Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Valheenpaljastaja: Viisi viraalia vaalifeikkiä Yhdysvalloista

$
0
0

Yhdysvaltain presidentinvaali oli feikkitehtailijoiden unelma: kahtiajakautunut maa ja sen polarisoitunut politiikka ovat omiaan synnyttämään vahvasti omaan asiaansa uskovia leirejä. Näitä kuplia on helppo huijata.

Valheenpaljastaja keräsi muutaman esimerkin viraaleista huijauksista ennen vaaleja ja niiden jälkeen.

1. Feikkitoimittajan feikkitwiitti

Jalkapallotoimittaja Simon Rowntree twiittasi, että Trumpin kannattajat juhlivat Manhattanilla ja huusivat “Vihaamme muslimeita, vihaamme mustia, haluamme maamme takaisin”. Twiittiä oli jaettu eteenpäin yli 140 000 kertaa.

Simon Rowntree ei ole oikea journalisti, eikä nimi todennäköisesti kuulu tilin takana olleelle henkilölle. Rowntree on feikkiprofiili, joka kertoo työskentelevänsä Forest Echo Newsille, jonka sivuilla ei ole uutisen uutista. Rowntreen valokuva on peräisin kuvapankista.

Kuvakaappaus twiitistä Buzzfeed-sivustolla. Kuva: Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta/Yle BuzzFeed,kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja
Kuvakaappaus Echo News sivustolta. Kuva: Kuvakaappaus Echo News sivustolta/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Sittemmin Twitter on poistanut tilin. "Rowntree" on perustanut samalla nimellä uuden.

2. KKK ei bilettänyt sillalla

Twitterissä levisi viraali valokuva pian Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen. Twiiteissä kuvan kerrottiin esittävän Ku Klux Klanin huppupäisiä jäseniä juhlimassa valtatien ylittävällä sillalla Mebanessa Pohjois-Carolinassa.

Sillalla oli kyllä Trumpin kannattajia, mutta heillä ei ollut KKK:n huppuja eikä muitakaan klaanin tunnuksia. He heiluttivat Trump-aiheisia lippuja ja joitakin kristinuskoon liittyviä tunnuksia.

Paikallislehden The Times-Newsin toimittaja oli paikalla sillalla. Hän kirjoitti jutun juhlivista Trumpin kannattajista ja pyrki kumoamaan vääriä huhuja Twitterissä.

Alkuperäinen twiitti on poistettu, mutta sitä ehdittiin jakaa yli 50 000 kertaa.

Kuvakaappaus twiitistä Kuva: Kuvakaappaus twiitistä/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja
Kuvakaappaus twiitistä Kuva: Kuvakaappaus twiitistä/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

3. Äänestä Hillarya tekstiviestillä!

Huijarit yrittivät saada Hillary Clintonin kannattajia jäämään kotisohvalle äänestyspäivänä. Twitterissä levisivät maksetut mainokset, jotka kehottivat äänestämään Clintonia tekstiviestillä. Tekstiviestiäänestys ei ollut lainkaan mahdollista, ja jos joku on vain tekstannut äänensä feikki-ilmoituksen numeroon, hän ei ole äänestänyt lainkaan.

Kuvakaappaus Washington Postin uutisesta. Kuva: Kuvakaappaus Washington Postin uutisesta/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

4. Ivanka Trump sanoi, ettei hänen isänsä sovi presidentiksi (ei sanonut)

Juuri ennen vaaleja levisi kuohuttava uutinen: Donald Trumpin tytär Ivanka oli sanonut haastattelussa, ettei hänen isänsä ole presidenttiaineista. No ei tietenkään sanonut.

Nettihuhuja kumoava Snopes-sivusto kertoo, että tarina oli peräisin satiirisivustolta nimeltä The Good Lord Above, jonka nimen pitäisi jo herättää epäilyksiä todenpitävyydestä.

Kuvakaappaus The Good Lord Above -sivuston Fb-päivityksestä. Kuva: Kuvakaappaus The Good Lord Above -sivuston twiitistä/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja
Kuvakaappaus Snopes-sivuston uutisesta. Kuva: Kuvakaappaus Snopes-sivuston uutisesta/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Sivuston Facebook-sivu on nimeltään yksinkertaisesti God (Jumala). Sillä on Facebookissa yli kolme miljoonaa tykkääjää ja Twitterissä 188 000 seuraajaa.

5. Trump pitää republikaaneja tyhminä (ehkä ei)

Suosittu meemi vanhasta haastattelusta on tehnyt useita kierroksia presidentinvaalikampanjan aikana ja uudestaan vaalituloksen jälkeen. Meemin mukaan Donald Trump sanoi vuonna 1998 People-lehdessä, että jos hän joskus ryhtyisi presidenttiehdokkaaksi, hän tekisi sen republikaanina, koska nämä ovat niin tyhmiä, että uskoisivat kaiken.

People ei tehnyt Trumpin haastattelua vuonna 1998. Meemin kuva puolestaan on peräisin tv-haastattelusta vuodelta 1988.

Kuvakaappaus. Kuva: Kuvakaappaus/Yle kuningaskuluttaja,valheenpaljastaja

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>