitä ei ota uutena putkiremontin yhteydessä. Sama koskee myös muita mahdollisia kalusteita.

Osakkaalla on oikeus pyytää kylpyhuoneen kalusteet itselleen ja vaikka myydä ne eteenpäin.

Putkiremontissa osakkaalla on oikeus pyytää kylpyhuoneen kaikki kalusteet itselleen ja vaikka myydä tai lahjoittaa ne eteen päin. Kaikki tämä pitää muistaa tehdä etukäteen, muuten hana, lavuaari ja muu jäte siirtyy urakoitsijan omistukseen ja niiden hävittäminen hänen vastuulleen.

Lavuaarit, altaat, ammeet ja kaapistot sekä keittiönkaapit kuuluvat osakkaan vastuulle. Halutessaan osakas voi siis asennuttaa vanhan lavuaarin takaisin paikalleen.

Mistä löytää kierrätyskalusteita?

Käytettyjen rakennustarvikkeiden kysyntä ja tarjonta on kasvussa. Netin ja sosiaalisen median remonttitarvikekirpputoreilla yksityiset ihmiset vaihtavat, lahjoittavat ja myyvät ahkerasti monenlaista purkutavaraa ja ylijäämätarvikkeita. Tarjontaa riittää purkutalojen ikkunoista ja ovista seinälaattoihin, lavuaareihin, parkettiin ja jopa kokonaisiin keittiöihin.

Käytettyjä rakennustarvikkeita on myös vaihtelevasti myynnissä Kierrätyskeskuksissa ja muissa käytetyn tavaran kivijalkamyymälöissä. Esimerkiksi pääkapunkiseudun Kierrätyskeskuksessa käytetyt rakennustarvikkeet ovat erittäin kysyttyä tavaraa.

Kierrätyskeskuksen suunnitelmissa on yhteistyö isojen putkiremonttifirmojen kanssa.

- Viime vuonna Vantaan Koivukylän ja Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskusten kassajärjestelmän läpi kulki 18 000 rakennustarviketta, kertoo Nihtisillan Kierrätyskeskuksen myymäläpäällikkö Pirjo Sorjonen.

Kierrätettyjä rakennustarvikkeiden kysyntä on nousussa, joten Kierrätyskeskuksen suunnitelmissa on herätellä yhteistyötä isojen putkiremonttifirmojen kanssa. Toistaiseksi lahjoitukset tulevat kotitalouksista.

- Meillä on suunnitteilla myös purkupalvelu. Systemaattisesti kävisimme purkamassa ja noutamassa tuotteet asiakkailta. Yritämme saada muutaman kumppanin, joilta tulisi useampi kappale vaikkapa lavuaareja kerrallaan, Sorjonen kertoo.

Lajiteltu remonttijäte murskeeksi ja polttoon

Jätteeksi päätyvien rakennustarvikkeiden uusiokäyttö on kirjavaa. Hanojen metalliosat kierrätetään hyvin tehokkaasti, koska ne ovat rahanarvoista materiaalia. Keittiönkaapit murskataan hakkeeksi, joka poltetaan energiaksi.

Remonttijätettä kauhakuormaajan kauhassa. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen
Rakennusjätteitä kaatopaikalla. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen
Puutavarajätettä kaatopaikalla. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen

Lajitellut lavuaarit ja WC-pöntöt murskataan ja käytetään muun muassa maanrakennuksessa. Pääkaupunkiseudun jätteistä huolehtiva HSY käyttää mursketta kaatopaikan rakennusaineena. Kuusakoski yhdistää murskeen kiviainekseen ja seos hyödynnetään rakentamisen rakennekerroksissa, joissa se korvaa neitseellisiä materiaaleja esim. hiekkaa ja soraa. Lassila&Tikanoja myös kerää posliinia erikseen. Se toimitetaan Forssaan Uusioaines Oy:n pilottihankkeeseen, jonka tarkoituksena on tehdä murskeita ja jauheita teollisuuskäyttööön.

Lue lisää:

Remonttialan yrittäjä: "Asunnonostaja ihastuu uusiin kiiltäviin pintoihin"

Hyväkuntoinenkin vanha kaapisto on asuntoa myydessä rasite, joka voi pilata koko kaupan. Vanhoja asuntoja myyntikuntoon remontoiva Hannu Pasanen tietää, että ostaja haluaa uudet ja kiiltävät kaapit ja kalusteet.

Paljon valituksia lastenlipuista - VR muutti lippuautomaatin sekavaa valikkoa

$
0
0

VR:n lippuautomaatin valikko on ohjannut ostamaan lipun myös alle 4-vuotiaalle, joka ei junamatkalla lippua tarvitse. Runsaan palautteen jälkeen VR muutti ongelmia aiheuttaneet valikot automaateissa ja verkkokaupassa.

Alle 4-vuotiaat voivat matkustaa junassa ilmaiseksi, jos lapselle ei tarvita omaa istumapaikkaa. Tämä on mahdollista esimerkisi silloin, jos lapsi viettää aikansa leikkivaunussa. VR:n automaattien ja verkkokaupan epäselvä valikko on aiheuttanut paljon sekaannuksia.

Alle 4-vuotiaat voivat matkustaa ilmaiseksi.

Lippuautomaatissa ja nettisivuilla oli huhtikuuhun asti valinta ”lapsi 0-16 vuotta”. Tällä valinnalla myös alle 4-vuotiaasta tuli veloitus, vaikka vanhemman oli tarkoitus ottaa lapsi mukaan ilmaiseksi ilman istumapaikkaa lapselle. Harhaanjohtava valikko on aiheuttanut turhia lipun ostoja.

Johtaja Nora Härme VR:stä toteaa, että lippuautomaatin teksti on aiheuttanut väärinkäsityksiä ja nyt sitä on muutettu.

Nyt automaatissa ja verkkokaupassa lukee selvyyden vuoksi lapset 4 – 16 –vuotta. Eli jos alle 4-vuotiaalle ei halua paikkalippua, lasta ei ilmoiteta mitenkään lippua ostettaessa ja lapsi matkustaa ilmaiseksi.

Fiksumpi vaatekaappi mobiilisovelluksella?

$
0
0

Miten välttää hutiostokset ja päästä paremmin selville siitä, mitä omasta kaapista jo löytyy? Vaatekaapin hallitsemiseen voi löytyä apua mobiilisovelluksista.

Älypuhelimiin on tarjolla lukemattomia sovelluksia, joilla voi metsästää uusia vaatteita entistä tehokkaammin. Mutta entä jos oma vaatekaappi jo pursuilee näitä "helppoja ostoksia"? Sovelluksista voi löytyä apua niin vaatekaapin järjestämiseen kuin fiksumpien ja harkitumpien ostosten tekemiseen.

Vaatekaapin järjestelijät ehkäisevät hutiostoksia

Ehkä paras tapa lähteä rakentamaan fiksumpaa vaatekaappia on tutustua siihen, mitä sieltä omasta kaapista jo löytyy. Avun tähän tarjoaa esimerkiksi MyDressing -sovellus, johon on tarkoitus kirjata jokainen omistamansa vaate. Tämän jälkeen vaatteista voi muodostaa erilaisia asukokonaisuuksia. Asukokonaisuuksia voi tallentaa sovelluksessa myös eri vuodenaikojen mukaan.

Mitä sieltä omasta kaapista jo löytyy?

Vaatteesta otetaan kuva, minkä jälkeen kuvaan liitetään tietoja, kuten mikä vaate on kyseessä, vaatteen merkki, hinta ja ostovuosi. Vaate piirretään näkyviin sen ääriviivoja mukaillen, jolloin esimerkiksi paidan saa istumaan housujen kanssa eikä vaatekappaleiden yhteensopivuutta tarvitse arvioida vain vierekäisistä kuvista. Vaatekaappisovelluksen käyttöönotto vaatii aika paljon vaivaa. Sovellus toimii kuitenkin sitä paremmin, mitä selkeämmät kuvat eri vaatekappaleista on onnistuttu ottamaan ja mitä kattavammin oma vaatevarasto on sovellukseen purettu.

