
Laihdutuksen avuksi tarjotaan monenlaisia eri tuotteita, joiden vertailu on haastavaa. Kuinka paljon rahaa näihin palveluihin kannattaa kilojen karistamiseksi panostaa? Ja paljonko hintaa jää yhdelle pudotetulle kilolle? Vaikka palveluita markkinoidaan laihtumisella, ei asiakkaalle yleensä uskalleta luvata mitään.
Kuningaskuluttaja kysyi verkkosivuillaan tammikuussa 2016 kuinka paljon rahaa laihduttajat aikoivat käyttää painonpudotukseen vuoden aikana. Kyselyyn vastasi 170 ihmistä. Heistä melkein puolet aikoi käyttää maksullisia palveluita tai tuotteita laihduttamiseen kuluvan vuoden aikana. Rahaa he arvioivat käyttävänsä muutamista kympeistä jopa tuhansiin euroihin. Kyselyyn vastanneilla näihin tuotteisiin kului enimmillään jopa tuhansia euroja vuodessa.
Harva palvelu edes tilastoi asiakkaidensa tuloksia.
Laihtumisella markkinoidaan niin erilaisia palveluita, että hintavertailujen tekeminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Ei ole yllätys, että monenkirjavat palvelut eivät ilmoita hintaa pudotetuille kiloille. Hieman yllättävää on kuitenkin se, että harva palvelu edes tilastoi asiakkaidensa tuloksia laihdutuspyrkimyksissä. Kysyimme tunnetuilta painonpudotuksella markkinoivilta yrityksiltä, miten paljon kiloja heidän tuotteellaan häviää ja paljonko rahaa kuluu.
Pussikuurilla säästää ruokarahat, mutta kilot voivat tulla takaisin
Halvimmalla pääsee niin kutsutuilla pussikuureilla, joilla päivittäinen kalorimäärä lasketaan aterian korvikkeiden avulla todella alhaiseksi. Viikossa pussikeitoille, patukoille ja muille ateriankorvikkeille kertyy jopa vähemmän hintaa kuin tavalliselle ruualle.
Pihille pussikeittokuurit saattavatkin äkkiseltään kuulostaa huippudiililtä. Laihdut ja säästät rahaa!
Ateriankorvikkeita myyvistä yrityksistä Easy Dietilla ja Cambridgella oli tarjota myös tilastoituja tuloksia laihtumislupausten lisäksi. Nutriletilla ei ollut antaa laihdutustuloksia vertailuun.
Kuningaskuluttaja laski pussikuureille kilohinnat yritysten antamien laihdutustulosten pohjalta. Cambridge-ohjelman kilohintaan sisältyy yrityksen kouluttama valmentaja, joka opettaa laihduttajalle tuotteiden käytön ja on tukena laihdutuksessa.
Pussikuurien lupaamassa nopeassa painonpudotuksessa on kuitenkin myös ongelmansa. Ravinto- ja laihdutusasiantuntija Patrik Borgin mukaan laihdutuksen kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Suurin työ on edessä vasta laihtumisen jälkeen.
Suurin työ on edessä vasta laihtumisen jälkeen.
– Kaikkea voi kokeilla, mutta kyllä tutkimukset näyttää, että tulokset ovat aika heikkoja. Motivaatio ei ehkä riitä laihdutuksen jälkeen, kun ajatellaan, että hei mä laihduin jo. Miksi tehdä enää mitään? Pidetään vaan peukkua, että se säilyy. Sitten siellä on jaksamisen, nälänhallinan ja ihan hormonaalisellakin puolella ongelmia, jotka vaikeuttaa sitä painon pysymistä.
Patrik Borg on toiminut tutkijana mm. UKK-instituutissa ja julkaissut useampia kirjoja painonhallinnasta. Koulutukseltaan hän on elintarviketieteiden maisteri.
Personal trainereiden ja verkkovalmennusten kanssa saa olla tarkkana siitä, mihin rahansa pistää
Kuningaskuluttajan kyselyssä kaikista suurimmat rahat vastaajat olivat satsanneet personal trainerin palkkaamiseen. Henkilökohtaiseen kunto-ohjaajaan voi kulua jopa satoja euroja kuukaudessa. Kuntosaliketjuilta löytyy myös erityisesti painonpudotukseen tarkoitettuja personal trainer -palveluita.
Näissäkin palveluissa voi säästää osallistumalla esimerkiksi valmentajan jakavaan ryhmään. Osa yrityksistä tarjoaa myös verkkovalmennuksia, joissa valmentajia ei välttämättä tavata kasvokkain kertaakaan. Ravinto- ja liikuntaohjaus tapahtuu tällöin täysin verkossa esimerkiksi erilaisten ohjevideoiden ja keskustelukanavien avulla.
Vaikka näitä palveluita markkinoidaan selvästi laihtumisella, ei asiakkaalle uskalleta luvata mitään. Laihdutuspalveluita tarjoavista kuntosaliketjuista ja verkkovalmennuksista vain FitFarmilla oli tarjota tilastoja pudotetuista kiloista. Forever, Sats Elixia ja 24 Fitness Online antoivat vain arvioita siitä, minkälaiseen painonpudotukseen tuotteilla pyritään. Yleensä mentiin noin puolen kilon viikkovauhtia. Näillä tiedoilla laskimme arvion kilohinnoista ja haarukka oli todella suuri: 60–320 euroa per kilo.
