
Astianpesukoneen tiskiaine on yksi kodin voimakkaimmista puhdistuskemikaaleista. Katsojamme halusi valita marketin hyllystä mahdollisimman ekologisen konetiskiaineen. Tehtävä osoittautui hankalaksi. Ainesosia ja pakkausten ekolupauksia vertailemalla tiskiaineita on vaikea saada järjestykseen.
Helsinkiläinen Paola Carbrera kirjoitti Kuningaskuluttajalle pitkän viestin. Hän oli vertaillut tavallisten kauppojen valikoimissa olevia konetiskiaineita. Hän etsi ainesosien tietoja pakkauksista sekä netistä ja turhautui, kun tiedonhaku ei auttanut.
Ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa tietenkin moni asia, esimerkiksi pakkaus ja kuljetukset. Mutta keskitytään tällä kertaa tärkeimpään eli siihen, mistä tiskiaineet on tehty.
Valitsimme lähempään tarkasteluun viisi tiskitablettia marketin valikoimista:
- Fairy Clean & Fresh (All-in-one)
- Ecover All-in-One
- LV konetiskitabletti
- Sun Classic Lemon
- Finish Powerball All-in-One
Pakkauksissa pitää luetella vain osa aineista
Tiskiainepakkauksen kyljessä tai pohjassa lukee ”sisältö:”. Kun prosentteja ynnää, ainakin puolet sisällöstä jää kuitenkin arvoitukseksi.
Pesuaineiden niukat ainesosatekstit eivät riko säädöksiä. Paketissa pitää kertoa vain EU:n ympäristölle vaarallisiksi tai mahdollisesti vaarallisiksi luokittelemat aineet. Myös entsyymeistä ja hajusteista pitää olla maininta pitoisuudesta riippumatta, koska ne saattavat aiheuttaa allergioita.
Paketin kyljessä pakolliset aineet luetellaan lähes aina ryhmänimillä, esimerkiksi ”happipohjaisia valkaisuaineita”. Apuun pyytämämme asiantuntija, Veikko Roiko-Jokela, on soveltavan kemian tohtori, mutta edes kemisti ei saa näistä nimistä kunnolla otetta:
- Voin vain arvailla, mitä kemiallisia aineita tuotteissa tarkkaan ottaen on, Roiko-Jokela toteaa.
Tarkista sisältääkö tiskiaine fosfaatteja tai fosfonaatteja
Tiskiaineen pakkauksesta kannattaa tiirailla yhtä sanaa: fosfaatti. Suomessa on jonkin verran haja-asutusta, joissa jätevedet eivät päädy tehokkaaseen puhdistamoon. Rehevöittäviä fosfaatteja ei pidä päästää vesistöön asti.
Fosfaatteja löytyi marketin hyllystä lähinnä Fairyn tuotteista. Vihreään pussiin pakatuissa Fairyn Clean & Fresh –tableteissa fosfaatteja on peräti 15-30%. Fairyn konetiskiaineet oli helppo sulkea ekovertailusta pois.
Hämmennystä aiheuttaa toinen, lähes samalta kuulostava aineryhmä: fosfonaatti. Se sisältää fosforia ja rehevöittää vesistöjä fosfaattien tavoin.
Fosfonaatteja löytyi Sun Classic Lemon –tableteista, vaikka kannessa luki ”fosfaatteja nolla”. Sun-tableteissa fosfonaatteja oli ”alle 5%”.
Fosfonaattia löytyi yllättäen myös Joutsenmerkin saaneista Finishin All-in-one- tableteista. Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki rajaa kuitenkin fosfonaattien määrän lähelle nollaa.
EU rajoittaa konetiskiaineiden kokonaisfosforin määrän alle 2 % vuoden 2017 alusta. Silloin fosfaatit ja fosfonaatit voi onneksi unohtaa.
Joutsenmerkin kesällä 2015 kiristyvä raja on EU-säädöstäkin ankarampi.
Tekstiilien pesuaineissa fosfaatit on jo kielletty.
Täydellinen ainesosalista on netissä, mutta kuka osaa lukea?
Tiskiaineiden kaikki ainesosat eivät lue pakkauksessa. Netissä ne kuitenkin ovat. Pakkaukseen on präntätty nettiosoite, mutta ainesosaluettelon löytäminen ei aina ole helppoa.
Finishin valmistajan sivuilla pitää osata englantia ja ruotsia.
Listoilta löytyy muutamia lyhenteitä, jotka eivät suoralta kädeltä sano mitään. Ne ovat ehkä aineiden kauppanimiä eivätkä kemiallisia nimiä.
Fairylla numerokoodi on pakkauksen kyljessä olemattoman pienellä.
Ainesosat kuuluu kertoa kosmetiikasta tutuilla INCI-nimillä - pitoisuuden mukaisessa järjestyksessä. Nettilistatkaan eivät vakuuttaneet kemistiä täysin:
- Listoilta löytyy muutamia lyhenteitä, jotka eivät suoralta kädeltä sano mitään. Ne ovat ehkä aineiden kauppanimiä eivätkä kemiallisia nimiä, kemisti Roiko-Jokela ihmettelee.
