Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Talon energiatodistus: mikä se on?

$
0
0

Vuoden 1980 jälkeen rakennetut omakotitalot eivät ole 1.7.2013 jälkeen voineet vaihtaa omistajaa ilman energiatodistusta. Näin sanoo tällä hetkellä voimassa oleva laki, joka perustuu EU-direktiiviin. Vuonna 2008 jälkeen rakennetuissa taloissa energiatodistus on ollut pakko teettää jo rakentamisvaiheessa.

Todistuksen maksaa talon omistaja. Energiatodistusten hinnat vaihtelevat noin sadasta eurosta miltei tuhanteen euroon.

Mitä todistuksessa on?

Energiatodistuksen pitäisi kertoa kuinka energiatehokas talo laskennallisesti on. Tähän laskennalliseen energiatehokkuuteen vaikuttavat esimerkiksi talon lämmitysmuoto, eristysten paksuus, ilmastointi ja ikkunoiden koko. Energiatehokkuuden perusteella talolle määritellään energialuokka, kuten kodinkoneillekin.

Energialuokka A on paras ja G huonoin. Uudisrakennusten pitäisi yltää vähintään C-luokkaan. Vanhojen pientalojen energialuokka sijoittuu tyypillisesti luokkiin D tai E.

Lisäksi energiatodistuksessa listataan mahdolliset suositukset, joilla talon energiatehokkuutta voisi parantaa. Suosituksissa voidaan mainita esimerkiksi ilmalämpöpumpun hankkiminen tai talon eristysten parantaminen.

Kertoimet kritiikin kohteena

Viranomaisten mukaan "energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa. Todistus antaa tärkeää ja luotettavaa tietoa ostopäätöksessä, joka on useimmille meistä elämän suurin hankinta."

Erityisesti omakotitalojen omistajat ovat kuitenkin eri mieltä ja suorastaan raivoissaan. Heidän mielestään nykyinen energiatodistus ja sen teoreettisiin laskelmiin perustuva energialuokka eivät kerro totuutta kotien energian kulutuksesta tai siitä, miten hyvin talo on rakennettu.

Energialuokkaa laskettaessa suositaan mm. uusiutuvilla energiamuodoilla lämmittämistä. Sähköllä lämmitettävät pientalot saavatkin ison energialuokkaa huonontavan kertoimen jo lähtötilanteessa.

Energiamuodon kertoimet:

Sähkö 1,7
Fossiiliset polttoaineet 1
Kaukolämpö   0,7
Uusiutuvat polttoaineet 0,5
Kaukojäähdytys 0,4

Kuka saa tehdä ja miten?

Energiatodistuksen laatijalta vaaditaan erityinen pätevyys. Listaa pätevöityneistä energiatodistuksen laatijoista valvoo ja pitää yllä Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA.

Lain mukaan energiatodistuksen laatijan pitää käydä paikan päällä kohteessa toteamassa, että rakennus on tehty niin kuin paperit ja omistaja antavat ymmärtää.

Ympäristöministeriön viranomaisen mielestä energiatodistuksen teko vaatii aina myös talon sisällä käymistä. Pelkkä ulkoapäin tarkastelu ei riitä siihen, että tarkastus on lainmukainen.

Viranomaisen mukaan talon energialuokan ei pitäisi olla tekijästä kiinni ja kirjainten perusteella taloja pitäisi pystyä vertailemaan puolueettomasti.

Uudet ja vanhat todistukset

Omakotitalon ostaja saattaa myös törmätä energiatodistuksiin, jotka eivät ole verrannollisia keskenään, eli vanhoihin ja uusiin.

Tarkista, onko energiatodistus uuden vai vavanhan lain mukainen.

Ennen kesäkuuta 2013 annetuissa todistuksissa nimittäin hyvän energialuokan on saanut paljon helpommin kuin nyt. Esimerkiksi A-luokan energialuokkaan ei juuri mikään suomalainen talo enää nykyvaatimuksilla yllä.

Tarkista aina onko energialuokka nykyisten vain vanhan lain vaatimusten mukainen. Vanhoissa todistuksissa energialuokan alapuolella pitäisi lukea 2007.

Muutos tulossa?

Omakotiliitto teki eduskunnalle keväällä 2014 kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin lakia vanhojen pientalojen energiatodistuksista muutettavaksi.

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on jo tehnyt aloitteen EU-komissiolle direktiivin muuttamiseksi.

Kuningaskuluttajalle Viitanen kertoo, että Suomen tavoite on saada energiatodistukset pakollisiksi vain 2013 ja sen jälkeen rakennetuille taloille.

Lue myös: Energiatodistuksen merkitys jäänyt kuluttajalle hämäräksi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>