Kuvakaapauksia MyDressing-sovelluksesta. Kuva: Kuvakaapauksia MyDressing-sovelluksesta/YLE

MyDressing

  • Sovellukseen tallennetaan omia vaatteita, joista yhdistellään asukokonaisuuksia.
  • Mahdollistaa oman vaatekaapin järjestämisen eri kategorioihin. Asukokonaisuudet voi myös merkitä eri vuodenajoille.
  • Ilmainen. Toimii vain Androidilla.
  • Samantapainen Closetspace (Android, iOS) mahdollistaa vaatteiden tallentamisen sovellukseen ja ehdottaa asuja sään mukaan.

Oikea koko myös verkkokirpparilta

Verkkoshoppailussa haastavinta on usein oikean koon valitseminen. Osa vaatekaupoista tarjoaa jo onneksi hyvin tarkat mitat vaatteilleen.

Jos verkosta haluaisi ostaa käytettyjä vaatteita, voi koon arvioiminen olla kuitenkin paljon vaikeampaa. Esimerkiksi erilaisilla Facebook-kirpputoreilla ei yleensä anneta vaatteille sovitusmahdollisuutta, jolloin ostopäätös on tehtävä vain kokolapun ja kuvan perusteella. Mobiilikirpputori Zadaa pyrkii ratkaisemaan tämän ongelman keskittämällä ostajan huomion vaatteen myyjään.

Sovelluksen käyttäjä metsästää oikean kokoista myyjää.

Zadaassa käyttäjät kirjaavat profiileihinsa vaatekoon lisäksi myös pituutensa, painonsa sekä vartalomallinsa. Sopivien vaatteiden lisäksi sovelluksen käyttäjä metsästää oikean kokoista myyjää. Ohjelma ehdottaa käyttäjälle "kaksosia", jotka ovat hänen kanssaan hyvin saman kokoisia. Vaatteen istuvuutta on huomattavasti helpompi arvioida, jos mittojensa mukaan samankokoinen tyyppi sanoo sen olevan itselleen kuin nakutettu. Ideaa voisi oikeastaan kehittää jopa pidemmälle, jolloin esimerkiksi vartalomallin sijaan sovellukseen voisi syöttää tarkat mittansa. Valitettavasti tämän tyyppiselle sovellukselle ei välttämättä olisi kysyntää, koska moni Zadaankin käyttäjistä piilottaa painonsa ja rintaliiviensä koon.

Kuvakaappauksia Zadaa-sovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Zadaa-sovelluksesta/YLE

Zadaa

  • Mobiilikirpputori, jossa vaatteita voi syynätä myös myyjän koon mukaan.
  • Sovelluksen toimiminen perustuu käyttäjien laittamiin tietoihin omasta koostaan. Valitettavasti moni ei halua ilmoittaa esimerkiksi omaa painoaan.
  • Ei ole yhtä suosittu kuin esimerkiksi Facebook-kirpputorit. Suomalaisia käyttäjiä löytyy kuitenkin tarpeeksi paljon siihen, että sovelluksen käyttäminen tuntuu mielekkäältä.
  • Ilmainen. Toimii Androidilla ja iOS:llä.

Eettiset vaatteet hakusessa

Älypuhelimille löytyy useampia eettisiä vaatemerkkejä listaavia sovelluksia. Jostain syystä melkein kaikki näistä keskittyvät kuitenkin vain Australiaan. Shop Ethical on myös australialainen sovellus, mutta sen merkkivalikoimasta löytyy paljon myös meilläkin myynnissä olevia valtavirtavaatemerkkejä.

Sovellus kerää yhteen eri eri tahojen arvioita siitä, miten eettisesti ja ympäristöystävällisesti yritys toimii: Käyttääkö yritys lapsityövoimaa, testataanko sen tuotteita eläimillä tai käytetäänkö sen tuotteissa turkista. Shop Ethical tarjoaa tietoa myös muiden tuotteiden, kuten elektronisten laitteiden tai pikaruuan eettisydestä.

Kuvakaappauksia Shopethical-sovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Shopethical-sovelluksesta/YLE

Shop Ethical

  • Yritykset saavat arvosanan A:sta F:ään eri kategorioissa, kuten eläinoikeudet ja yhteiskuntavastuu.
  • Sovelluksesta löytyy paljon perinteisiä vaatebrändejä, mutta myös muita tuotteita.
  • 3,99 €. Saatavilla Androidille ja iOS:lle.
  • Jos erityisesti vaatteiden materiaalit kiinnostavat, löytyy vaatemerkki Nikelta Making-sovellus, jossa voi vertailla erilaisten materiaaleja esimerkiksi veden ja energian kuluttavuudessa tai jätteen tuottamisessa. Sovellus toimii iOS-käyttöjärjestelmässä.

Virtuaalisia sovituskoppeja, vaatetunnistajia - mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Kaikesta päätellen hutiostokset vähenevät tulevaisuudessa vain entisestään. Ehkä kaikkein mielenkiintoisin ja odotetuin sovellus on virtuaalinen sovituskoppi, jossa käyttäjä voi kokeilla oman kuvansa tai omia mittojaan mukailevan hahmon päälle eri verkkokaupoista löytyviä vaatteita. Esimerkiksi suomalainen Stylewhile-sovellus mahdollistaa oman kasvokuvan liittämiseen malliin, jonka vartalon muotoja voi muokata. Valitettavasti sovellus ei ole tällä hetkellä saatavissa Suomessa.

Vaatteesta otetaan kuva, jonka perusteella sovellus etsii samantyylisen verkkokauppojen valikoimista.

Jos esimerkiksi työkaverilta tuntuu löytyvän aina kivoja vaatteita, mutta ostopaikan kysyminen tuntuu jostain syystä nololta, löytyy älypuhelinsovelluksista kohta ratkaisu myös tähän. Jo tällä hetkellä on tarjolla useampia sovelluksia, jotka pyrkivät tunnistamaan vaatteita Instagram-kuvista. Asap54-sovelluksessa käyttäjä voi kuitenkin yrittää selvittää jopa ympärillään kuljeskelevien ihmisten vaatteita: Vaatteesta otetaan kuva, jonka perusteella sovellus etsii saman tai samantyylisen vaatteen verkkokauppojen valikoimista.

Sovelluksen vaatevalikoima on kuitenkin vielä niin pieni, että juuri saman vaatteen löytyminen on vielä aika epätodennäköistä. Nytin arvion mukaan sovellus voi kuitenkin toimia hyvin saman tyylin hakemiseen, eikä inspiraatiota ole pakko hakea pelkästään vaatteista.

Kuvakaappauksia ASAP54-sovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia ASAP54-sovelluksesta/YLE

Valheenpaljastaja: Testaa medialukutaitosi uutisvisassa

$
0
0

Oi internet! Pullollaan tietoa - ja niin paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Verkon uutisvirrassa on joskus vaikeaa pitää pää kylmänä. Törmäsitkö sinäkin näihin meheviin viraaliuutisiin? Kuinka tarkkaan mietit, ennen kuin painoit jako-nappulaa? Testaa oman medialukutaitosi tila Valheenpaljastajan uutisvisassa.

Vastaukset tallennetaan käyttäen Google Form -työkalua.

Trendikäs parveke halvalla: unohda perinteiset kesäkukat ja käytä olohuoneesi viherkasveja

$
0
0

Puutarha-alalla jylläävät muoti-ilmiöt samalla tavalla kuin vaatteissa tai sisustuksessa. Juuri nyt on trendikästä istuttaa parvekkeelle perinteisten kesäkukkien ohella viherkasveja. Eksoottisten bambujen, ruokojen ja mehikasvien lisäksi muotia ovat isoäidin ajan viherkasvit. Säästäväinen parvekestailaaja sisustaa parvekkeensa kotoa löytyvillä viherkasveilla. Ne nimittäin pärjäävät ulkosallakin yllättävän hyvin.

