
Autokauppojen maksamista hyvityshinnoista liikkuu paljon mehukkaita kaupunkitarinoita. Kuningaskuluttajan kokeilussa selvisi, että asiakas ei välttämättä saa mitään hyötyä vanhasta vaihdokista.
Autokauppaketju LänsiAuto kampanjoi joulun alla Helsingin Sanomissa näyttävällä hyvitystarjouksella. Yhtiö lupasi mistä tahansa katsastetusta ja ajokuntoisesta autosta vähintään 3000 euron hyvityksen, jos sen vaihtaa uuteen Opel Astraan.
Äkkiväärään tällainen täky voi tuntua houkuttelevalta, jos sattuu omistamaan vähäarvoisen menopelin. Jos vaikka noin tonnin kärrystä hyvitetään kolme tonnia, niin silloinhan sataa mannaa taivaalta.
Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.
- Täytyy aina muistaa, että jos menee pelkästään rahalla ostamaan tuon uuden Astran, siihen saa myös reippaan alennuksen, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kommentoi LänsiAuton kampanjaa.
Kuningaskuluttaja tutki asiaa pyytämällä kaksi tarjousta LänsiAuton kampanjoimasta Opel Astrasta: toinen tarjous ilman vaihdokkia, toinen niin, että tarjosin vaihdossa omaa autoani eli vuoden 1998 Opel Omegaa, jonka todellinen arvo on noin tuhannen euron luokkaa.
Vanhasta Opelista olisi annettu 3000 euron hyvitys ihan niin kuin mainoksessa luvattiinkin. Mutta – yllätys yllätys – jos sama Astra olisi ostettu ilman vaihdokkia, hinnasta olisi tippunut saman tien 2000 euron alennus pois.
Kysymys kuuluu, että voidaanko puhua todellisesta 3000 euron hyvityksestä vanhasta autosta, jos uuden auton hinta nousee vain tonnin siinä tapauksessa, että vaihdokkia ei viedä ollenkaan.
LänsiAuton toimitusjohtaja Tommi Köninki on sitä mieltä, että lupaus ”kolmen tonnin hyvityksestä” ei ole harhaanjohtaa markkinointia, vaan autokaupan vakiintuneiden termien mukaista kielenkäyttöä.
- Kyse on siitä, että vaihtoautohyvitykseen liittyy usein uuden auton hankinnassa myös uuteen autoon liittyvä alennus, sanoo Köninki.
- Tässä tapauksessa se 3000 euroa sisältää myös uuteen autoon liittyvän alennuksen, hän jatkaa.
Toisin sanottuna kyse on siitä, että vanhasta romusta maksettu 3000 euron ylisuuri hyvitys kostautuu niin, että uudessa Astrassa ei olekaan tinkivaraa.
Hyvä hyvityshinta nostaa autokuumeen
Oikean arvon ylittävä hyvityshinta on vanha kikka, jolla autokauppias voi liehitellä asiakasta. Kyse on siitä, että asiakkaan vanhasta autosta tarjotaan jopa reippaasti sen todellisen arvon ylittävää summaa vaihdon yhteydessä.
Mutta asiakas ei hyödy houkuttelevasta tarjouksesta mitään, jos ylihyvitys leikkaa uuden auton hinnassa olevaa tinkivaraa vastaavalla summalla. Asiakkaan maksama väliraha pysyy täsmälleen samana, jos hyvityshinnassa on esimerkiksi kaksi tonnia ylimääräistä, mutta uuden auton hinnasta jää saamatta 2000 euron alennus.
LänsiAuton toimitusjohtaja Tommi Köninki on sitä mieltä, että suomalaista auton ostajaa ei niin vaan viilata linssiin hyvillä hyvityshinnoilla, vaan asiakas osaa kohdistaa huomion välirahaan.
- Kuluttajat ovat hirmuisen hintatietoisia. Autokaupan hintojen vertailtavuus on parantunut oleellisesti netin myötä, ja yksittäisen kauppiaan hinnoitteluvoima on vähentynyt, sanoo Köninki.
