
Yksityisten lääkäriasemien laboratorio- ja kuvantamistutkimusten hintoja kannattaa vertailla. Kuningaskuluttaja sai selville lääkäriasemien käyttämät keskuslaboratoriot: asiakkaan maksamassa hinnassa voi olla moninkertainen ero, vaikka näyte analysoitaisiin tismalleen samassa laboratoriossa. Myös magneettikuvauksien hinnoissa on suuria eroja, jopa saman lääkäriasemaketjun sisällä. Esimerkiksi Turun Mehiläisessä polvivamman magneettikuvaus maksaa 300 euroa enemmän kuin Helsingin Mehiläisessä.
Helsinkiläinen nainen lähetti Kuningaskuluttajaan postia. Hän oli käynyt Eiran sairaalassa, jossa teetettiin seitsemän laboratoriokoetta. Hintaa kokeille tuli peräti yli 400 euroa (ennen Kela-korvausta).
– En olisi ruvennut asiaa penkomaan, mutta lääkäri määräsi vielä pari koetta, jonka takia rupesin kysymään ja vertailemaan hintoja, hän kirjoittaa. Nainen huomasi, että Eiran sairaalassa tehdyt laboratoriokokeet olisi saanut esimerkiksi Diacorista yhteensä 200 euroa halvemmalla.
Otimme vertailtavaksi yksityisten lääkäriasemien laboratorio- ja magneettikuvaustutkimusten hinnat. Laboratoriotestien hintavertailuun valitsimme viisi yleistä tutkimusta: kolesterolitutkimuksen, rasva-arvot (lipidit), PSA:n (veritesti, joka voi paljastaa eturauhassyövän), täydellisen verenkuvan sekä papa-näytteen.
Hinnat etsimme neljältä suurelta lääkäriasemalta, ja vertailuhinnaksi otimme tamperelaisen Cityterveyden hinnat. Cityterveys aloitti laboratoriotutkimusten tarjoamisen tässä kuussa, ja se tuo alalle entistä tiukempaa kilpailua.
Vertailussamme korkeimmat hinnat on järjestään Mehiläisellä. Esimerkiksi kolesterolitutkimus maksaa Mehiläisessä 26,40 euroa, kun sama koe maksaa Diacorissa ja Dextrassa lähes puolet vähemmän. Tamperelaisen Cityterveyden hinta on 6,95 euroa eli noin neljänneksen Mehiläisen hinnasta.
Mehiläinen on myös korottanut hintojaan eniten viime vuoteen verrattuna. Vertailukohtana oli Kuluttajaliiton marraskuussa 2013 tekemä hintavertailu. Yleisimpiä tutkimuksia tehdään vuodessa kymmeniätuhansia. Esimerkiksi papa-kokeita otettiin viime vuonna pelkästään yksityisellä sektorilla 125 000 kappaletta. Muutaman euron hinnankorotuksella yritys kerää ison tuoton.
Niin ikään otantamme suurin yksittäinen hinnankorotus oli Mehiläisessä. Täydellisen verenkuvan hintaa, joka on yksi volyymitutkimuksista, korotettiin yhtäkkiä 48,00 eurosta 64,70 euroon, siis liki 17 eurolla. Mehiläisen laboratoriosektorin johtajan Kristina Hotakaisen mukaan korotukseen ei ole erityistä syytä.
– Meillä otettiin käyttöön perusverenkuvassa uusi parametri, ja sen hinta nousi. Ja todennäköisesti se [täydellisen verenkuvan hinnankorotus] liittyy tähän samaan. Tämä tuli siinä siivellä sitten, Hotakainen sanoo.
Sama alihankkija, moninkertainen hinta
Saimme selville myös lääkäriasemien käyttämät keskuslaboratoriot. Laboratorionäytteiden analysointi teetetään siis alihankintana. Esimerkiksi Terveystalo ja Cityterveys käyttävät samaa keskuslaboratoriota Synlab Finlandia. Silti asiakkaan maksamassa hinnassa on melkoinen ero. Esimerkiksi rasva-arvotutkimus maksaa Terveystalossa 56,80 euroa ja Cityterveydessä 12,95 euroa. Synlab on Euroopan suurimpia laboratoriotoimijoita.