Keudan floristiopiskelijoiden malliparvekkeella toistuvat vihreän ja punaisen sävyt. Lisäväreinä musta ja valkoinen. Viherkasveja parvekkeella. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parveke,Parvekepuutarha,viherkasvit

Keudan aikuisopiston floristiopiskelijat Jelena, Aino, Anu ja Julia suunnittelivat ja toteuttivat kouluttajansa, kasveilla stailaamisen asiantuntijan, Tiina Kiiskisen johdolla Kuningaskuluttajan toiveesta trendikkään parvekekokonaisuuden.

Tavoitteena oli luoda selkeä ja rento rauhoittumispaikka.

Opiskelijoiden toteuttaman kokonaisuuden nimi on Slow Flow. Kokonaisuuteen kuuluvat paitsi kasvit, myös kalusteet ja tekstiilit sekä parvekkeilla harvemmin nähty lattiapäällyste eli kelottunut lauta ja koristekivet.

— Puulla ja kivellä haluamme tehdä tilan mielenkiintoiseksi ja lämminhenkiseksi, selvittää Aino.

Parvekkeen lattiaan saa uutta ilmettä irtonaisilla puulankuilla tai laatoilla.Jos käytät laattoja, huomioi paljonko painoa parvekkeesi kestää. Malliparvekkeen lattialla on kelottunutta lankkua, koristekiviä ja mehikasveja. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),mehikasvit,Parveke,Parvekepuutarha

Katossa roikkuvaan säleikköön opiskelijat ovat laittaneet valosarjan, mutta siihen voi ripustaa mitä tahansa kauniita esineitä. Rajana on ainoastaan sisustajan mielikuvitus.

— Säleikkö ja siinä olevat koristeet luovat kolmiulotteisuuden tuntua, huomauttaa Julia.

Vaikutelmaa täydentävät amppeleissa kukkivat verbenat ja harsotyräkit.

Etualalla bambua, amppelissa kukkii valkoinen verbena. Etualalla tilan rajaajana käytetty palmu, amppelissa valkoinen verbena. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kukat (koristekasvit),kuningaskuluttaja (tv),Parveke,Parvekepuutarha,Rautayrtit

— Tilan rajaajina on käytetty bambua. Banaani ja japaninvaahtera tuo väriä. Punainen väri toistuu myös mehiruusukkeissa. Mielenkiintoa tilaan tuovat erilaiset heinät ja kortteet. Kukkivat kukat ovat valkoista verbenaa ja harsotyräkkiä. Valkoinen toistuu myös kalusteissa ja tekstiileissä, kertoo Jelena.

Malliparvekkeen kasvien valintaa siivitti kokeilunhalu.

— Haluamme innostaa ihmisiä kokeilemaan jotain uutta ja antaa ideoita sovellettaviksi, tiivistää Anu.

Malliparvekkeella lattialankkujen väliin istutetut mehikasvit eivät ole kovin käytännöllinen ratkaisu. Omalla parvekkeella kasvit kannattaa sijoittaa niin, että kulkuväylät jäävät vapaaksi.

Eksoottisten kasvien puutarha ei sovi myöskään aivan kokemattomalle puutarhurille.

Valkoisin pienin kukin kukkiva harsotyräkki, isolehtinen banaani ja punaisena hehkuva japaninvaahtera. Epäesteettinen parvekkeen seinä on peitetty verholla. Valkoisin pienin kukin kukkiva harsotyräkki, isolehtinen banaani ja punaisena hehkuva japaninvaahtera. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parveke,Parvekepuutarha,viherkasvit

Eksoottiset kasvit vaativat myös paljon lämpöä. Varmimmin ne menestyvät lasitetulla ja aurinkoisella parvekkeella. Aurinkoa riittää, jos parveke on talon itä-, etelä- tai länsipuolella.

Viherkasvi kestää monta vuotta

Floristiopiskelijoiden kokonaisuuteen kuuluvat kasvit maksoivat sievoisen summan, yli 800 euroa. Viherkasvit eivät kuitenkaan ole yhden kesän ostos. Talven tullen ne voi siirtää sisätiloihin.

Muodikkaan parvekekokonaisuuden saa aikaiseksi pienemmilläkin kustannuksilla, jos siirtää kasvit parvekkeelle omasta olohuoneesta.

Tavallisten huonekasvien kylmänkestävyys on yllättävän hyvä.

— Esimerkiksi palmut viihtyvät hyvin ulkosalla. Verililjakin pärjää ulkona lokakuulle saakka, eikä säikähdä edes pienestä yöpakkasesta. Tavallisten huonekasvien kylmänkestävyys on yllättänyt tällaisen puutarha-konkarinkin, tunnustaa Tiina Kiiskinen.

Perinteiset suomalaiset viherkasvit ovat taas muodissa.

Vanhan ajan suomalaiset viherkasvit ovat tulleet taas muotiin ja niilläkin voi parvekkeensa sisustaa.

— Rönsylilja, viirivehka, anopinkieli, peikonlehti... Ne ovat juuri nyt ihan yhtä trendikkäitä kuin etelän erikoisuudet ja mehikasvit, tietää Kiiskinen.

Kirvat ja vihannespunkit kannattaa nitistää ajoissa

Tuholaisten torjuntaan on syytä varautua kaikkien ulkona pidettävien kasvien kanssa. Oikealla ja säännöllisellä hoidolla kasvit säilyvät terveinä ja tuholaisten aiheuttamat vauriot pysyvät vähäisinä.

Vihannespunkit kavahtavat kosteutta. Niiden torjuntaan riittää suihkuttelu tavallisella vedellä.

Kirvat puolestaan saattavat vaatia järeämpiä toimia. Vanha konsti mäntysuopaliuoksella suihkuttamisesta on pätevä, mutta varmimmin kirvat pysyvät poissa multaan upotettavia torjuntapuikkoja käyttämällä.

Tarkkaile kasvien kuntoa.

Kasvien kuntoa on syytä tarkkailla jokaisen kastelukerran yhteydessä. Lehtien alapinnalle ilmestyvät pisteet ovat varoitusmerkki punkkien hyökkäyksestä.

— Tuholaiset on helpompi torjua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos tilanne pääsee niin pahaksi, että vihannespunkkien seitit alkavat jo roikkua, niin silloin on enää hyvin vähän tehtävissä, varoittaa Tiina Kiiskinen.

Lähetä kuva kesäkeitaastasi

Miltä sinun kesäkeitaasi näyttää? Käytitkö siihen enemmän rahaa vai kekseliäisyyttä?

Lähetä kuva ja kerro omat parveke- ja terassivinkkisi. Esittelemme parhaat ideat ja niiden tekijät juhannusviikolla.

Muokkaus 30.5.2016: Aiheeseen liittyvää -linkki lisätty

Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

$
0
0

Hyötykasvien kotikasvatus on iso ilmiö. Kaupunkiviljelijöiden asiakaskuntaa tavoitellaan uusilla, erikoisillakin lajikkeilla. Hedelmäpuut ja marjapensaat ovat aiempaa pienempiä. Kerrostaloasujan kasveihin hullaantumista rajoittaa ainoastaan parvekkeen painorajat ja ilmansuunta. Pihi puutarhuri kasvattaa kasvit itse siemenestä saakka.

Kuningaskuluttaja pyysi Keudan aikuisopiston floristiopiskelijoita suunnittelemaan ja toteuttamaan aloittelevan ja huolettoman viljelijän hyötypuutarhan parvekkeelle. Opiskelijat nimeävät kokonaisuutensa tämän päivän puutarha-alan tuotekehittelyä hyvin kuvaavalla nimellä Potatom. Potatom on kasvi, josta saa sekä tomaatteja että perunoita.