Autoalaa seuraavat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että osa suomalaisista auton ostajista tuijottaa edelleen hyvin tiukasti hyvityshintaan, jonka saa vanhasta menopelistä.
Ei olisi suuri yllätys, jos kiva hyvityssumma saa ainakin osalla asiakkaista silmät sumenemaan pääasialta, eli välirahalta.
Todellinen hyvityshyöty vähissä
Tutkin lisää, millaisia hyvityksiä autoliikkeet lupaavat vanhasta Opel Omegastani. Tarjosin autoani isoihin liikkeisiin niin, että auto oli tarkoitus vaihtaa joko uuteen autoon tai melko uuteen käytettyyn.
Sain hämmästellä sitä, että hintahaitari repesi lopulta varsin suureksi. Paras hyvitys eli 2200 euroa luvattiin MetroAutosta, jos vanha auto vaihdettaisiin upouuteen Skoda Octaviaan.
Summassa on reippaasti näennäistä ylihyvitystä, sillä maksoin itse Opelista 1800 euroa vajaat kaksi vuotta sitten.
Matalin hyvitys eli 700 euroa luvattiin Veljekset Laakkoselta, jos Opel vaihdetaan vähän ajettuun Mazda 3:een. Uusi hämmästelyn aihe ilmeni, kun toimittajakollega kysyi saman tien tarjouksen samasta Mazdasta niin, että se ostettaisiin ilman vaihdokkia.
Kollegalle hintaan oli luvassa alennusta saman tien 600 euroa. Tällä matematiikalla minulle tuleva todellinen hyvityshyöty Opelistani olisi jäänyt sataseen! Mazdaa ostaessani olisi ollut ehdottomasti kannattavampaa myydä vanha Opel itse pois.
Veljekset Laakkonen kommentoi asiaa toteamalla, että hintaan vaikuttaa moni tekijä ja huonokuntoisimmat vaihdokit myydään eteenpäin toisille kauppiaille tai romutetaan.
Pyysimme työkaverin kanssa tarjoukset myös uudesta Toyota Corollasta toistaen saman kaavan: Minä tarjoan vanhan autoni vaihdossa, mutta työkaveri ei. Minulle Toyota Tsusho Nordic -autoliike lupasi 1500 euron hyvityksen vanhasta Opelista.
Mutta kummastus oli suuri, kun kollegalla tipahti peräti noin 1700 euron alennus samasta autosta. Työkaveri siis maksaisi samasta autosta hiukan vähemmän kuin minä, vaikka ei vie vaihdokkia ollenkaan!
Kaiken lisäksi työkaverin Toyotaan oli lipsahtanut hiuksen hienosti parempi varustelu, mikä selittää noin satasen eron lähtöhinnoissa.
Toyota Tsusho Nordicin toimitusjohtaja Mikko Huopalainen selittää, että summiin on vaikuttanut moni tekijä. Kuten se, että tarjoukset on tehty eri myyjien toimesta kahdelle eri asiakkaalle. Ilman vaihtoautoa tarjousta puhelimessa kysellyt kollega on myös mahdollisesti saanut kohtelun, jossa kauppa paljastaa korttinsa nopeasti.
- Kun kilpailu on erittäin kovaa, niin tällaisen suoran tarjouksen kaikki elementit laitetaan varmasti nopeasti pöydälle, sanoo Huopalainen.
Huopalainen toteaa, että toisen asiakkaan eli allekirjoittaneen kohdalla myyjä odotti, että kaupanteko saa vielä jatkoa ja liikkeen oli tarkoitus ottaa yhteyttä asiakkaaseen. Eli mahdollisesti uuden auton hinnassa olisi ollut tinkivaraa allekirjoittaneelle.
Kaikki jutun tarjoukset pyydettiin ilman tinkimistä ja niin, että kaupassa ei ollut tarkoitus käyttää autoliikkeen rahoitusta.