Pihlajalinna-konsernin omistama Dextra ja vakuutusyhtiö Pohjolan omistama Omasairaala puolestaan käyttävät samaa laboratoriokumppania Medixiä. Rasva-arvotutkimuksen ulosmyyntihinta on kuitenkin Dextrassa kolminkertainen.
Dextra oli ainoa lääkäriasemaketju, jonka verkkosivuilla laboratoriotutkimusten hintoja ei kerrottu. Puhelimessa kysyttäessä Dextran asiakaspalvelija antoi meille väärät hinnat.
– Meillä on ollut hintaharmonisointi menossa ja siellä on eri lääkäriasemilla eri hinnat, mutta nyt ne valtakunnalliset hinnat on käytössä, sanoo Pihlajalinna-konsernin (Dextra) toimitusjohtaja Mikko Wirén.
“Hintaharmonisointi” aloitettiin jo vuoden alussa. Hintojen esittäminen verkkosivuilla pitäisi siis olla sikäli helppoa.
Hinnoitteluperusteet voivat olla eri lääkäriasemilla erilaiset. Esimerkiksi Omasairaalan asiakkaat ovat pääasiassa omistavan vakuutusyhtiö Pohjolan asiakkaita, ja siinä missä Cityterveys keskittyy pelkkien tutkimusten myymiseen, on Terveystalolla lääkäriasematoimintaa lukuisilla paikkakunnilla. Alihankkijakohtainen vertailu kuitenkin paljastaa, että hintoihin voi halutessaan leipoa isot katteet.
Hinnoissa on myös alueellisia eroja. Esimerkiksi täydellinen verenkuva maksaa Lapissa keskimäärin 60 euroa ja Etelä-Suomessa 42 euroa. Kuntakohtaisiin keskihintoihin voi tutustua Kelan verkkosivuilla.
Kelan kyselytutkimuksen mukaan kuitenkin erittäin harva asiakas vertaa yksityisen terveydenhuollon tutkimusten maksuja. Kelan tutkimusosasto on pohtinut myös yrityskohtaisen hintavertailusivuston perustamista. Toistaiseksi siihen ei kuitenkaan ole ryhdytty.
Magneettikuvausten hintaerot satasia
Yksittäinen magneettikuvaus on asiakkaalle laboratoriotutkimuksia kalliimpi tutkimus. Hintavertailumme esimerkki on polven magneettikuvaus. Hinnat etsimme Helsingistä neljältä suurelta lääkäriasemalta. Vertailuhintana on Cityterveyden magneettikuvauksen hinta. Lisäksi pistokokeena kysyimme Mehiläisen Turun toimipisteen hinnan sekä vakuutusyhtiö Pohjolan Omasairaalan hinnan. Hinnat esitetään kokonaishintana eli ennen Kela-korvausta.
Mehiläinen on tässäkin vertailussa kallein. Sen eri toimipisteissä hinnat myös vaihtelevat. Turun Mehiläisessä polven magneettitutkimus maksaa 997,00 euroa, mikä on 300 euroa enemmän kuin Helsingin Mehiläisessä. Hintaeroa yhtiö perustelee osin sillä, että Turun magneettikuvauslaite on kalliimpi ja tarkempi 3 teslan laite.
Pohjolan omistamassa Omasairaalassa polven magneettikuvaus maksaa “reilut 800” euroa. Tämän tarkempaa hintaa ei Omasairaalasta kysyttäessä osattu antaa. Vaikka Omasairaala on ortopediseen päiväkirurgiaan erikoistunut yksityissairaala, sen verkkosivuilla ei kerrota kuvantamisen hintoja.
Halvin polven magneettikuvaus on Tampereelle perustetussa Cityterveydessä, 283,00 euroa. On hyvä huomata, että hinnalla kilpailevia kuvantamiseen keskittyneitä toimijoita on muitakin.