Opiskelijat Maarit, Satu ja Iida kokosivat kouluttajansa, kasveilla stailaamisen asiantuntijan, Tiina Kiiskisen johdolla mallipuutarhaan peräti parikymmentä eri lajiketta omenapuista ja marjapensaista tomaatteihin kurkkuihin ja yrtteihin.

Ideana on, että satoa pystyy korjaamaan jo alkukesästä lähtien.

Keudan floristiopiskelijat Maarit, Iida ja Satu. Keudan floristiopiskelijat hyötypuutarhassaan. Kuva: Tiina Kiiskinen. kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha

Tärkein parvekekasvien valintaa määräävä asia on parvekkeen ilmansuunta ja valoisuus. Kompassiin kannattaa siis vilkaista ennen taimiostoksille lähtöä.

— Taimikaupasta löytyy asiantuntemusta valintoihin, jos olosuhteet ovat tiedossa, neuvoo Tiina Kiiskinen.

Talon yläkerroksissa olevalle parvekkeelle voi istuttaa kasveja aikaisemmin keväällä kuin maanrajassa oleville. Toisaalta yläkerroksissa on usein tuulista, jolloin kasvit tarvitsevat enemmän kastelua kuin alempana.

Kasvien ja istutusastioiden määrää pitää miettiä paitsi oman innostuneisuuden, myös parvekkeen kantavuuden kannalta.

— Parvekkeiden painokuormitus on 400-500 kg/m2, muistelee Kiiskinen.

Reilunkokoisen kasvatuslaatikon paino heilahtaa nopeasti sadan kilon paremmalle puolelle, kun multa on märkää.

Yrtit ja salaatit:

Rosmariinia, ruohosipulia, viinisuolaheinää ja timjamia kasvatuslaatikossa. Rosmariinia, ruohosipulia, viinisuolaheinää ja timjamia kasvatuslaatikossa. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha,yrtit

Yrtit ovat aloittelevalle parvekekasvattajalle helppo, edullinen ja satovarma valinta.

— Iso kasvatusastia ja taimien tiivis istuttaminen helpottaa niin yrttien kuin muidenkin parvekekasvien kasvatusta, neuvoo Maarit.

— Kun multaa on paljon ja mullan pinta kasvien peitossa, kasvualusta ei pääse kuivumaan. Tiheästi istutettujen taimien välissä ei ole rikkaruohoille tilaa.

Yrttejä voi kasvattaa myös siemenestä, mutta useimpien yrttien kohdalla esikasvatus pitäisi aloittaa sisällä jo maalis-huhtikuulla. Tilliä ja kirveliä voi kylvää koko kesän ajan.

Ostotaimia käytettäessä satoa voi alkaa korjata heti istutuksen jälkeen.

Salaatti on istutettu juuttikankaalla verhottuun kasvusäkkiin. Salaatti on istutettu juuttikankaalla verhottuun kasvusäkkiin. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha,salaattikasvit

Mallipuutarhassa valmiit salaatintaimet on istutettu kasvusäkkiin, joka sisältää kaikki tarvittavat lannoitteet koko kesän ajaksi. Mikäli puutarhurin hermot kestävät odottaa salaattisatoa reilun kuukauden verran, niin siemenistä kasvatus on edullisempi vaihtoehto. Siemenet kylvetään tällöin tavalliseen multaan, ei lannoitettuun kasvusäkkiin. Erilaisia salaatteja voi kylvää suoraan kasvupaikalle parin viikon välein pitkin kesää.

Basilika kynttilälyhdyssä. Taustalla omenapuun kasvatusruukku, jossa maanpeitekasvina minttu. Basilika kynttilälyhdyn sisällä. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen basilika,kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha,yrtit

Jouluinen kynttilälyhty muuttuu kesällä pienoiskasvihuoneeksi basilikalle, joka on kylmänarka.

— Basilika kasvaa hyvin lämpimässä ja saa suojassa hyvän kasvustartin, kertoo Satu.

Yrttejä voi kasvattaa myös maanpeitekasveina monivuotisten kasvien ruukuissa. Basilika-lyhdyn taustalla on isoon ruukkuun istutettu omenapuu, jonka juurella rehottaa minttu.

Vihannekset:

Mallipuutarhasta löytyy kestosuosikkien eli paprikan, chilin, kirsikkatomaatin ja avomaankurkun lisäksi myös erikoisuuksia. Tomaattia ja perunaa samassa kasvissa kasvattava potatom näyttää päällisin puolin tavalliselta tomaatilta.

Potatom vaikuttaa parvekeviljelijän täsmätuotteelta. Potatom ruukussa- Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha,vihannekset

— Tomaatit kypsyvät lehtivarsissa ensin. Juurimukuloina kasvavat perunat korjataan vasta syksyllä. Jos juuria mennään kovasti ronkkimaan kesken tomaattien kasvukautta, saattaa olla, että tomaattisato menee pilalle, sanoo Maarit.

— Lajikkeen ei pitäisi kasvaa korkeaksi. Jos kasvupaikka on tuulensuojainen, niin kasvutapa on pensasmainen. Varkaat, eli oksan hangoista kasvavat lehdet, pitää nyppiä pois, tiivistää Satu.

Toki parvekkeellakin perunat voi kasvattaa perunoina ja tomaatit tomaatteina.

Avomaan kurkku ja kirsikkatomaatti. Avomaan kurkku ja kirsikkatomaatti. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha,tomaatti

Kirsikkatomaattia ei tarvitse tukea ja monissa lajikkeissa varkaatkin saavat kasvaa rauhassa. Jos viljelyinto herää vasta toukokuussa, tomaatin taimet pitää ostaa valmiina. Tomaatti pitäisi kylvää esikasvatusta varten jo maaliskuussa.

Avomaankurkun ja kesäkurpitsan ehtii kärsivällinen puutarhuri kylvää vielä itsekin. Vauhtia kasvulle voi hakea vaikka basilikan yhteydessä esitellystä diy-pienoiskasvihuoneesta. Kun taimi saa pienestä pitäen tarpeeksi valoa, siitä tulee tanakka ja elinvoimainen.

Perunat ehtii istuttaa vielä toukokuun lopulla. Säästäväinen puutarhuri voi käyttää siemenenä vaikka jääkaapin vihanneslokeroon unohtuneita ituja pukkaavia mukuloita.

Varta vasten siemenperunoiksi tarkoitetut perunat antavat kuitenkin varmemmin satoa etukäteen arvioitavissa olevana ajankohtana.

Toimittajan oma perunaviljelmä. Vasemmalla ikää noin 1 viikko, oikealla noin kuukausi. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen

Parvekkeella voi viljellä myös juureksia. Silloin on kuitenkin muistettava uhrata vielä erikseen ajatus täysien kasvatusastioiden painolle, sillä juurekset tarvitsevat paljon multaa.

Retiisit, porkkanat, punajuuret, nauriit, sipulit — ylipäänsä kaikki suoraan kasvupaikalle kylvettävät keittiöjuurekset menestyvät myös parvekkeella, kunhan kastelu ja lannoitus on kunnossa.

Siemenpusseissa lukee kauanko mikäkin laji vaatii kasvaakseen syöntikuntoon.

Hedelmät- ja marjat:

Myös omenapuista ja marjapensaista on jalostettu parvekkeelle sopivia pienikokoisia lajikkeita. Monivuotisten puiden- ja pensaiden taimet ovat yksivuotisia hyötykasveja tuntuvasti kalliimpia. Omenapuut ja marjapensaat maksavat noin 10-30€ per taimi.

