Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

$
0
0

Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan.

Kuluttajan mahdollisuudet lakipalveluista valittamiseen.
Kuluttajan mahdollisuudet lakipalveluista valittamiseen. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen

Asianajajan ja lakimiehen erot käytännössä:

  • Asianajajan ammattinimikettä saa käyttää vain Suomen Asianajajaliiton jäsen. Asianajajaliiton sivuilta löytyy reaaliaikainen rekisteri kaikista Suomen asianajajajista. Asianajaja työskentelee aina jossain asianajotoimistossa.
  • Asianajajalla on oikeus toimia asiakkaan edustajana oikeudenkäynneissä.
  • Asianajajien toiminnasta on säädetty laki ja heidän toimintaansa valvoo erityinen Valvontalautakunta.
  • Asianajajan toimintaan tyytymätön asiakas voi tehdä ilmaiseksi kantelun Valvontalautakunnalle, joka tutkii sen aiheellisuuden ja voi pahimmassa tapauksessa erottaa asianajajan liiton jäsenyydestä.
  • Eroamisen tai erottamisen jälkeen asianajaja menettää asianajo-oikeutensa eikä hän saa enää käyttää asianajaja-nimikettä.
  • Valvontalautakunnalta voi kysyä onko tietystä asianajajasta tehty kanteluita ja onko niistä määrätty hänelle seuraamuksia.
  • Valvontalautakunnalle kanteleminen ei hyödytä asiakasta suoraan, vaan hän joutuu hakemaan korvauksia joko kuluttajaviranomaisten avulla tai oikeusteitse.
  • Valvontalautakunnalle voi tehdä myös kysymyksen asianajajan kohtuullisesta laskutuksesta. Tällöin puhutaan palkkioriita-asiasta. Jos Valvontalautakunta päätyy suosittelemaan asianajajalle palkkion alentamista, niin tämä on käytännössä ainoa seuraamus, joka voi hyödyttää suoraan asiakasta.
  • Asianajajaliiton mukaan Valvontalautakunnan suosituksia noudatetaan lähes poikkeuksetta.
  • Lakimiehet työskentelevät lakiasiaintoimistoissa tai yritysten lakiosastoilla. Suomalaisia lakimiehiä työllistävät paljon myös valtio ja kunnat.
  • Lakimiesten toiminnasta ei säädetä laissa, eikä heillä ole ammatillista valvontaelintä.
  • Lakimies ei saa edustaa asiakasta oikeudenkäynneissä ilman erillistä lupaa.
  • Jos asiakas on tyytymätön lakimiehen toimintaan tai jos lakimies on aiheuttanut taloudellista vahinkoa asiakkaalle, hänestä voi tehdä valituksen Kuluttajariitalautakuntaan. Kuluttajariitalautakunta voi suosittaa lakimiehelle palkkion alentamista tai hyvityksen antamista asiakkaalle.

Asiakas voi myös nostaa vahingonkorvauskanteen lakimiestä tai asianajajaa vastaan oikeudessa.

Henkäise kuitenkin hetki ennen ratkaisevaa päätöstä ja harkitse mahdollisimman objektiivisesti, onko lakipalvelun tarjoaja aiheuttanut sinulle niin suuren vahingon, että oikeudenkäyntiin kannattaa lähteä.

Muista myös, että oikeudessa haastajalla on velvollisuus hankkia näyttö vastapuolen syyllisyydestä.

Oikeusjutuissa hävinnyt osapuoli saattaa joutua maksamaan sekä omat että vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

Infografiikkaa korjattu 22.10.2015 klo 13.47: Palkkioriita-asian voi saattaa Valvontalautakunnassa vireille ainoastaan asianajajaa vastaan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>