
Virhevastuu kattaa vikoja ilman takuutakin. Tavaran myyjällä tai valmistajalla on vastuu tuotteen virheistä sen oletetun kestoiän ajan. Laki sanoo, että kestoikä määrittyy sen mukaan "mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa". Osuuko sinun oletuksesi yksiin Kuluttajariitalautakunnan näkemyksen kanssa?
Kuluttajalle myydyn tavaran virheestä vastaavat myyjä, maahantuoja ja valmistaja. Tuotteen virhevastuu on lakisääteinen.
Takuu puolestaan on myyjän, maahantuojan tai valmistajan antama lisäsitoumus. Vaikka tuotteella ei olisi takuuta, voi virhevastuu kestää pitkäikäisten tuotteiden kohdalla vuosia. Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivustolla on runsaasti tietoa virhevastuun soveltamisesta.
Virhevastuu kestää pitkäikäisten tuotteiden kohdalla vuosia.
Virhevastuu saattaa muuttua EU-sääntelyn takia. Ajatuksena on rajoittaa virhevastuun enimmäiskesto verkkokaupankäynnissä aina kahteen vuoteen. Valtioneuvosto ja eduskunnan talousvaliokunta ovat suhtautuneet tähän ehdotukseen kielteisesti: nykyisin, tuotteesta riippuen, vastuun kesto voi olla huomattavasti tätä pidempi.
Kuinka monta vuotta kattaa elinikäinen takuu?
Joitain tuotteita markkinoidaan elinikäisellä takuulla. Tällaisia lupauksia on annettu esimerkiksi valurautaisille keittiötavaroille.
Takuusta pitäisi aina käydä ilmi sen tarkka kestoikä. Kuluttajaviraston lakimiehen Jukka Kaakkolan mukaan elinikäinen takuu on kuitenkin käsitteenä epämääräinen.
Kaakkolan mielestä kuluttaja voi kuitenkin perustellusti olettaa, että elinikäinen takuu tarkoittaa kymmeniä vuosia.
Takuusta pitäisi käydä ilmi sen tarkka kestoikä.
Mutta eikö myös lakisääteinen tuotteiden virhevastuu kata vuosikymmeniä, jos tuote on esimerkiksi valurautainen kattila?
– Erittäin kestävän tuotteen virhevastuu voi olla lähes yhtä pitkä kuin niin sanottu elinikäinen takuu. Virhevastuun arviointi on tietysti tapauskohtaista. Ei ole ole tarkoitettu, että virhevastuukaan kestäisi loputtomiin. Mutta hyvin kestävillä tuotteilla, jotka eivät normaalikäytössä voi juuri rikkoutua, kuluttajan kestoikäoletus on hyvin pitkä, Kaakkola sanoo.
– Esimerkiksi valurautaisilla keittiötavaroilla vuosikymmeniä, hän lisää.
Kuinka kauan sinä oletat näiden tuotteiden kestävän tavanomaisessa käytössä? Tuotteiden kestoikää puntaroi kuluttajariitalautakunta kuluttajien valitusten perusteella.
Osuuko oma käsityksesi yksiin lautakunnan "virallisten vastausten" kanssa:
1. Kauanko television pitäisi kestää?
Virallinen vastaus
Kuluttajariitalautakunnan mukaan kalliin television pitää kestää ilman isompia korjauksia huomattavasti kauemmin kuin 2,5 vuotta. Toisaalta on linjattu, että television tulee kestää noin neljä vuotta, mutta yli neljävuotiaana rikkoutuneesta televisiosta ei kuluttajalle enää suositettu maksettavaksi korvausta.
Lue lisää Kuluttajariitalautakunnan ratkaisuja liittyen televisioiden kestoikään.
2. Mikä on induktiolieden kestoikä?
Virallinen vastaus
Kuluttajariitalautakunnan mukaan sähköliesi kestää yleensä huomattavasti pidempään kuin neljä vuotta. Reilun kahden vuoden ikäisen lieden pinnoitteen rapistessa lautakunta suositti hinnanalennusta ostajalle. Vajaan neljän vuoden käytön jälkeen vioittunut induktioliesi ei myöskään vastannut kestävyydeltään sitä, mitä kuluttaja perustellusti voi liedeltä odottaa, joten tapauksessa päädyttiin suosittamaan kaupan purkua.
Lue lisää Kuluttajariitalautakunnan ratkaisuja liittyen liesien kestoikään.
3. Miten pitkäikäinen on sohvan nahkaverhoilu?
Virallinen vastaus
Kuluttajariitalautakunta on linjannut, että sohvakaluston nahkamateriaalin olisi pitänyt kestää käyttöä huomattavasti pidemmän ajan kuin kaksi vuotta. Noin kahden vuoden käytön jälkeen reikiintynyt nahkasohva ei vastannut sitä, mitä kuluttajalla oli aihetta odottaa.
Lue lisää Kuluttajariitalautakunnan ratkaisuja liittyen huonekalujen kestoikään.
Kuluttajariitalautakunta on tehnyt kestoikälinjauksia kodinkoneista ja elektroniikasta, huonekaluista ja autoista. Mikä tahansa virhe ei kuitenkaan kuulu myyjän vastuulle.
Lautakunta on myös muistuttanut, ettei kuluttajakaan saa käsitellä laitteita miten tahansa. Esimerkiksi älypuhelimen ei voi olettaa kestävän samanlaista käsittelyä kuin perinteisen matkapuhelimen.
Kuluttajaviraston sivuilla puretaan virhevastuun ja takuun käsitteitä laajemmin.