Punaherukka kukkii kauniisti, marjat kypsyvät upeiksi syvänpunaisiksi tertuiksi. Punaherukka. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha,punaherukka (herukat (marjat))

Malliparvekkeelle opiskelijat ovat valinneet pilariomenapuita, rungollisen punaherukan, viiniköynnöksen ja pensasmustikan.

— Omenapuita ja pensasmustikkaa pitää olla kahta eri lajiketta, jotta pölytys onnistuisi, muistuttaa Satu.

Omena- ja marjasatoa odottavan on syytä nauttia kukinta-aikana myös hyönteisten seurasta. Jos parveke on lasitettu, pölyttävien hyönteisten pitää päästä jotain kautta parvekkeelle.

Monivuotisten kasvien kohdalla pitää huolehtia myös talvehtimisen edellytyksistä.

Mahdollisimman suuri kasvatusastia on erityisesti monivuotisille kasveille oikea valinta.

— Lehtien pudotessa monivuotisten kasvien kastelu ja lannoitus lopetetaan kokonaan. Jos multa on pakkasten tullessa läpimärkää, juuret vahingoittuvat ja kasvi kuolee, kertoo Maarit.

Monivuotiset kasvit kannattaa istuttaa styroxista tehtyihin lämpö- eli termoruukkuihin. Niissä juuret eivät palellu.

— Mahdollisimman suuri kasvatusastia on erityisesti monivuotisille kasveille oikea valinta. Isoissa ruukuissa on tilaa juuristolle ja kasvi mahtuu olemaan siinä monta vuotta, selittävät Maarit, Satu ja Iida.

Oikea kastelu on kinkkistä hommaa

Monen aloittelevan puutarhurin haaveet kukoistavasta puutarhasta kaatuvat liian vähäiseen tai liian runsaaseen kasteluun. Kummassakin tapauksessa kuolo korjaa kasvin melko nopeasti.

Katon rajassa keikkuva mansikka kaipaa kastelua usein. Amppelimansikan kukka. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),mansikka,Parvekepuutarha

Pienet kasvatusastiat kuivuvat helposti. Esimerkiksi amppelit tarvitsevat kastelua kerran päivässä, kuumalla ilmalla ja tuulisella paikalla useamminkin.

Amppeliin istutettu mansikka ei pärjää pitkään omin nokkineen. Jos kesälaitumet kutsuvat puutarhuria pariksikin päiväksi, amppelit on syytä ainakin nostaa alas ja viedä varjoisaan paikkaan. Varminta olisi pyytää kasteluapua naapurilta.

Isossa astiassa voi kastella kerralla reilummin. Multa pysyy kosteana pidemmän aikaa ja kasvit pärjäävät muutamia päiviä jopa ilman hoitoa. Isoon astiaan on myös helpompi kehitellä erilaisia kasteluniksejä.

Mansikka jakaa ison ruukun viiniköynnöksen kanssa. Opiskelijat ovat ratkaisseet huolettoman puutarhurin kasteluongelman rei'itetyllä muovipullolla. Mansikka jakaa ison ruukun viiniköynnöksen kanssa. Lisäkastelujärjestelmänä rei'itetty muovipullo. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),mansikka,Parvekepuutarha,Puutarhan kastelujärjestelmä,Viiniköynnös
Ison kasvatuslaatikon yläpuolella olevan hanallisen vesisäiliön voi jättää tippumaan kun tarvitaan lisäkastelua. Hanallinen vesiastia puutarhassa. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha,Puutarhan kastelujärjestelmä

Kaikki kasvatusastiat tarvitsevat pohjalle salaojituksen. Se tehdään laittamalla ruukun pohjalle reilu kerros leka- eli ruukkusoraa. Näin saadaan aikaan ns. läpäisevä kasvualusta, jolloin juuret eivät mätäne liian märässä alustassa.

— Ruukusoraa ⅓-osa ruukkun tilavuudesta on riittävä salaojitus, neuvovat floristiopiskelijat.

Lannoitus kasteluveden mukana

Kasvit tarvitsevat myös lannoitusta. Ilman oikein annosteltua lannoitusta kasvi kituu ja hyvän makuinen sato jää haaveeksi. Oikein tujakan lannoiteannoksen saanut kasvi kuolee kokonaan.

Parvekeviljelyssä on helpointa valita kasteluveteen sekoitettava lannoite, neuvovat Satu, Maarit ja Iida.

Eri tyyppisissä maaperissä viihtyville kasveille on omat lannoitteensa.

— Veteen sekoitettavissa lannoitteissa on hyvin tarkat annosteluohjeet. Suoraan multaan laitettavia rakeita tulee helposti laitettua liikaa.

Eri tyyppisissä maaperissä viihtyville kasveille on omat lannoitteensa. Yrtit, vihannekset, salaatit ja mansikat, sekä omena ja viinimarja viihtyvät kalkitussa mullassa. Ne lannoitetaan yleislannoitteella.

Pensasmustikka, kuten myös havukasvit, atsaleat ja alppiruusut, on happaman maan kasvi ja sitä lannoitetaan havu-rhodo-lannoitteella.

Multa tuli — mutta millainen?

Puutarhakauppojen multavalikoimakin saa amatöörin pään pyörälle. Parvekeviljelyssä pärjää käytännössä yhdenlaisella mullalla. Metsän reunasta ei multaa kuitenkaan pidä lähteä kaivelemaan. Parvekeviljelmät perustetaan lannoitettuun ja kalkittuun, kaupasta ostettuun, pussitettuun multaan.

— Säkitetyissä peruspuutarhamullissa ei ole käsittääkseni suuria laatueroja, sanoo Satu.

Parvekeviljelyssä pärjää käytännössä pussitetulla peruspuutarhamullalla.

— Ruukussa kasvatettavan pensasmustikankin voi istuttaa tavalliseen puutarhamultaan, kunhan vaan hoitaa lannoituksen happaman maan lannoitteella, lisää Maarit.

— Eri asia on sitten se, jos käyttää istutusastiana altakasteluruukkua. Silloin pitää valita altakastelumulta, että kastelusysteemi toimii, muistuttaa Iida.

Nappaa ideat, kokeile rohkeasti ja muista kauneus

Parvekeviljelijän kasvivalinnoissa myös ulkonäkö on tärkeää. Esimerkiksi amppelimansikat voi valita kukkien värin perusteella.

Sato ei ole edes puutarhan ammattilaisille aina pääasia.

Mallipuutarhassa kirsikkatomaatin ja avomaankurkun vieressä pitkän huiskeita versojaan ojentelevan parsan ei edes odoteta tuottavan satoa ainakaan muutamaan vuoteen.

Avomaankurkku, kirsikkatomaatti, parsa, potatom, yrttejä, salaattia, pensasmustikka, rungollinen punaherukka. Avomaankurkku, kirsikkatomaatti, parsa, potatom, yrttejä, salaattia, pensasmustikka, rungollinen punaherukka Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),Parvekepuutarha

— Menee vähän kokeiluna, että talvehtiiko se edes laatikossa. Paras kasvupaikka parsalle olisi varmasti maan pintaan perustetussa penkissä, aprikoi Maarit.

Parsa perustelee olemassa oloaan parvekepuutarhassa kauniin vihreillä lehdillään ja loppukesästä ilmestyvillä tumman punaisilla marjoillaan.

Parvekeviljelystä puhuttaessa tulee monille mieleen vain tomaatit, kurkut ja yrtit. Keudan floristiopiskelijoiden mallipuutarha osoittaa, että mahdollisuuksia on paljon enemmän.

— Halusimme tuoda malliparvekkeelle esimerkkejä monenlaisesta. Aloittelijan kannattaa napata näistä ideoita, kokeilla ja ehkä sitten erikoistua itseään kiinnostaviin ja omalla parevkkeella menestyviin lajikkeisiin, neuvoo Tiina Kiiskinen.

Lähetä kuva kesäkeitaastasi

Miltä sinun kesäkeitaasi näyttää? Käytitkö siihen enemmän rahaa vai kekseliäisyyttä?

