
Soitto numerotiedusteluun voi maksaa lähemmäs 10 euroa minuutilta, mutta hintaa ei puhelun alussa soittajalle kerrota. Syykin on selvä: hintaa ei ole pakko kertoa. Maksullisia puhelinpalveluja valvotaan alalla itsesääntelynä - eettisen lautakunnan MAPEL:in voimin. Numeropalvelut eivät kuitenkaan kuulu tämän itsesääntelyn piiriin. Sama koskee taksien tilauksia.
Maksullisten puhelinpalveluiden eettinen lautakunta MAPEL on jakanut numeropalvelut neljään luokkaan.
Ajanviete- ja aikuisviihdenumeroissa linja on tiukka: Hinta pitää kertoa puhelun alussa, jos se on vähintään 1,15 euroa minuutilta. Asiointinumeroissa hinta on kerrottava puhelun alussa, jos minuuttihinta ylittää 2,30 euroa.
Eettisen lautakunnan MAPEL:in nettisivuilla ei kerrota, että numeropalvelut tai taksin tilaus eivät kuulu sääntelyn piiriin.
MAPEL:in asiamies Ilkka Lehto valottaa tilanteen taustaa:
- Operaattorit ja puhelinpalveluiden tarjoajat käynnistivät alan itsesääntelyä 90-luvun lopussa. Silloin numeropalveluihin tai taksin tilaamiseen ei ilmeisesti liittynyt erityishuomiota vaativia kuluttajaongelmia. Numerotiedustelu ja taksin tilaus olivat jo silloin pitkään olemassa olleita ja tavallaan vakiintuneita palveluita.
- Lisäksi siihen aikaan numeropalvelut olivat suoraan operaattorien itsensä tarjoamia.
Numero- ja hakupalvelujen hinnat ovat nousseet huikeasti.
Nyt tilanne on toinen. Alan suurimmat yritykset Fonecta ja Sentraali kuuluvat kansainvälisiin yritysryppäisiin. Numero- ja hakupalvelujen hinnat ovat myös nousseet huikeasti. Minuutin puhelun keskihinta on vertailumme mukaan 5-10 euroa. Hinnat huitelevat siis kaukana muiden “asiointinumeroiden” hintarajasta 2,30 e minuutilta.
Alan ylin viranomainen Viestintävirasto voisi halutessaan antaa hintojen kertomisesta tiukempia määräyksiä. Nyt valvonta on jäänyt viime vuosituhannelle.
Aiheesta lisää Kuningaskuluttajassa torstaina 11.2. klo 20:00 TV1.
Muokattu 11.2.2016: Lisätty linkki numerotiedotuspalveluiden hinnoista kertovaan juttuun.