
EU:n alueella viranomaisten haaviin jäi eniten väärennettyä tupakkaa ja tupakkatuotteita, toiseksi eniten leluja ja kolmanneksi eniten lääkkeitä, kertoo Euroopan Komission raportti. Suurin osa EU:n alueelle tulevista väärennetyistä tavaroista on tehty Kiinassa. Sieltä tuodaan yli 70% EU:n alueen tuoteväärennöksistä.
Väärennetyn tuotteen ostaja voi myös joutua ostoksestaan vastuuseen. Jos verkosta ostettu tuote osoittautuu väärennökseksi, kuluttajan on otettava ensin yhteys myyjään. Jos kaupan purkaminen ei onnistu, seuraava askel on kääntyä luottokorttifirman puoleen ja vaatia rahoja takaisin tuotevirheeseen vedoten. Tuote pitää kuitenkin postittaa takaisin myyjälle, neuvoo Helsingin Sanomien haastattelema Tullin rikostorjuntapäällikkö Petri Lounatmaa.
Turvatyynyjä, laakereita ja jopa auton avaimia väärennetään.
Väärentäjien kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti nämä tuoteryhmät.
Tupakka
EU-alueella löydetyistä tuoteväärennöksistä 38% on tupakkaa tai tupakkatuotteita. Vuonna 2014 Tulliin jäi yli 12 miljoonaa väärennettyä savukeaskia. Väärennettyjen savukkeiden valmistusaineina voi olla mitä tahansa lattiapölystä kuolleisiin hyönteisiin.
Lelut
Leluväärennöksistä on löydetty mm. EU:ssa kiellettyjä muovinpehmittimiä, jotka luokitellaan ihmisen lisääntymisterveydelle vaarallisiksi. Väärennetty lelu on monesti tehty niin heppoisesti, että se saattaa aiheuttaa tukehtumisvaaran. EU:ssa lelujen turvallisuusvaatimukset ovat tiukat. Tuoteväärennösten turvallisuudesta on vaikea saada ketään vastuuseen.
Lääkkeet
Suomen Tullin takavarikoimista tuoteväärennöksistä jopa 70% on lääkkeitä. Väärennetty lääke voi sisältää mitä tahansa.
Lääkkeitä on tehty esimerkiksi lattiapölystä, jota on puristettu yhteen.
Osassa lääkeväärennöksiä on vaikuttavaa ainetta, mutta joka tabletissa eri määrä. Väärennettyjä lääkkeitä on tehty esimerkiksi lattiapölystä, jota on puristettu yhteen. Päälle on laitettu lattiavahaa ja lopuksi kiillokeainetta. Lääke on pakattu kauniiseen pakettiin, jota myydään nettikaupassa.
Ennen lääkeväärennöksen saattoi tunnistaa erittäin halvasta hinnasta, mutta nykyisin monet nettikauppojen väärennetyt lääkkeet ovat vain vähän halvempia kuin aidot. Väärennetyn lääkkeen tekokustannukset ovat mitättömät, eikä tekijällä ole lääkkeiden laadusta ja niiden vaikutuksista mitään vastuuta.
Keväällä 2014 Suomessa tavattiin ensimmäisen kerran lääkeväärennöksiä myös laillisessa jakelukanavassa. Kyseessä oli kaksi sairaaloissa rinta- ja mahasyövän hoitoon käytettävää syöpälääke-erää
Merkkilaukut ja -vaatteet
Erityisesti teinien keskuudessa suosituista merkeistä löytyy paljon väärennöksiä. Väärennetyissä tekstiileissä voi olla allergisoivia yhdisteitä, syöpää aiheuttavia väriaineita ja kemikaaleja, jotka eivät lähde pesussa pois. Tuoteväärennöksen palo-ominaisuuksista ei myöskään ole takuita.
Kosmetiikka
Lontoon poliisi ratsasi keväällä nettikosmetiikkaa, josta löysi muunmuassa syanidia, arseenia, elohopeaa, lyijyä, rotan jätöksiä ja ihmisen virtsaa. Suomen tullin mukaan Suomessakin törmää usein väärennettyyn kosmetiikkaan.
Liptonin väärennetyistä teepusseista on löytynyt roskia sekä rotan papanoita
Korut ja kellot
Netin kauppapaikoilla myydään usein väärennettyjä koruja ja kelloja. Aidon kellon tunnistaminen vaatii perehtyneisyyttä. Joskus kellon tikitys voi paljastaa väärennöksen.
Elintarvikkeet
Suomessa ei juurikaan ole löytynyt väärennettyjä elintarvikkeita. Maailmalla esimerkiksi Liptonin väärennetyistä teepusseista on löytynyt roskia sekä rotan papanoita. Italiassa pakastettua kalaa on myyty tuoreena lisäämällä siihen kemikaaleja. Pakattuina myytävät väärennetyt elintarvikkeet tulevat usein Kiinasta, Intiasta tai muusta Kaakkois-Aasian valtiosta.
Auton varaosat
Väärennöksiä tehdään esimerkiksi auton huolto-osista. Jarrupaloja, kytkimiä, suodattimia, sytytystulppia, turvatyynyjä, laakereita ja jopa auton avaimia väärennetään. Autohuollossa asiakas ei näe mitä varaosia autoon asennetaan.
Autohuollossa asiakas ei näe mitä varaosia autoon asennetaan.
Vuonna 2013 Suomen Tulli teki takavarikon, jossa löytyi tuoteväärennökseksi epäiltyjä auton turvatyynyjä, joissa oli vain suojakuori mutta ei varsinaista turvatyynyä lainkaan.
Elektroniikka
Väärennetty elektroniikka voi aiheuttaa oikosulkuja tai muita ongelmia ja pahimmassa tapauksessa tulipaloja. Kuningaskuluttajan vuonna 2013 tekemässä jutussa kävi ilmi, että Samsungin puhelimen rähjähtänyt akku osoittautui väärennetyksi. Liikkeessä vaihdetun akun piti olla Samsungin alkuperäisosa.
Alkuvuodesta Tulli pysäytti suuren erän väärennetteyjä älypuhelimia.
Juttua varten haastatellut asiantuntijat: tulliylitarkastajat Kirsi Taipale ja Riikka Pakkanen, Suomen Anti-piratismiyhdistyksen puheenjohtaja Jaana Pihkala, Toyota Auto Finlandin projektipäällikkö Arto Toivonen ja Tori.fi:n sisältö- ja turvallisuuspäällikkö Antti Lehto.