Lähetä kuva ja kerro omat parveke- ja terassivinkkisi. Esittelemme parhaat ideat ja niiden tekijät juhannusviikolla.

Valheenpaljastaja: Näin löydät verkosta poistettuja tietoja

$
0
0

Ei ole lainkaan tavatonta, että verkosta katoaa — tai yritetään kadottaa — tietoja. Poliitikot poistavat noloja päivityksiään, yritykset lopettavat toimintansa, joku jättää serverimaksut maksamatta. Syitä on monia. Sivut eivät kuitenkaan välttämättä ole kokonaan kadonneet. Valheenpaljastajan vinkeillä opit etsimään tietoja, jotka on poistettu internetistä.

Internetissä julkaistu sisältö ei suinkaan ole siellä ikuisesti, vaikka usein kuulee niin väitettävän. Internet-historiaa menetetään joka päivä, kun nettisivuja poistetaan, niiden sisältöä muutetaan tai palveluja lakataan ylläpitämästä. Useissa tapauksissa on kuitenkin mahdollista palata ajassa taaksepäin ja löytää näennäisesti kadonneita sivuja.

Internet-historiaa menetetään joka päivä.

Jos huomaat, että jotakin tietoa on muutettu tai jokin sivu on hävinnyt verkosta hiljattain, saatat vielä löytää siitä version Googlen välimuistista. Jos taas etsit jotakin kauan sitten kadonnutta, kannattaa kääntyä Wayback Machinen puoleen.

Esimerkiksi Radiohead-yhtye teki ovelan markkinointitempun juuri ennen uuden levynsä julkaisupäivää ja yritti pyyhkiä pois koko internet-historiansa. Bändi sekä tyhjensi verkkosivunsa kokonaan että poisti päivitykset sosiaalisen median tileiltään, kuten Twitteristä, Facebookista ja Google+:sta. Radiohead.com-sivuston vanhoja versioita voi kuitenkin edelleen selailla Internet Archiven Wayback Machinessa.

Wayback Machinen tallenteita on käytetty todisteina oikeudessa.

Wayback Machinesta on tullut entistä olennaisempi työkalu sen jälkeen, kun EU:n tuomioistuin päätti vuonna 2014, että Googlen ja muiden hakukoneiden täytyy poistaa tiettyjä henkilöä koskevia hakutuloksia, jos tätä perustellusti vaaditaan. Arkistossa saattaa olla tallenne myös sellaisesta sivusta, jota Google ei enää löydä.

Wayback Machinen tallenteita on myös käytetty todisteina oikeusjutuissa, joissa epäilty on pyrkinyt piilottamaan tai hävittämään sivustoltaan raskauttavia tietoja.

1) Googlen välimuisti eli cache

Google ottaa jatkuvasti verkkosivuista tallenteita siltä varalta, että sivun tämän hetkinen versio ei jostain syystä ole saatavilla. Nämä hieman varhaisemmat versiot sivuista säilyvät tallessa Googlen välimuistissa. Voit kokeilla välimuistinäkymää, kun sivua on muutettu, se on poistettu tai se vastaa hitaasti.

Näin käytät Googlen välimuistia:
1. Etsi normaaliin tapaan jotakin Googlesta.
2. Hakutuloksessa näkyvän url-osoitteen perässä on pieni alaspäin osoittava kolmio. Kun klikkaat sitä, saat näkyviin sanan “cached” tai “välimuistissa”. Tästä saat näkyviin Googlen välimuistinäkymän kyseisestä sivusta.

Kuvakaapaus Google-hakutuloksesta. Kuva: Kuvakaapaus Google-hakutuloksesta/YLE Google Inc.,kuningaskuluttaja (tv),valheenpaljastaja

Ainakin Safarissa, Firefoxissa ja Googlen omassa Chrome-selaimessa voit myös kirjoittaa suoraan selaimen osoiteriville esimerkiksi “cache:yle.fi/kuningaskuluttaja” ja saat sen hetkisen välimuistinäkymän Kuningaskuluttajan etusivusta.

2) Internet Archiven Wayback Machine

Internet Archive eli internet-arkisto on San Franciscossa toimiva voittoa tavoittelematon järjestö, joka tallentaa katoavaista internet-historiaa meille ja jälkipolville. Se aloitti toimintansa jo vuonna 1996, mutta palvelu on edelleen varsin tuntematon Suomessa. Palvelussa on tätä nykyä arviolta yli 150 miljardia tallennetta verkkosivuista kahden vuosikymmenen ajalta.

Internet Archiven perustaja Brewster Kahlen mukaan verkkosivun keskimääräinen elinikä on sata päivää. Verkossa voi siis todella usein törmätä tilanteeseen, jossa tajuaa, että joltakin sivulta on siivottu pois sen ylläpitäjälle epäedullisia tietoja. Silloin kannattaa kääntyä Wayback Machinen puoleen. Arkisto tarjoaa käyttökelpoisia todisteita tilanteissa, joissa pitää osoittaa, että jokin asia oli ennen toisin.

Pomminvarma palvelu Wayback Machine ei ole. Sen toiminta perustuu algoritmeihin, jotka haravoivat ja tallentavat verkkoa koko ajan. Palvelu ei pysty tallentamaan kaikkia sivustoja kaiken aikaa. Kannattaa kuitenkin aina käydä vilkaisemassa, josko etsimästäsi sivusta tallenne löytyisi.

On myös hupaisaa käydä tutkailemassa verkkosivuja niiden muinaisessa olomuodossa. Wayback Machinen vanhin tallenne Yle.fi:n etusivusta on joulukuulta 1996. Tallessa on myös Kuningaskuluttajan kuluttaja-aiheisen runokilpailun satoa vuodelta 1997.

Tallenne yle.fi -sivusta vuodelta 1996. Kuva: Wayback Machine/YLE kuningaskuluttaja (tv),valheenpaljastaja,Wayback Machine
Tallenne Kuningaskuluttajan www-sivuilta vuodelta 1997. Kuva: Wayback Machine/YLE kuningaskuluttaja (tv),valheenpaljastaja,Wayback Machine

Näin käytät Wayback Machinea:
1. Mene osoitteeseen https://archive.org/web/
2. Kirjoita etsimäsi sivun url-osoite hakukenttään.
3. Jos sivu on tallennettu, saat näkymän, jossa voit selata tallenteita eri vuosilta ja kuukausilta. Sininen pallo päivämäärän kohdalla on yksi tallenne.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com

Talvella pakkaseen, kesällä grilliin — näin lihatalot vastaavat grillaussesongin kysyntään

$
0
0

Kesä tekee suomalaisista ulkoruokailijoita. Grillisesonki muuttaa myös kauppalistan erinäköiseksi kuin talvella. Kauppojen tarjonnan sovittaminen yhteen grillilihojen kysynnän kanssa on temppu, joka vaatii paljon suunnittelua, jonkin verran tuontilihaa — ja myös pakastinta.

Suomalaisten grillitulien äärellä pisteltiin poskeen viime vuonna (2015) reilut 11 miljoonaa kiloa makkaraa, vajaa 7 miljoonaa kiloa broileria ja 6 miljoonaa kiloa porsasta. Valtaosa tästä oli alkuperältään suomalaista lihaa.

Tänäkin kesänä kotimaisen lihan tarjonta riittää kattamaan miltei koko kysynnän. Hintakin on poikkeuksellisen edullinen kovan kilpailun ja kansainvälisen ylituotannon takia.

Kesällä tekevät kauppansa kuitenkin ihan erilaiset lihat ja ruhon osat kuin talvella. Kaikkia osia ei ole vähittäiskaupassa edes aina saatavilla.

Teurastusmäärät seuraavat kaupan sesonkeja, mutta ratkaisua eri ruhon osien kysynnän vaihteluun ne eivät tarjoa.

