
Puutarha-alalla jylläävät muoti-ilmiöt samalla tavalla kuin vaatteissa tai sisustuksessa. Juuri nyt on trendikästä istuttaa parvekkeelle perinteisten kesäkukkien ohella viherkasveja. Eksoottisten bambujen, ruokojen ja mehikasvien lisäksi muotia ovat isoäidin ajan viherkasvit. Säästäväinen parvekestailaaja sisustaa parvekkeensa kotoa löytyvillä viherkasveilla. Ne nimittäin pärjäävät ulkosallakin yllättävän hyvin.
Keudan aikuisopiston floristiopiskelijat Jelena, Aino, Anu ja Julia suunnittelivat ja toteuttivat kouluttajansa, kasveilla stailaamisen asiantuntijan, Tiina Kiiskisen johdolla Kuningaskuluttajan toiveesta trendikkään parvekekokonaisuuden.
Tavoitteena oli luoda selkeä ja rento rauhoittumispaikka.
Opiskelijoiden toteuttaman kokonaisuuden nimi on Slow Flow. Kokonaisuuteen kuuluvat paitsi kasvit, myös kalusteet ja tekstiilit sekä parvekkeilla harvemmin nähty lattiapäällyste eli kelottunut lauta ja koristekivet.
— Puulla ja kivellä haluamme tehdä tilan mielenkiintoiseksi ja lämminhenkiseksi, selvittää Aino.
Katossa roikkuvaan säleikköön opiskelijat ovat laittaneet valosarjan, mutta siihen voi ripustaa mitä tahansa kauniita esineitä. Rajana on ainoastaan sisustajan mielikuvitus.
— Säleikkö ja siinä olevat koristeet luovat kolmiulotteisuuden tuntua, huomauttaa Julia.
Vaikutelmaa täydentävät amppeleissa kukkivat verbenat ja harsotyräkit.
— Tilan rajaajina on käytetty bambua. Banaani ja japaninvaahtera tuo väriä. Punainen väri toistuu myös mehiruusukkeissa. Mielenkiintoa tilaan tuovat erilaiset heinät ja kortteet. Kukkivat kukat ovat valkoista verbenaa ja harsotyräkkiä. Valkoinen toistuu myös kalusteissa ja tekstiileissä, kertoo Jelena.
Malliparvekkeen kasvien valintaa siivitti kokeilunhalu.
— Haluamme innostaa ihmisiä kokeilemaan jotain uutta ja antaa ideoita sovellettaviksi, tiivistää Anu.
Malliparvekkeella lattialankkujen väliin istutetut mehikasvit eivät ole kovin käytännöllinen ratkaisu. Omalla parvekkeella kasvit kannattaa sijoittaa niin, että kulkuväylät jäävät vapaaksi.
Eksoottisten kasvien puutarha ei sovi myöskään aivan kokemattomalle puutarhurille.
Eksoottiset kasvit vaativat myös paljon lämpöä. Varmimmin ne menestyvät lasitetulla ja aurinkoisella parvekkeella. Aurinkoa riittää, jos parveke on talon itä-, etelä- tai länsipuolella.
Viherkasvi kestää monta vuotta
Floristiopiskelijoiden kokonaisuuteen kuuluvat kasvit maksoivat sievoisen summan, yli 800 euroa. Viherkasvit eivät kuitenkaan ole yhden kesän ostos. Talven tullen ne voi siirtää sisätiloihin.
Muodikkaan parvekekokonaisuuden saa aikaiseksi pienemmilläkin kustannuksilla, jos siirtää kasvit parvekkeelle omasta olohuoneesta.
Tavallisten huonekasvien kylmänkestävyys on yllättävän hyvä.
— Esimerkiksi palmut viihtyvät hyvin ulkosalla. Verililjakin pärjää ulkona lokakuulle saakka, eikä säikähdä edes pienestä yöpakkasesta. Tavallisten huonekasvien kylmänkestävyys on yllättänyt tällaisen puutarha-konkarinkin, tunnustaa Tiina Kiiskinen.
Perinteiset suomalaiset viherkasvit ovat taas muodissa.
Vanhan ajan suomalaiset viherkasvit ovat tulleet taas muotiin ja niilläkin voi parvekkeensa sisustaa.
— Rönsylilja, viirivehka, anopinkieli, peikonlehti... Ne ovat juuri nyt ihan yhtä trendikkäitä kuin etelän erikoisuudet ja mehikasvit, tietää Kiiskinen.
Kirvat ja vihannespunkit kannattaa nitistää ajoissa
Tuholaisten torjuntaan on syytä varautua kaikkien ulkona pidettävien kasvien kanssa. Oikealla ja säännöllisellä hoidolla kasvit säilyvät terveinä ja tuholaisten aiheuttamat vauriot pysyvät vähäisinä.
Vihannespunkit kavahtavat kosteutta. Niiden torjuntaan riittää suihkuttelu tavallisella vedellä.
Kirvat puolestaan saattavat vaatia järeämpiä toimia. Vanha konsti mäntysuopaliuoksella suihkuttamisesta on pätevä, mutta varmimmin kirvat pysyvät poissa multaan upotettavia torjuntapuikkoja käyttämällä.
Tarkkaile kasvien kuntoa.
Kasvien kuntoa on syytä tarkkailla jokaisen kastelukerran yhteydessä. Lehtien alapinnalle ilmestyvät pisteet ovat varoitusmerkki punkkien hyökkäyksestä.
— Tuholaiset on helpompi torjua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos tilanne pääsee niin pahaksi, että vihannespunkkien seitit alkavat jo roikkua, niin silloin on enää hyvin vähän tehtävissä, varoittaa Tiina Kiiskinen.
Lähetä kuva kesäkeitaastasi
Miltä sinun kesäkeitaasi näyttää? Käytitkö siihen enemmän rahaa vai kekseliäisyyttä?
Lähetä kuva ja kerro omat parveke- ja terassivinkkisi. Esittelemme parhaat ideat ja niiden tekijät juhannusviikolla.
Muokkaus 30.5.2016: Aiheeseen liittyvää -linkki lisätty