
Nainen maksoi netAnttilasta tilaamansa ulkokalusteet verkkopankissa heinäkuun alussa. Kuljetusmaksu oli virheellisesti veloitettu jokaisesta tuotteesta erikseen. Erotus neljäkymmentäkaksi euroa luvattiin palauttaa naisen tilille. Mutta vielä lokakuun alussakaan rahat eivät olleet tilillä.
Anttilan mukaan viivästys johtui uuden järjestelmän käyttöönoton aiheuttamasta ruuhkasta.
Laissa ei oteta kantaa, miten nopeasti kuluttajan rahat pitäisi palauttaa tällaisessa tapauksessa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Hertta Hartikaisen mukaan verkkokaupan pitää kuitenkin huolehtia siitä, että sillä on toimivat menettelyt tällaisten tilanteiden hoitamiseksi ja palautusten järjestämiseksi.
Elinkeinonharjoittaja voi hyvän asiakaspalvelun nimissä tarjota korvausta odotuksesta.
- Kauppaan kannattaa olla uudelleen yhteydessä ja pyytää rahojen palauttamista ja antaa lyhyt määräaika rahojen palauttamiselle, Hartikainen toteaa.
Valitettavasti pitkään venyvästä odotuksesta ei lain mukaan voi saada korvausta.
- Mutta kuluttaja voi sitä toki vaatia. Mahdollisesti elinkeinonharjoittaja voi hyvän asiakaspalvelun nimissä tarjota jotain korvausta odotuksesta, Hartikainen sanoo.
Etämyynnin peruuttamisoikeus sisältää määräajan rahanpalautukseen
Etämyynnin palautusoikeudesta sen sijaan on selvät säännöt. Jos kuluttaja palauttaa tilatun tavaran, elinkeinonharjoittajan pitää palauttaa kuluttajan maksut 14 päivän kuluessa siitä, kun kuluttaja on tehnyt peruuttamisilmoituksen.
Etämyynnin palautusoikeudesta sen sijaan on selvät säännöt.
- Kuluttajalla on myös oikeus saada toimituskulut takaisin siltä osin, kun kyse on normaalimuotoisista toimituskuluista. Jos maksun palautus viivästyy tästä 14 päivästä, kuluttajalla on oikeus saada kuluttajalain mukaista viivästyskorkoa saatavalleen, Hartikainen selvittää.
Kahden viikon määräaika rahanpalautukseen ei päde, jos kyseessä on virheellinen tuote. Yrityksellä on oikeus selvittää kuluttajavalitus ja odottaa, että kuluttaja on palauttanut virheellisen tuotteen ennen rahojen palauttamista.