Laboratorio- ja kuvantamistutkimukset ovat olleet bisneksenä hyvä.
Vertailun kuvantamislaitteet ovat 1,5 teslan koneita. Helsingin Diacorissa, Omasairaalassa ja Mehiläisen Turun toimipisteessä on käytössä vain 3 teslan laite, eli näiden käyttämä laite on kalliimpi.
Pihlajalinna-konsernin (Dextra) toimitusjohtajan Mikko Wirénin mukaan 3 teslan laite maksaa jopa 2,5 miljoonaa euroa, miljoona euroa enemmän kuin 1,5 teslan kone. Cityterveyden laitteen hankintahinta on yhtiön perustajan Martti Kiurun mukaan selvästi pienempi kuin Wirénin mainitsemat hinnat. Cityterveyden käyttämä kuvauslaite on GE:n valmistama 1,5 teslan laite, joka sisältää kierrätettyjä osia, mutta sillä on tehdastakuu.
Cityterveyden Kiurun virittämä kilpailu lämmittää tunteita lääkäriasemilla. Kilpailijat nokittelevat haastatteluissa toisiaan. Esimerkiksi Kiurun mukaan 3 teslan laitetta tarvitsee ainoastaan tiettyihin aivokuvantamisiin, Dextran Wirénin mukaan osa ortopedeistä ei leikkaisi edes polvea, jos se on kuvannettu 1,5 teslan laitteella.
– Ortopedi voi sanoa, että en tällä kuvalla lähde leikkaamaan, Wirén sanoo.
Kymmenien prosenttien katteet
Kysyimme Cityterveyden perustajalta Martti Kiurulta, kuinka uusi yritys pystyy lääkäriasemaketjuja merkittävästi alempiin hintoihin.
– Keskitymme pelkästään diagnostiikkaan eikä meillä ole muita toimintoja. Magneettikuvauksessa olennaista on se, kuinka tehokkaasti kallista laitetta käytetään. Prosessi pitää hioa siten, että laite on mahdollisimman tehokkaassa käytössä. Pitää resursoida riittävästi ihmisiä siihen ympärille eri osa-alueille, jotta se menee jouhevasti ja sujuvasti. Sitä kautta tulee kustannussäästö, jonka olemme voineet laittaa asiakkaan hintoihin, Cityterveyden Kiuru sanoo.
Toimit aikaisemmin Terveystalon toimitusjohtajana, mikset painanut hintoja siellä alas?
– Terveystalo oli kasvun tiellä, ja käytimme kaikki saadut rahat kasvuun ja toimialan kehittämiseen. Toimitusjohtaja toimii tietysti omistajien gaidauksien [ohjeiden] mukaan, Kiuru sanoo.
Kuinka suuret katteet tutkimuksissa on?
– Katsottuna eri yritysten tilinpäätöstietoja tai pörssijulkaisuja, niin kyllä niissä merkittävät katteet on. Puhutaan yleensä useammista kymmenistä prosenteista, Kiuru kertoo.
Hinnoittelun perusteista puhuminen tuntuu olevan vaikeaa. Useista pyynnöistä huolimatta Terveystalon ja Mehiläisen johtajat kieltäytyivät tv-haastattelusta. Mehiläisen sektorijohtajat tosin antoivat kaksi puhelinhaastattelua.
Kysyin Omasairaalan ylilääkäriltä Markus Torkilta, mikä mahtaa olla tämän vaikeuden syynä. Torkki on aiemmin työskennellyt Dextran varatoimitusjohtajana eli hän tuntee hyvin alan bisnespuolen. Torkin mukaan lääkäriasematoiminta ei sinänsä ole kovin tuottoisaa, sillä se vaatii tiloja, laitteita, atk-järjestelmiä ja henkilökuntaa.
– Mutta nämä laboratorio- ja kuvantamistutkimukset ovat olleet bisneksenä hyvä. Onko siinä sitten jotain arkailua sen suhteen, että nämä numerot tulisivat tietoon, siis minkälaisia katteita siellä otetaan. Onko siinä sen kaltaista pelkoa, hän puntaroi.