— Kesällä pitää valikoimassa olla grillaamiseen sopivia tuotteita paljon enemmän kuin talviaikaan. Talvella taas halutaan ostaa enemmän esimerkiksi uunipaisteja eli niiden tarjontakin painottuu talviaikaan, kertoo tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmästä.

Teurastusmäärät seuraavat kaupan sesonkeja, mutta ratkaisua eri ruhon osien kysynnän vaihteluun ne eivät tarjoa.

Kauppa ja lihatalot pohtivat yhdessä jatkuvasti, miten koko teuraseläimen saisi tuotteistettua järkevästi kulloiseenkin vuodenaikaan ja sesonkiin sopivaksi.

Kasvattajilta ostettavat lihamäärät sovittu, kauppaan toimitettavat tuotteet ja niiden menekki on arvoitus

Suuret lihatalot HKScan ja Atria kertovat käyttävänsä tuotteissaan vain kotimaista lihaa. Teurastettavien eläinten määrän sovittaminen grillaussesongin aikatauluihin ja menekkiarvioihin onkin oma taiteenlajinsa, joka edellyttää pitkän tähtäimen suunnittelua sekä kaupan ja lihatalon tiivistä yhteistyötä.

— Suunnittelemme lihantuotantoa kolmen vuoden jaksoissa, kertoo HKScanin markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Suomessa suurilla lihataloilla on ns. sopimustuottajajärjestelmä. Systeemissä lihatalot sopivat jo ennen emoeläinten tiineyttämistä ostavansa sopimuksen piiriin kuuluvilta kasvattajilta kaikki syntyneet ja teuraspainoon kasvatetut eläimet. Tuotantomäärien mukauttaminen kysyntään on hidasta.

— Kun volyyminappulaa säädetään, niin vasta vuoden päästä tapahtuu, havainnollistaa Järvinen.

Kauppa tekee päätökset kesäkauden valikoimistaan vasta kesää edeltävän vuoden lopulla tai saman vuoden alussa. Kun kauppa on päättänyt valikoimastaan, pääsevät lihatalotkin tarkentamaan suunnitelmiaan siitä, millaisia tuotteita lihasta tehdään ja kuinka paljon. Sopimustuottajajärjestelmän raaka-ainemäärät pysyvät kaupan tilauksista ja kuluttajien nopeasti muuttuvista mieltymyksistä huolimatta sellaisina kuin ne pari vuotta aikaisemmin on sovittu.

Pakkasvarastosta makkaratehtaalle ja marinaadiin

Lihateollisuudessa kysynnän vaihtelua tasapainotetaan lihaa pakastamalla. Pakastettua lihaa käytetään makkaroiden, lihajalosteiden ja raakalihavalmisteiden eli esimerkiksi marinoitavien tuotteiden valmistuksessa. Kesän kysyntään vastataan myös tuomalla lihaa, lähinnä ruhon arvokkaimpia osia, ulkomailta.

Raakalihavalmisteiden pakkausmerkinnöissä ei tarvitse kertoa sen kummemmin lihan alkuperämaata kuin sille tuotantoprosessin aikana tehtyä pakastamistakaan.

HKScan ja Atria kertovat käyttävänsä pakastelihoja lähinnä makkaroissa, mutta myös raaka-lihavalmisteet, esimerkiksi valmiiksi marinoidut grillipihvit saattavat olla keväällä pakastettua porsaan fileetä. Pääosin grillikauden marinoitujenkin tuotteiden kysyntään pystytään vastaamaan tuoreella lihalla, vakuutetaan kummastakin yrityksestä.

Raakalihavalmisteiden pakkausmerkinnöissä ei tarvitse kertoa sen kummemmin lihan alkuperämaata kuin sille tuotantoprosessin aikana mahdollisesti tehtyä pakastamistakaan. Käytännössä tuotteissa kuitenkin mainitaan aina erikseen, jos liha on alkuperältään suomalaista.

Hyvää Suomesta -joutsenmerkin käyttäminen lihatuotteissa edellyttää, että lihan alkuperämaa on Suomi. HK:n, Atrian ja Poutun grillaussesongin tuotteita. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen Grillipihvi,grillit,kuningaskuluttaja (tv),lihavalmisteet

Kaikki ns. naturel- eli tuoreet ja maustamattomat lihat ovat pakastamattomia.

Kesägrillin suosituinta lihaa eli broileria ei kuitenkaan grillikautta varten pakastella. Sen suhteen tarve ja tuotanto kulkevat käsi kädessä. Pakastetun siipikarjan lihan käyttöä teollisuuden raaka-aineena säännellään lainkin voimalla naudan- ja sian lihaa tiukemmin.

— Broilerin tuotantomäärä vaihtelee kesä- ja talvikauden välillä jopa yli 20% ja koko tuotantoketju on valjastettu tähän rytmiin kertoo Atrian toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi.

Broilerin kohdalla kesän grillauskauteen valmistaudutaan jo keväällä siten, että broilerin munia tuotetaan keväällä niin paljon, että teurastettavia eläimiä on kesällä tarpeeksi.

— 18 vrk hautomakoneessa, sitten 40 vrk kasvatus. Tämän jälkeen teurastus, josta kolmen päivän kuluessa tuote on jo kaupan hyllyllä, summaa Ala-Fossi.

Tuontiliha naudan ja porsaan arvo-osia

Grillauskauden tuontilihat ovat tyypillisimmillään Etelä-Amerikasta tuotua naudan fileetä tai entrecôtea sekä saksalaista tai tanskalaista porsaan fileetä.

Naudan arvo-osia tuodaan mm. Brasiliasta. Brasiliasta tuotettua naudanlihaa kaupan kylmäaltaassa. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen kuningaskuluttaja (tv),liha,tuonti

Suomessa toimii myös pieniä lihataloja, jotka tarjoavat kuluttajamarkkinoille sekä suomalaista että ulkomaista lihaa.

— Haluamme tarjota kuluttajalle myös ulkomaisen, hiukan kotimaista lihaa halvemman vaihtoehdon, toteaa Poutun toimitusjohtaja Heikki Laitala.

Tuontilihaa käytetään yleisesti myös ravintoloissa ja hotelleissa.

Suomalaisen lihansa Pouttu ostaa isoilta kotimaisilta teurastamoilta.

Mutta miten sitten ilman omaa teurastamotoimintaa oleva Pouttu pystyy vastaamaan grillauskauden kysyntäpiikkiin?

— Ostettavien raaka-aineiden määrät ja hinnat ovat tämän kesän osalta jo aika pitkälle sovittu toimittajien kanssa. Liha-alalla kuitenkin liikkuu myös eriä, eli joillakin toimijoilla on jollain hetkellä ylitarjontaa. Tällaisia eriä on mahdollista ostaa oikealla hetkellä edullisesti, varastoida pakkaseen ja jatkojalostaa se raakalihavalmisteiksi tai muiksi lihajalosteiksi nopeasti kysynnän mukaan, selvittää Laitala.

Heikki Laitalan mukaan kaikki toimijat käyttävät yleisesti myös pakastettua raaka-ainetta.

— Koska jouluna on kysyntää kinkulle ja kesällä taas fileelle, ribseille ja makkaralajitelmille, niin raaka-aineen kerääminen pakkasvarastoon on myös kuluttajan etu.

Tiesitkö tämän pakastamisesta ja pakkausmerkinnöistä?

  • Tuoreena myytävää jauhelihaa saa tehdä pakastetusta naudan tai porsaan lihasta. Pakkausmerkinnöissä tätä ei tarvitse kertoa.
  • Raakalihavalmisteita, esimerkiksi marinoituja pihvejä, paisteja ja suikaleita saa tehdä pakastetusta naudan ja porsaan lihasta. Pakkausmerkinnöissä tätä ei tarvitse kertoa.
  • Pakastettua siipikarjan lihaa ei saa käyttää jauhelihan tai raakalihavalmisteiden raaka-aineena.
  • Kotioloissa lihan pakastaminen, sulattaminen ja uudelleen pakastaminen on terveysriski.

