
Suomalaisturisteille tyrkytetään etelän matkoilla lomaosakkeita, klubijäsenyyksiä ja muita lomailutuotteita kovaan hintaan ja välillä aggressiiviseen tyyliin. Kuluttajaviranomainen varoittaa, että myyjät antavat usein suullisesti katteettomia lupauksia.
Mies teki houkuttelevan tarjouksen. Se sisälsi mm. jäsenyyden kansainvälisessä RCI-järjestelmässä, jossa voi tehdä lomavaihtoja yli 4000 kohteeseen noin sadassa maassa.
Jokiset olivat jo ennestään RCI:n jäseniä ja kokemukset olivat hyviä. Heillä oli lomaosake Vuokatissa. Jokiset olivat jo voineet vaihtaa RCI:n kautta Vuokatin-viikon lomailuun mm. muualla Euroopassa.
Pariskunta ymmärsi myyntipuheet niin, että tarjottu RCI-jäsenyyden muutos toisi ison lisäyksen lomakohteiden tarjontaan.
- Todella paljon enemmän, kuvaa Risto Jokinen lupausta.
Jokiset tekivät kaupat 3900 eurolla mutta pettyivät pahasti. He eivät saaneet odottamaansa lomatarjonnan lisäystä. Pariskunnan mielestä hankinnasta ei ole ollut mitään hyötyä.
Lomatuotteista paljon valituksia
Suomalaisille kaupitellaan lomaosakkeita ja vastaavia timeshare-lomatuotteita paitsi kotimaassa, myös etelänmatkoilla etenkin Espanjan, Portugalin ja Kreikan turistirysissä.
Timeshare-tuote voi olla esimerkiksi lomaosake tai klubijäsenyys, joka oikeuttaa käyttämään tiettyä huoneistoa viikon tai kaksi vuodessa. Lomatuote voi myös sisältää pisteitä, joilla asiakas ”ostaa” itse lomaviikon haluamastaan kohteesta.
Timeshare-tuote voi maksaa useita tuhansia euroa. Siihen voi liittyä myös vuosimaksuja, kuten vastike.
Moni suomalainen on pettynyt katkerasti ostettuaan lomatuotteen etelänmatkalla. Valituksia tällaisista kaupoista on tullut Euroopan kuluttajakeskukseen tänä vuonna noin 50 kappaletta.
-Vaikuttaa siltä, että määrä on kasvussa, sanoo lakimies Saija Kivimäki Euroopan kuluttajakeskuksesta.
Hänen mukaansa moni kuluttaja on kertonut, että kauppaa tehtäessä myyjä on antanut suullisesti lupauksia, jotka eivät ole pitäneet paikkaansa. Katteettomat lupaukset ovat koskeneet esimerkiksi lomatuotteeseen liittyviä maksuja tai etuja.
Myöhemmin myyjä on kiistänyt puheensa – kun luvatuista asioista ei ole mainintaa sopimuksessa, ei asiakkaan ole helppo todistaa vedätystä.
Peruutusoikeutta kierretään
Lomaosakkeilla ja muilla timeshare-tuotteilla on EU:ssa kahden viikon peruutusoikeus, jos sopimus on voimassa yli vuoden.
Myyjät ovat yrittäneet kiertää peruutusoikeutta esimerkiksi niin, että useita vuosia kestävä tuote pätkitään alle vuoden voimassa oleviin peräkkäisiin arvoseteleihin.
Euroopan kuluttajakeskuksen näkemys on, että 14 vuorokauden peruutusoikeus on olemassa myös silloin, kun alle vuoden osiin pätkittu sopimus kestää todellisuudessa yli vuoden.
Peruutusoikeus on myös silloin, jos virike kauppaan syntyy yllättävässä tilanteessa myyjän aloitteesta. Jos lomaosakekauppias nykäisee hihasta kahvilassa tai kadulla, lomaan liittyvä sopimus on purettavissa jälkikäteen.
Lomayhtiö kiistää katteettomat lupaukset
Jokisille RCI-jäsenyyden muutoksen myi espanjalainen Diversified Resorts -yhtiö, joka harjoittaa lomiin liittyvää liiketoimintaa.
Yhtiö kiistää antaneensa katteettomia lupauksia myyntitilanteessa. Yhtiön mukaan luvattu lomatarjonnan lisäys tuli Jokisille Hotel Express –hotellialennusohjelman myötä sekä Diverisified Resortsin omista jäseneduista.
Yhtiö sanoo, että asiakkaille myytiin osakkuus Diversified Resortsiin, eikä heille sanottu, että RCI-lomanvaihtomahdollisuudet lisääntyisivät.
Jokisten mukaan pääsyy maksaa hankinnasta 3900 euroa oli kuitenkin kaupanteossa syntynyt käsitys, että nimenomaan RCI-tarjonta lisääntyy – jota ei sitten tapahtunutkaan.
Muokattu 5.11.2015: Lisätty linkki 1990-luvun lomahuijauksista kertovaan juttuun.