Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Näin saat kännykän pitämään pintansa pakkasessa

$
0
0

Pakkaskeli kuuluu hiihtolomalle, mutta samalla se hankaloittaa mobiiliin elämään tottuneita ihmisiä. Ulkona kylmässä kun älylaitteet alkavat oikkuilla. Miksi kännykän akku tyhjenee hetkessä pakkasessa tai miksi kosketusnäyttö ei ota komentoja asiallisesti vastaan?

Asiaan voi yrittää varautua asiantuntijan vinkein.

Kaveri pitäisi saada kiinni kesken hiihtolenkin. Kaivat kännykän taskusta ja naputtelet puhelimen kontaktilistan auki. Pian puhelin ei enää ota kosketusnäytöllä komentoja lainkaan vastaan. Menee hetki ja naps. Ruudulla vilahtaa ilmoitus tyhjästä akusta ja kännykän näyttö sulkeutuu kokonaan. Mitä ihmettä?

Kosteus ja kylmyys sekoittavat näytön

- Puhelin voi toimia pakkasessa hitaasti. Kosketusnäyttö ei välttämättä reagoi kylmiin sormiin tai se reagoi väärin toiminnoin. Voi tulla tunne, että puhelin sekoilee. Esimerkiksi jos kosteutta kertyy näytölle, puhelin luulee sitä kosketukseksi, opastaa viestinnän asiantuntija Hanna Sarkkinen teleoperaattori DNA:lta.

Tämän ongelman voi yrittää kiertää pyyhkäisemällä näyttöä vaikka kaulaliinaan tai paidanhelmaan.

Puhelin mittaa omaa lämpötilaansa.

Varsinaisen kylmyyden vaikutus puhelimille johtuu laitteeseen tehdyistä varmistuksista.

- Puhelin mittaa omaa lämpötilaansa ja niin kuuma kuin kylmäkin aikanaan sammuttaa puhelimen varmuustekijänä. Kovalla pakkasella puhelin voi ilmoittaa, että laite on liian kylmä ja se menee pois päältä, Sarkkinen sanoo.

Akuissa vanhaa tekniikkaa

Vaikka nykyiset äypuhelimet ovat teknisesti erittäin kehittyneitä, johtuvat virtaongelmat osin iäkkääksi käyvästä tekniikasta.

- Akut ovat nykypuhelimissa kaikkein vanhin osa sisällä olevaa tekniikkaa. Nykyisten akkujen normaali käyttöikä on n. 1,5 - 2 vuotta. Käytön myötä akun latauksen maksimikapasiteetti laskee ja akku ei toimi enää yhtä hyvin kuin uutena, selittää kännyköiden korjaamiseen erikoistuneen iTapsan toimitusjohtaja Tapio Marjanen.

Akku ei tyhjene pakkasessa, vaan se lakkaa luovuttamasta virtaa.

Toisaalta uusikin puhelin voi tehdä samanlaisia temppuja.

- Kylmä ilma rasittaa akkua. Mitä enemmän pakkasta, sitä nopeammin akku hyytyy - tuttu ongelma myös autojen akuissa, Marjanen opastaa.

Akku sinänsä ei tyhjene pakkasessa, vaan se lakkaa luovuttamasta virtaa.

- Joskus puhelin pysyy pakkasessa päällä, mutta jos siihen puhuu ulkona, akku ei enää luovuta virtaa ja käyttäminen ei enää onnistu, Sarkkinen sanoo.

Pidä puhelin lämpimänä ja tarjoa lisävirtaa

Sulkeutumisongelmaa voi pyrkiä välttämään oikeastaan vain sillä, että puhelinta käyttää mahdollisimman vähän ulkona. Säilyttämisessäkin kannattaa olla tarkkana.

- Puhelinta on parempi säilyttää povitaskussa kehon lähellä, eikä esimerkiksi housujen taskuissa, Marjanen kertoo.