Lähde: Evira

Muokkaus 31.5.2016: Aiheeseen liittyvää -linkit lisätty

5 vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

$
0
0

Googlesta on muodostunut verkkohakujen käsite, googlata löytyy jo Nykysuomen sanakirjastakin. Googlaaminen on kuitenkin taitolaji, joten sitä kannattaa opetella.

Google järjestää myös omia hakukoulutuksia verkossa. Esimerkiksi Advanced Power Search -verkkokurssilla voi koetella hakutaitojaan 12 eri haasteessa, jotka on luokiteltu helpoiksi, keskivaikeiksi tai vaikeiksi. Sivuilla tarjotaan myös apuja ja vinkkejä haasteiden ratkaisemiseen.

Hakuvelhouttaan voi myös teroitella pureskelemalla yhden hakupähkinän Agoogleaday-sivustolla.

Verkossa samoileva säästääkin paljon aikaa ja vaivaa, kun opettelee käyttämään Googlea tehokkaasti. Muutamalla helpolla vinkillä pääsee jo pitkälle.

1. Käytä pikanäppäimiä erilaisiin hakuihin

Googlen pikanäppäimilla on helppo tehdä erilaisia hakuja. Googlen pikanäppäimet Kuva: Kuvakaappaus Google Inc.,hakukone

Erityyppisiä hakuja on helppo tehdä pikanäppäimien avulla. Googlen tulossivulla, heti hakusanan alla on joukko pikanäppäimiä, joilla voi helposti tehdä erilaisia hakuja samalla hakutermillä. Näppäimet voivat vaihdella eri hakujen mukaan, mutta yleisiä ovat mm.:
  • Kaikki - kaikki hakutulokset kyseisestä hakutermistä (oletus)
  • Kuvahaku - kuvahaku hakutermistä.
  • Videot - videohaku hakutermistä.
  • Kartat - Google Maps haku samalla hakutermillä.
  • Ostokset - linkkejä kauppoihin jotka myyvät tuotteita jotka osuvat hakutermiin (lähinnä amerikkalaisiin kauppoihin).
  • Teokset - haku kirjoista.
  • Sovellukset - haku sovelluskaupoista (App Store, Google Play).

2. Käytä hakutyökaluja

Hakutuloksia tulee yleensä aivan liikaa, joten niiden lajittelu on tarpeen. Eri hakujen pikanäppäimien vierestä löytyvät erittän hyödylliset Hakutyökalut, joilla voit tarkentaa hakutulostasi eri tavoin:

  • Hakutulosten kielen mukaan: Etsi sivuja, joiden kieli on suomi
  • Hakutulosten päiväyksen mukaan: Viimeinen tunti/24 tuntia/viikko/kuukausi/vuosi tai voit määritellä oman aikavälin.
  • Kirjaimellinen: hae tarkkoja sanoja tai ilmauksia.

3. Käytä merkkejä ja symboleita haun tarkentamiseen

  • miinusmerkki (-) jättää kyseisen sanan pois hakutuloksista. Juha Sipilä -pääministeri (jos etsit muuta Juha Sipilää kun pääministeriä)
  • lainausmerkit (" ") hakutermin ympärillä tarkoittavat, että tuloksissa näkyvät hakemasi sanat täsmälleen samassa järjestyksessä. "Jos poliitikko haluaa ystävän, hänen on ostettava koira." (Kuka sanoi näin?)
  • tähtimerkki (*) korvaa puuttuvan sanan tai merkin. "Tulin, näin, *"
  • kaksi pistettä (..) voi laittaa erottamaan numeroita niin saa tuloksia, jotka sisältävät tällä alueella olevia numeroita. Pyörä 300..450 euroa -> tuloksena pyöriä hintahaarukassa 300-450 euroa.

4. Käytä hakuoperaattoreita

Hakuihin voi myös lisätä sanoja, jotka rajaavat hakutuloksia eri tavoilla. Älä käytä välilyöntejä kaksoispisteiden jälkeen!

  • site: - hakutuloksia vain tietyiltä sivustoilta tai verkkotunnuksilta. jääkiekko site:yle.fi -> tuloksena jääkiekkoa Ylen sivuilta
  • related: - etsii sivustoja, jotka muistuttavat kyseistä verkko-osoitetta related:hs.fi -> tuloksena joukko suomalaisia tiedostuvälineitä
  • OR - etsii sivuja, joilla on yksi vaihtoehtoisista sanoista koripallo OR jalkapallo
  • info: - antaa tietoa verkko-osoitteesta, voit vaikka hakea välimuistiin tallennetun version sivusta tai sivuja, jotka linkittävät kyseiseen osoitteeseen. info:yle.fi
Jos haluat välillä pelata, kokeile googlata zerg rush ja yritä pelastaa hakutuloksesi!

5. Käytä Googlea laskimena, valuuttamuuntimena, etäisyysmittarina tai pelaa.

  • Google toimii mainiosti myös laskimena - kirjoita yhtälö googleen ja saat tuloksen
  • Valuutat saat muunnettua suoraan kirjoittamalla esim. 100 euros in dollars (toimii vain englanniksi)
  • Kahden kaupungin etäisyyden ja matka-ajan saat kirjoittamalla hakukenttään Helsinki Tampere etäisyys
  • Jos haluat välillä pelata, kokeile googlata zerg rush ja yritä pelastaa hakutuloksesi!

Hakuoperaattoreita ja haun rajauksia voi tehdä helposti suoraan Googlen etusivun oikeasta alareunasta Asetukset ja valitsemalla sieltä Tarkennettu haku. Tarkennetun haun kautta voi etsiä mm. kielen, alueen, sivun päivämäärän, tiedostotyypin ja käyttöoikeuksien avulla.

Googlen tarkennettu haku auttaa rajaamaan hakutuloksia. Googlen Tarkennettu Haku -näkymä Kuva: Kuvakaappaus Google Inc.,hakukone

Jokeri: Kierrä Googlen maarajoitus

Google nuuskii IP-osoitteesi ja päättelee sen perusteella, mistä maasta haku tehdään. Tämän tiedon avulla käyttäjä ohjataan Googlen maasivustoon, suomalaiset Google Suomeen ja italialaiset Google Italiaan. Googlella on tällä hetkellä noin 200 eri maan sivut Zimbabwesta Ukrainaan ja Togosta Papua Uuteen Guineaan.

Googlen eurooppalaiset maasivustot ovat tietynlaisessa erityisasemassa, sillä Euroopassa on voimassa Oikeus tulla unohdetuksi -säädös. Tämän säädöksen mukaan Googlen ja muiden hakukoneiden on poistettava pyynnöstä harhaanjohtavaa, vanhentunutta ja virheellistä tietoa. Mikäli Google ei suostu poistamiseen, asiasta voi valitaa tietosuojavaltuutetulle.

Oikeus tulla unohdetuksi on kuitenkin voimassa vain Euroopassa, joten sen voi kiertää menemällä vaikkapa Googlen Yhdysvaltain sivustolle. Aiemmin Google.com osoitteeseen pääsi osoitteesta google.com/ncr (no country restriction), mutta jostain syystä kyseinen osoite ei enää viime vuoden lopun jälkeen ole toiminut.

Nyt samalle sivulle pääsee hieman monimutkaisemman linkin avulla. Jos haluaa kiertää EU:n unohduspykälää, kannattaa linkki laittaa kirjanmerkkeihin.
Lisäys 3.6.2016: Helpoiten Googlen "emosivulle" pääsee käyttämällä selaimen incognito-tilaa ja menemällä sivulle google.com.

Viewing all 611 articles
Browse latest View live