Personal trainer ei ammattinimikkeenä ole millään tavalla suojattu, joten periaatteessa kuka tahansa voi käyttää titteliä. Suurista kuntosaliketjuista kerrotaan kuitenkin, että heidän personal trainereillaan on lyhyemmän personal trainer -koulutuksen lisäksi aina myös joku alalle soveltuva pohjakoulutus. Personal trainerin valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.
Vinkit personal trainerin valintaan
- Selvitä millainen koulutus personal trainerilla on. Liikunnanohjaajan koulutus on personal trainereilla yleinen, mutta mitään pakollista koulutusta ammattinimikkeen käyttäminen ei vaadi.
- Kysele valmentajan aiemmista asiakkaista. Onko hän työskennellyt painonhallintaa toivovien asiakkaiden kanssa?
- Käy testitunnilla kokeilemassa, tuntuuko valmentaja itselle sopivalta. Personal trainerin kanssa myös henkilökemioilla on merkitystä.
Vinkit antoi Forever-kuntoklubin Töölön pisteen personal trainer -vastaava Matti Tuominen.
Myös kuluttajan pitäisi vaatia parempaa
Valitettava totuus on, että laihtuminen on hyvin hankalaa. Helsingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa painoonsa tyytymättömät nuoret aikuiset painoivat kymmenen vuotta myöhemmin vielä enemmän kuin tutkimuksen alkaessa. Tutkija Ulla Kärkkäisen mukaan tyytymättömyys omaan painoon lisää laihduttamista ja laihduttaminen puolestaan altistaa lihomiselle pitkällä aikavälillä.
Onko palvelu hintansa arvoinen, jos kilot palaavat aina takaisin?
Patrik Borgin mielestä markkinoilla on tällä hetkellä hyvin vähän toimivia laihdutuspalveluita. Syy ei ole kuitenkaan yksistään palveluita tarjoavissa firmoissa. Borgin mukaan kuluttajat haluavat selkeitä ohjeita ja nopeita tuloksia ja tähän kysyntään alalla toimivat firmat vastaavaat. Nykysuositusten mukaan painoa pitäisi kuitenkin pudottaa hyvin rauhallisella tahdilla.
Tärkeää olisi myös katsoa, mitä löytyy laihduttajan pään sisältä ja selvittää, minkä vuoksi painonhallinnassa on ongelmia. Pelkät ravinto- ja liikuntaohjeet eivät tähän riitä. Kuluttajan kannattaisi myös pohtia, onko palvelu todella hintansa arvoinen, jos kilot palaavat aina takaisin.
Osassa laihdutuspalveluita myyvistä yrityksistä ollaankin jo herätty katsomaan laihtumista entistä kokonaisvaltaisemmin. Joissakin palveluissa on esimerkiksi mahdollista saada apua unen kanssa tai ostaa tapaamisia erillisen mentaalivalmentajan kanssa.
Asiakas ei voi juuri valittaa takaisin tulevista kiloista.
Jos laihdutukseen on päättänyt käyttää rahaa, kannattaa palvelun valinnan kanssa olla kuitenkin tarkkana. Laihdutuksen epäonnistuessa on laihduttaja kuluttajana aika kädetön. Kun palvelun tarjoajalta on ostettu painonpudotus eikä painon ylläpitoa, asiakas ei voi juuri valittaa takaisin tulevista kiloista.
Vinkit laihdutustavan valintaan
- Pelkistä ravinto- ja liikuntaohjeista ei kannata maksaa suuria summia. Suuri osa laihtumisesta on kiinni siitä, mitä tapahtuu pään sisällä.
- Älä pyri liian nopeaan painonpudotukseen. Suositeltu vauhti on painosta riippuen 0,5-1kg/viikko.
- Itsekurilla ei myöskään ole mitään tekemistä laihtumisen kanssa. Joustavasti laihtumiseen suhtautuvat onnistuvat yleensä paremmin, koska he soveltavat oppeja omaan elämäntapaansa.
- Personal traineria palkatessasi, ota selvää valmentajan taustoista.
- Älä rupea jojoksi. Jos palaat saman laihdutustuotteen äärelle joka kevät, se kertoo tuotteesta paljon. Laihdutuspalvelu on kerran tai kahden jälkeen näyttönsä antanut ja jos kilot ovat tulleet takaisin, ei se selvästikään toimi.
- Laihtua voi myös kuluttamatta siihen senttiäkään. Usein uusi näkökulma omiin elämäntapoihin voi auttaa jo pitkälle. Ilmaisia ohjeita terveelliseen elämään on internet ja kirjastot pullollaan. Tarjolla on myös maksuttomia mobiilisovelluksia.
Vinkit Patrik Borgilta ja Käypä hoito -suosituksesta
Muokattu 19.2. 2016: Lisätty lause "Cambridge-ohjelman kilohintaan sisältyy yrityksen kouluttama valmentaja, joka opettaa laihduttajalle tuotteiden käytön ja on tukena laihdutuksessa." Lisätty linkki Näkökulma-artikkeliin.