
Spotify, Netflix ja muut kuukausimaksulliset suoratoisto- eli streaming-palvelut ovat tehneet viihteen kuluttamisesta entistä helpompaa. Videoiden ja musiikin lisäksi kuukausihintaan on tarjolla myös tietokonepelejä.
Yksi tietokonepelejä kuukausimaksulla tarjoavista palveluista on Yhdysvalloista lähtöisin oleva OnLive, joka lanseerattiin lokakuun 2014 lopussa myös Suomeen. OnLive tarjoaa yli 250 pelin valikoiman 9,90 euron kuukausimaksulla.
- OnLive on sovellusalusta videopeleille. Sen tarkoitus on tuoda pelejä kuluttajille internetin välityksellä samalla periaatteella, kuin Spotify musiikkia tai Netflix videota, televisiota ja elokuvaa. Näemme tämän luonnollisena vallankumouksena, jolla tuoda pelejä laajemman yleisön tietoisuuteen, hehkuttaa OnLiven varatoimitusjohtaja Bruce Grove.
OnLiven käyttäjien ei siis tarvitse ostaa enää yksittäisiä pelejä, vaan ne ovat heillä kuukausimaksua vastaan käytettävissä pilvipalvelun avulla. Bruce Groven mukaan tämä tuo käyttäjille valinnanvapautta.
- Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, jotka haluavat maistiaisia. Niille, jotka haluavat kokeilla pelejä, eivätkä välttämättä asentaa niitä koneelleen. Käyttäjät saavat ison pelikirjaston, jota heidän ei tarvitse ylläpitää.
Grove kertoo, että OnLive on otettu hyvin vastaan ja sillä on tällä hetkellä noin 1,5 miljoonaa käyttäjää.
Samaa peliä voi pelata monenlaisilla laitteilla
OnLive-sovelluksen avulla pelaaminen onnistuu myös laitteilla, joissa ei ole niin paljon suorituskykyä. Tällaisia laitteita voivat esimerkiksi olla internetiin kytkettävät uudet älytelevisiot ja tabletit.
Pelaaminen television tai tabletin avulla mahdollistuu siten, että OnLive-sovelluksessa pelit pyörivät palvelun omilla tietokoneilla, joita käyttäjät pelaavat omilla laitteillaan internetin välityksellä.
Groven mukaan OnLiven ansiosta pelaaminen ei olekaan enää laitesidonnaista.
- Uusissa peleissä on yleensä kovat laitevaatimukset ja ne vaativat tietokoneelta suorituskykyä. Nyt käyttäjällä ei tarvitse olla huiman nopeaa pelikonetta eikä hänen tarvitse odottaa, että valtavan kokoinen peli latautuu ja asentuu koneelle, vaan voi helposti pelata vaikka lounastauolla.
Taulutietokoneella tai televisiolla pelaamiseen tarvitsee tosin myös erikseen ostettavan, noin 40 euroa maksavan, OnLive-peliohjaimen.
Pilvipalvelu hidastelee nopeatempoisessa pelissä
OnLiven konsepti kuulostaa järkevältä, mutta kuinka hyvin se oikeasti toimii? Kokeilin palvelua muutamilla eri peleillä.
Ensivaikutelma on hyvä. Sovellus käynnistyy sujuvasti eikä Borderlands-räiskintäpelin käynnistymiseen kulu muutamaa minuuttia kauempaa.
Siihen sujuvuus tosin jääkin. Pelaaminen tökkii harmillisen paljon räiskintäpelissä, vaikka laajakaistanopeuteni on huippuluokkaa. Tökkiminen ilmenee annettujen komentojen ja hiiren osoittimen liikkeen hitautena, joka tekee tähtäämisen sekä ampumisen pelissä hankalaksi.
Nopeatempoisessa räiskinnässä pilvipalvelussa pelaaminen ei siis toimi niin jouhevasti kuin pitäisi. Rauhallisemmissa peleissä, kuten strategiapeli Civilization V:ssä, OnLive sen sijaan on elementissään, eikä pienestä kontrollien viivestä ole käytännössä juuri haittaa.
Tabletilla tai televisiolla pelaamista en sen sijaan pystynyt kokeilemaan, koska minulla ei ollut käytössäni OnLive-ohjainta. Tämä ei ollut kuitenkaan ainoa este, sillä OnLiven Android-sovellusta ei löytynyt Google Playstä, vaikka palvelun internetsivujen mukaan sellainen pitäisi olla.
PlayStationilta oma PlayStation Now -suoratoistopalvelu
OnLive ei ole ainoa pelejä kuukausimaksulla tarjoava palvelu. Samankaltaisia pelipalveluita on markkinoilla toistaiseksi alle kymmenen. Merkittävin palveluista lienee japanilaisyhtiö Sonyn betatestivaiheessa oleva PlayStation Now.
Palvelun tarkoituksena on tuoda kuluttajille suoratoistoperiaatteella pelattavaksi laaja valikoima PlayStationin eri konsolien uusia ja vanhoja pelejä. Toistaiseksi palvelussa on pelattavana noin 150 PS3:n peliä.
Musiikki- ja videosuoratoistopalveluiden menestys on todistanut, että on olemassa joukko, joka haluaa ostaa kuukausimaksullisia streaming-palveluita.
Sonyn usko pelien suoratoiston onnistumiseen herättää toiveita, sillä epäonnistumisiakin on nähty. Esimerkiksi japanilainen pelifirma Square Enix lopetti viime vuonna oman Core Online -nimisen pelien suoratoistopalvelun alle 18 kuukauden kokeilun jälkeen.
Vaikka kaikki pelien suoratoistopalvelut eivät olekaan ottaneet tuulta alleen, näkee OnLiven Bruce Grove tulevaisuuden valoisana.
- Musiikki- ja videosuoratoistopalveluiden menestys on todistanut sen, että on olemassa joukko, joka haluaa ostaa kuukausimaksullisia streaming-palveluita. Siinä menee tosin vielä muutama vuosi ennen kuin pelaajat ottavat tällaisen mallin omakseen, Grove päättää.