
Matkat varataan yhä useammin verkon kautta. Autoja sen sijaan vuokrataan enemmän vasta matkakohteessa kuin ennakkoon verkosta tai matkatoimistovirkailijan kautta.
Auton voi vuokrata monella tavoin: matkanjärjestäjän kautta tai omin päin, suoraan autovuokraamosta verkossa, lentoyhtiön kautta tai nettimatkatoimistosta, tai vaikkapa verkon hakukoneen avulla. Vertailumme mukaan halvimman auton sai suoraan vuokraamosta. Olipa tapa mikä tahansa, onnistuneen autonvuokrauksen varmistamiseksi kannattaa huomioida muutama asia.
1. Tarvittavat asiakirjat
Ehdoton edellytys autonvuokrauksessa on pääkuljettajan nimissä oleva luottokortti. Vaikka vuokrauksen voisi maksaa käteisellä, luottokortti tarvitaan takuuksi - joskus kortteja tarvitaan jopa kaksi. Esimerkiksi Avis ja Sixt vaativat kalliimpien autojensa vuokraamiseen kaksi luottokorttia. Tarkista ennen matkaa, mitkä luottokortit autonvuokraamo hyväksyy.
Tulosta mukaasi myös mahdollisen verkossa tehdyn varauksen vahvistustosite ja/tai maksutosite.
2. Kuka ajaa autoa
Selvitä ikärajat. Autonvuokraus onnistuu monissa maissa vasta 21–25-vuotiailta. Usein alle 25-vuotiailta peritään nuoren kuljettajan lisämaksu, esimerkiksi Aviksella maksu on 10 euroa ja arvonlisävero päivässä. Joillakin autovuokraamoilla on kuljettajille myös yläikäraja, esimerkiksi 70 vuotta.
Usein alle 25-vuotiailta peritään lisämaksu.
Lisäksi edellytetään, että kuljettajalla on ollut ajokortti vähintään vuoden ajan. Esimerkiksi Sixt tosin edellyttää kolmen vuoden ajokokemusta kalliimman luokan autoihin.
Mikäli autoa ajaa useampi ihminen, lisäkuljettajasta veloitetaan maksu. Se vaihtelee eri yhtiöillä kolmesta kuuteen euroa päivässä.
3. Tarkista, mitä autonvuokraus sisältää
Perusvakuutukset, kolariturva ja varkausvakuutus, yleensä sisältyvät autonvuokrauksen hintaan.
Ymmärrä lyhenteet
Omavastuun suuruinen summa varataan usein luottokortiltasi takuuksi ennen kuin edes pääset kurvaamaan vuokraamon pihasta. Kannattaa siis varmistaa, että kortin luottoraja riittää, jotta lomabudjetti pitää.
Omavastuuta voi joko pienentää tai poistaa lisäturvaa antavilla vakuutuksilla (SuperCover, Super CDW). Lisäturvien hintaero on muutamia euroja autovuokraamojen välillä. Esimerkiksi Finnmatkojen sopimusautovuokraamolla SpeedWheelillä Haniassa se on kahdeksan euroa päivässä A-B-C-autoluokissa. Aurinkomatkojen autonvaraussivuilla vastaavaa omavastuusuojaa tarjotaan seitsemän euron päivähintaan.
Huomioi, että vakuutuksetkaan eivät kata kaikkea. Muun muassa auton renkaat, vanteet, alusta, katto, tuulilasi ja ikkunat eivät usein ole vuokraamojen perusvakuutusten piirissä. Samaten vakuutusten ulkopuolelle jäävät usein myös hinausmaksut, vara-avaimet ja vahingot, jotka ovat syntyneet huonoilla teillä tai off road -ajossa. Kannattaa siis perehtyä sopimusten pieneen pränttiin.
Vastuuvakuutus kolmannelle osapuolelle aiheutuvista vahingoista ei myöskään aina sisälly hintaan. Tutki, kattaako koti- tai matkavakuutuksesi sen ja vapaaehtoisen henkilövakuutuksen (PAI), joka korvaa kuljettajan ja matkustajien henkilövahingot.
Varaudu myös siihen, että lisävarusteiden hinnat ja saatavuus voivat muuttua paikan päällä. Varsinkin, jos varaus tehdään netissä muun kuin suoraan autovuokraamon kautta. Paikan päällä maksettavien lisävarusteiden hintaan lisätään mahdolliset paikalliset verot, esimerkiksi Kreikan eri saarilla joko 23 tai 16 prosenttia. Veroprosentti ei usein nettisivuilla näy.
Auton palauttaminen eri toimipaikkaan tietää tavallisesti lisämaksua. Esimerkiksi Avis veloittaa siitä vähintään 18 euroa plus verot.
4. Miten paljon ajat
Jos vuokraat auton vain lyhyitä ajoja varten, kilometrirajoitus voi tulla edullisemmaksi. Tarkista silloin, että auton kilometriluku lähdettäessä täsmää sopimukseen merkittävän luvun kanssa.
Jos ilmoitusta ei tee, otat riskin, että vakuutus ei kata mahdollista haveria. Usein rajojen ylitys ei ole välttämättä edes sallittua.
5. Tarkista auton kunto
Kun saat vuokra-auton, tarkista yhdessä autovuokraamon edustajan kanssa, että kaikki on kunnossa. Jos vikoja löytyy, pyydä, että ne kirjataan ylös.
Kuvaa auto vaikka kännykällä.
Kuvaa auto nopeasti vaikka kännykkäkameralla, jolloin sinulla on todiste, miltä auto luovutushetkellä näytti. Kannattaa kuvata myös rekisterikilpi, mikä voi helpottaa tilanteissa, jolloin vuokrauspaperit ovat autossa eikä autoa näy.
Samoin ota kuva autosta, kun palautat sen. Näin varmistat, että palautuksen jälkeen tulevista näkyvistä vioista ei voida syyttää sinua. Pyri palauttamaan auto niin, että voit tarkastaa sen yhdessä autovuokraamon edustajan kanssa.
6. Varmista tankkaus
Varmista, mitä polttoainetta autossa käytetään. Tarkista myös, miten bensatankki avataan.
Jos sopimuksessa ei muuta mainita, tankkaa tankki täyteen, ennen kuin palautat auton. Tankkauksesta on hyvä pitää kuitti tallessa. Sillä voi tarvittaessa todistaa, että olet tankannut auton sitä palauttaessasi.