Ainesosalistojen pituuksissakin on selviä eroja:
Sun Classic Lemon | 39 ainetta |
Finish Powerball All-in-One | 22 ainetta |
Ecover All-in-One | 16 ainetta |
LV | 14 ainetta |
Ekomerkkejä ja -ohjelmia joka lähtöön
Tavalliselle kuluttajalle pakkausten tai netin aineosalistat ovat lähes yhtä tyhjän kanssa. Katsellaan siis pakkausten helpompia ”ekolupauksia”.
Sun-pakkauksen teksti ”Cleaner Planet Plan” jää imagonparannuksen tasolle.
Tässä vaiheessa Sun putosi ekovertailusta pois.
Jäljelle jäi kolme tiskiainemerkkiä, joista kahdessa on vihreä Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki: LV ja Finish.
Jättiyhtiö Reckitt Benckiser on ensimmäinen iso ylikansallinen valmistaja, joka on hypännyt Joutsenmerkin kyytiin. Sen kaikki Suomessa myytävät Finish-konetiskiaineet ovat joutsenmerkittyjä vuoden 2015 alusta alkaen.
- Finish-tuotteet valmistetaan Puolassa tai Saksassa. Tehtaissa on omat linjastot joutsenmerkityille tuotteille. Ne ovat sitraattipohjaisia ja kehitetty pehmeälle vedelle. Valmistamme myös tiskiaineita, jotka sopivat kovalle vedelle ja ne sisältävät vielä fosfaattia, sääntely- ja viestintäpäällikkö Ina Andreasen Reckitt Benckiser Scandinavialta kertoo.
Pohjoismainen ympäristömerkki löytyy LV:n ja Finishin lisäksi monista kaupan omista merkeistä: esim. Rainbowsta, Pirkasta ja Eldoradosta. Nököttääkö vihreä joutsen kohta kaikissa pakkauksissa?
- Arvioimme joutsenmerkittyjen tuotteiden vaatimuksia aina määräajoin. Pidämme huolta siitä, ettei tule sellaisia tilanteita, että suuri osa markkinoilla olevista tuotteista täyttäisi Joutsenmerkin kriteerit, johtaja Sinikka Karppelin Joutsenmerkkiä valvovasta Motivasta kertoo.
Joutsenmerkin vaatimukset eli kriteerit löytyvät netistä. Ainakin konetiskiaineissa vaatimuksiin perehtyminen vaatii kielitaitoa, eikä teksti avaudu maallikolle.
Ecover myy nimen voimalla
Marketin hyllyssä joutsenmerkittyjä tiskiaineita haastaa Ecover. Sen tiskitableteilla ei ole Joutsenmerkkiä. Ecoverin konetiskiaineet tehdään kansainväliseen jakeluun Belgiassa tai Ranskassa. Paketin kylkeen ei mahdu merkkiä, joka tunnettaisiin ainoastaan Pohjoismaissa.
Joillakin muilla Ecoverin tuotteilla on kuitenkin Joutsenmerkki tai EU-ympäristömerkki.
- Ecoverin All-in-One –tabletti on kehitetty vastaamaan EU-ympäristömerkin vaatimuksia, kertoo Jouko Riihimäki, Ecoverin maahantuoja Makrobiosin toimitusjohtaja.
Ecover testaa tuotteensa oman ns. timanttimallinsa avulla. Nettisivuillaan yritys ”uskoo vakaasti”, että timanttimalli ylittää muiden ekomerkkien kriteerit.
Yhtä ekovoittajaa ei löytynyt
Olisi ollut mukava laittaa Ecoverin timanttimalli ja Joutsenmerkki järjestykseen. Erot eivät kuitenkaan selviä ilman perusteellista tieteellistä tutkimusta. Tällä kertaa oli siis pakko jättää Ecover sekä joutsenmerkityt LV ja Finish samalle viivalle.
Marketin tuotteista kannattaa kuitenkin useimmiten valita ns. classic- tai perustabletti. Ja onneksi ekotiskaajalle on tarjolla muitakin helppoja keinoja.
Katsojamme Paola Cabrera ei yllättynyt siitä, että tiskiaineita ei saatu paremmuusjärjestykseen. Hänen mielestään tiedon kaivamisen ei pitäisi olla kuluttajan riesana. Hän toivoo vastuuta erityisesti valmistajilta ja kaupalta:
- Ostopäätöksen tueksi tarvitaan apukeinoja. Miksei kaupoissa voisi olla tiskiainehyllyn vieressä taulukko, josta voi vertailla ainesosia ja muita ekomuuttujia? Cabrera ehdottaa.
Muokattu 3.10.14: Reckitt Benckiserin Ina Andreasenin lausunnon sanamuoto.
Lue lisää:
Sun-tablettien valmistaja Unileverin tilaamassa tehokkuustestissä ympäristöystävälliset tabletit pärjäsivät kohtalaisesti. X-tran tableteilla ei ole enää EU-ympäristömerkkiä.
Brittiläinen kuluttaja-osuuskunta on laittanut konetiskiaineita ”eettisyysjärjestykseen”. Osaa tuotteista ei myydä Suomessa.
Tutustu myös:
Ekotiskaaja vaihtaa tabletit jauheeseen
Tunnetko pesuaineiden yleisimmät ympäristömerkit?