
Googlesta on muodostunut verkkohakujen käsite, googlata löytyy jo Nykysuomen sanakirjastakin. Googlaaminen on kuitenkin taitolaji, joten sitä kannattaa opetella.
Google järjestää myös omia hakukoulutuksia verkossa. Esimerkiksi Advanced Power Search -verkkokurssilla voi koetella hakutaitojaan 12 eri haasteessa, jotka on luokiteltu helpoiksi, keskivaikeiksi tai vaikeiksi. Sivuilla tarjotaan myös apuja ja vinkkejä haasteiden ratkaisemiseen.
Hakuvelhouttaan voi myös teroitella pureskelemalla yhden hakupähkinän Agoogleaday-sivustolla.
Verkossa samoileva säästääkin paljon aikaa ja vaivaa, kun opettelee käyttämään Googlea tehokkaasti. Muutamalla helpolla vinkillä pääsee jo pitkälle.
1. Käytä pikanäppäimiä erilaisiin hakuihin
Erityyppisiä hakuja on helppo tehdä pikanäppäimien avulla. Googlen tulossivulla, heti hakusanan alla on joukko pikanäppäimiä, joilla voi helposti tehdä erilaisia hakuja samalla hakutermillä. Näppäimet voivat vaihdella eri hakujen mukaan, mutta yleisiä ovat mm.:
- Kaikki - kaikki hakutulokset kyseisestä hakutermistä (oletus)
- Kuvahaku - kuvahaku hakutermistä.
- Videot - videohaku hakutermistä.
- Kartat - Google Maps haku samalla hakutermillä.
- Ostokset - linkkejä kauppoihin jotka myyvät tuotteita jotka osuvat hakutermiin (lähinnä amerikkalaisiin kauppoihin).
- Teokset - haku kirjoista.
- Sovellukset - haku sovelluskaupoista (App Store, Google Play).
2. Käytä hakutyökaluja
Hakutuloksia tulee yleensä aivan liikaa, joten niiden lajittelu on tarpeen. Eri hakujen pikanäppäimien vierestä löytyvät erittän hyödylliset Hakutyökalut, joilla voit tarkentaa hakutulostasi eri tavoin:
- Hakutulosten kielen mukaan: Etsi sivuja, joiden kieli on suomi
- Hakutulosten päiväyksen mukaan: Viimeinen tunti/24 tuntia/viikko/kuukausi/vuosi tai voit määritellä oman aikavälin.
- Kirjaimellinen: hae tarkkoja sanoja tai ilmauksia.
3. Käytä merkkejä ja symboleita haun tarkentamiseen
- miinusmerkki (-) jättää kyseisen sanan pois hakutuloksista. Juha Sipilä -pääministeri (jos etsit muuta Juha Sipilää kun pääministeriä)
- lainausmerkit (" ") hakutermin ympärillä tarkoittavat, että tuloksissa näkyvät hakemasi sanat täsmälleen samassa järjestyksessä. "Jos poliitikko haluaa ystävän, hänen on ostettava koira." (Kuka sanoi näin?)
- tähtimerkki (*) korvaa puuttuvan sanan tai merkin. "Tulin, näin, *"
- kaksi pistettä (..) voi laittaa erottamaan numeroita niin saa tuloksia, jotka sisältävät tällä alueella olevia numeroita. Pyörä 300..450 euroa -> tuloksena pyöriä hintahaarukassa 300-450 euroa.
4. Käytä hakuoperaattoreita
Hakuihin voi myös lisätä sanoja, jotka rajaavat hakutuloksia eri tavoilla. Älä käytä välilyöntejä kaksoispisteiden jälkeen!
- site: - hakutuloksia vain tietyiltä sivustoilta tai verkkotunnuksilta. jääkiekko site:yle.fi -> tuloksena jääkiekkoa Ylen sivuilta
- related: - etsii sivustoja, jotka muistuttavat kyseistä verkko-osoitetta related:hs.fi -> tuloksena joukko suomalaisia tiedostuvälineitä
- OR - etsii sivuja, joilla on yksi vaihtoehtoisista sanoista koripallo OR jalkapallo
- info: - antaa tietoa verkko-osoitteesta, voit vaikka hakea välimuistiin tallennetun version sivusta tai sivuja, jotka linkittävät kyseiseen osoitteeseen. info:yle.fi
Jos haluat välillä pelata, kokeile googlata zerg rush ja yritä pelastaa hakutuloksesi!
5. Käytä Googlea laskimena, valuuttamuuntimena, etäisyysmittarina tai pelaa.
- Google toimii mainiosti myös laskimena - kirjoita yhtälö googleen ja saat tuloksen
- Valuutat saat muunnettua suoraan kirjoittamalla esim. 100 euros in dollars (toimii vain englanniksi)
- Kahden kaupungin etäisyyden ja matka-ajan saat kirjoittamalla hakukenttään Helsinki Tampere etäisyys
- Jos haluat välillä pelata, kokeile googlata zerg rush ja yritä pelastaa hakutuloksesi!
Hakuoperaattoreita ja haun rajauksia voi tehdä helposti suoraan Googlen etusivun oikeasta alareunasta Asetukset ja valitsemalla sieltä Tarkennettu haku. Tarkennetun haun kautta voi etsiä mm. kielen, alueen, sivun päivämäärän, tiedostotyypin ja käyttöoikeuksien avulla.
Jokeri: Kierrä Googlen maarajoitus
Google nuuskii IP-osoitteesi ja päättelee sen perusteella, mistä maasta haku tehdään. Tämän tiedon avulla käyttäjä ohjataan Googlen maasivustoon, suomalaiset Google Suomeen ja italialaiset Google Italiaan. Googlella on tällä hetkellä noin 200 eri maan sivut Zimbabwesta Ukrainaan ja Togosta Papua Uuteen Guineaan.
Googlen eurooppalaiset maasivustot ovat tietynlaisessa erityisasemassa, sillä Euroopassa on voimassa Oikeus tulla unohdetuksi -säädös. Tämän säädöksen mukaan Googlen ja muiden hakukoneiden on poistettava pyynnöstä harhaanjohtavaa, vanhentunutta ja virheellistä tietoa. Mikäli Google ei suostu poistamiseen, asiasta voi valitaa tietosuojavaltuutetulle.
Oikeus tulla unohdetuksi on kuitenkin voimassa vain Euroopassa, joten sen voi kiertää menemällä vaikkapa Googlen Yhdysvaltain sivustolle. Aiemmin Google.com osoitteeseen pääsi osoitteesta google.com/ncr (no country restriction), mutta jostain syystä kyseinen osoite ei enää viime vuoden lopun jälkeen ole toiminut.
Nyt samalle sivulle pääsee hieman monimutkaisemman linkin avulla. Jos haluaa kiertää EU:n unohduspykälää, kannattaa linkki laittaa kirjanmerkkeihin.
Lisäys 3.6.2016: Helpoiten Googlen "emosivulle" pääsee käyttämällä selaimen incognito-tilaa ja menemällä sivulle google.com.