Jotkut pitävät kännykkää esimerkiksi parittomaksi jääneen tumpun tai villasukan sisällä, vaikka laite olisikin taskussa. Hyvä periaate on myös lähteä ulos täydellä akulla, eikä esimerkiksi jo puoliksi tyhjentyneellä.

Puhelinta on parempi säilyttää povitaskussa kuin housujen taskuissa.

Hanna Sarkkinen kehottaa käyttämään lisävirtalähdettä eli mukana kannettavaa lisäakkua, jos puhelimen sekoilu pakkasessa vaikeuttaa liiaksi elämää.

- Jo muutamalla kympillä saa erittäin laadukkaan lisävirtalähteen. Se on myös turvallisuuskysymys: jos lähdet vaikkapa pilkille, on kännykässä syytä olla virtaa. Lisävirtalähde on helppo pakata mukaan ja hyvä turva, jos kännykän varsinainen akku tyhjenee, Sarkkinen neuvoo.

Jos lisävirtalähdettä ei halua hankkia, on yksi keino pitää mukana laturia ja mennä vaikkapa kahvilaan herättämään puhelin uudelleen elävien kirjoihin. Akkuhan ei ole oikeasti tyhjentynyt, joten virtaa tarvitsee yleensä antaa vain hetken, jotta puhelin herää.

Ongelmat korjaantuvat sisällä

Kun laite alkaa lämmetä, alkaa akkukin yleensä toimimaan. Kun laitteen tuo sisään, kannattaa kuitenkin tehdä se asteittain, niin kosteus ei keräänny laitteeseen.

- Mahdollisuuksien mukaan on järkevää tuoda pitkään talvipakkasessa ollut laite lämpimään asteittain, ensin vaikkapa viileämpään tuulikaappiin, sitten vasta asuinhuoneisiin, Sarkkinen vinkkaa.

Onko puhelimissa eroja?

- Akut ovat kaikissa samanlaisia litium-akkuja. Maksimilatausmäärissä on eroja, mutta oireet ovat samat kaikissa, kertoo iTapsan Tapio Marjanen. Myös DNA:n Sarkkinen on samaa mieltä siitä, ettei puhelinmerkeissä ole suurta eroa pakkaskestävyydessä.

Toisaalta monissa käytännön pakkaskokeissa on huomattu, että eri merkkien kesken on kuitenkin eroja - syystä tai toisesta. Esimerkiksi tuoreessa Teknavin kokeilussa huomattiin, että Microsoftin Lumia 950 pärjäsi pakkasessa paremmin kuin iPhone 6s tai Nexus 5X. MTV:n vuonna 2014 tekemässä pakkaskokeessa tulos oli sama: Lumia pärjäsi parhaimmin. Mikrobitti puolestaan huomasi 2014, että iPhone hyytyi aiemmin kuin Samsung.

Meneekö puhelin pakkasen takia rikki?

Pakkasen aiheuttamat ongelmat kännykän käytössä ovat tietysti elämää hankaloittavia, mutta varsinaista vaaraa niistä ei luureille kuitenkaan ole.

- Tiedossani ei ole yhtään tapausta, että nimenomaan pakkanen olisi rikkonut puhelimen. Akun heikentymiset tulevat toki esille. Mikäli puhelinta käyttää pitkään ulkona, niin näyttö voi särkyä helpommin, kun tullaan lämpimään tilaan ja puhelin saa kolhun, Tapio Marjanen iTapsasta opastaa.

Kylmettynyt näyttö kestää huonommin kolhuja.

- Pakkasilla akkujen vaihtoihin tulee myyntipiikki, mutta vastaavasti puhelimia putoaa pehmeään lumeen enemmän kuin kovalle pinnalle, hän sanoo.

DNA:n Sarkkisen mukaan puhelimia ei toimiteta huoltoon normaalia enempää sen takia, että pakkanen olisi niitä rikkonut.

Kun pakkassäällä lähtee ulos, pätevät siis samat ohjeet sekä ihmisen sormiin ja kännykkään: ne kannattaa pitää lämpiminä ja kuivina.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>