Quantcast
Channel: Kuningaskuluttaja | yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Eläinlääkärilaskut hirvittävät: Onko lemmikin hyvästä hoidosta tulossa ylellisyyttä?

$
0
0

Ihmisten terveydenhoitoon verrattuna eläinlääkäreiden hinnat ovat korkeat. Joskus eläinlääkärilaskun loppusumma voi olla lemmikin omistajalle kipeä yllätys.

Lemmikkieläimet sairastavat siinä missä omistajansakin. Niillä on vatsatauteja, lonkkavaivoja, yskää ja vaikka mitä. Lisäksi moni koirarotu on jalostettu pilalle, jolloin järeää hoitoa vaativia sairauksia voi ilmetä jo nuorilla koirilla.

Lähes jokainen eläinlääkärissä käynti maksaa lemmikin omistajalle lähemmäs sata euroa. Perusrokotuksen saa alle satasella, mutta jokainen lisätutkimus nostaa hintaa. Esimerkiksi eläimen verikoe tai virtsanäyte hinnoitellaan aina erikseen.

Lue myös: Eläinlääkärien hinnoissa isoja eroja.

Hoidoista tingitään, kun ei ole varaa maksaa

Onko mahdollista, että eläimiä jää hoitamatta korkeiden eläinlääkärihintojen vuoksi?

- Kyllä se on mahdollista, sanoo Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Kirsi Sario.

- Meillä on paljon vähävaraisia ihmisiä. Mutta toisaalta, olen eläinsuojelutyössä nähnyt, että eläinten hyvinvointi on omistajien ranking-listalla aika korkealla.

koiran hoitohinnat
koiran hoitohinnat Kuva: Yle/ Arja Lento/ Kuningaskuluttaja

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä on huomattu, että varsinkin lemmikkien hammashoidosta tingitään.

- Talteen otettujen eläinten suut ovat olleet entistä huonommassa kunnossa, sanoo Hesyn hallituksen varapuheenjohtaja Anne Roine.

Sairaita eläimiä on myös jätetty kuljetuslaatikossa yhdistyksen ovelle.

- Ihmiset tietävät, että täältä eläin saa lääkäriapua, jos itsellä ei ole siihen varaa.

Eläinlääkäriasemat ovat varustelultaan erilaisia ja niin ovat myös niiden hinnat. Siksi asiakkaan kannattaa seikkailla netissä ja käydä lävitse oman asuinalueensa eläinlääkäreitä, jotta voi valita omalle kukkarolleen sopivimman hinnan ja hoitopaikan.

Eläinlääkärin laskussa maksetaan myös sähköstä ja siivouksesta

Eläinlääkärin lasku koostuu monesta eri osasta. Kiinteät kulut, kuten henkilökunta, sähkö, vesi ja siivous tulevat kaikki asiakkaiden maksettaviksi.

eläinlääkäri hoitaa koiraa
Chita Wahlroos hoitaa koirien hampaita. eläinlääkäri hoitaa koiraa Kuva: Kuningaskuluttaja

Koska kunkin toimenpiteen lasku määräytyy sen todellisten kustannusten perusteella, monimutkaiset, hoitohenkilökuntaa ja laitteita vaativat toimenpiteet tulevat suhteessa muita kalliimmiksi.

- Asiakas, joka tulee rokotuskäynnille, ei maksa esimerkiksi ultralaitteen kuoletusta, sanoo Porvoossa yksityisellä eläinlääkäriasema Avecilla työskentele eläinlääkäri Chita Wahlroos.

Moni eläinlääkäriasema on hankkinut itselleen laajan tutkimus- ja laitearsenaalin. Eläinten tutkimukset ja laboratoriokokeet tehdään enimmäkseen yhdessä ja samassa paikassa, toisin kuin ihmisillä, jotka lähetetään terveyskeskuksista sairaaloihin jatkotutkimuksiin. Niinpä meillä on monia lähes sairaalamaisesti varusteltuja eläinlääkäriasemia.

- Pelkkä hinta ei kerro totuutta. Asiakkaan kannattaa aina kysyä tarkemmin, mitä kaikkea hintaan sisältyy. Esimerkiksi anestesian, eli eläimen nukutuksen voi tehdä useammalla tavalla, ja kaikki tavat eivät ole yhtä turvallisia, muistuttaa Wahlroos.

Julkinen tuki puuttuu

Erityisen paljon eläinlääkärilaskua nostaa arvonlisävero. Toisin kuin ihmisten terveydenhoito, eläinlääkärin palvelut kuuluvat korkeimpaan, eli 24 %:n, arvonlisäveroluokkaan. Päätös perustuu Euroopan Unionin arvonlisäveropäätöksiin. Tuotantoeläinten omistajat saavat vähentää sen verotuksessa, joten vero kohdistuu lemmikkien omistamiseen.

- Meille eläinlääkäriliitossa sopisi oikein hyvin, että sitä alvia ei olisi, mutta se on poliittinen arvovalinta, sanoo Eläinlääkäriliiton Sario.

Eläinlääkärilaskua nostaa myös se, ettei hoidon hintaa kompensoida julkisella tuella, kuten kelakorvauksilla. Lemmikkien omistajat maksavat siis laskun sellaisenaan, ilman piilossa olevia kustannuksia.

Jos ihminen on valmis ottamaan eläimen, hänen pitää olla valmis myös vastaamaan siitä.

Sarion mielestä eläinlääkärilaskut eivät pääsääntöisesti ole liian kalliita, sillä perusasiat saadaan hoidettua. Näitä ovat esimerkiksi rokotukset ja loishäädöt, joilla on myös kansanterveydellistä merkitystä.

- Mutta on myös kalliita hoitoja. Jos joudutaan operoimaan jalkoja tai hoitamaan vanhoja eläimiä niin laskut voivat nousta korkeiksi. Mutta se on valintakysymys. Jos ihminen on valmis ottamaan eläimen, hänen pitää olla valmis myös vastaamaan siitä, sanoo Sario.

Koska yhteiskunta ei tue eläinten terveydenhoitoa, lääkärilaskut nousevat sitä mukaa kun tutkimukset, hoidot ja laitteet kehittyvät. Lemmikkien omistajien on siis varauduttava yhä kasvaviin eläinlääkärimaksuihin.

kissan hoitohinnat
kissan hoitohinnat Kuva: YLE/ Pentti Palmu/ Kuningaskuluttaja

Miksi kissa on koiraa halvempi hoitaa?

Helsingin eläinsuojeluyhdistys ottaa talteen hylättyjä eläimiä, joista valtaosa on kissoja.

- Kissoja ei edelleenkään arvosteta samalla tavalla kuin koiraa, sanoo Anne Roine Hesystä. Kun kissan saa lähes ilmaiseksi, sen hoidostakaan ei haluta maksaa.

Kissan heikompi arvostus näkyy eläinlääkäreiden hoitohinnoissa. Lähes kaikki toimenpiteet hinnoitellaan kissan kohdalla koiran hoitoa halvemmiksi. Suurimmat erot löytyvät narttujen sterilisaatioista. Kun narttukoiran sterilointi voi maksaa jopa yli 600 euroa, narttukissan steriloinnista selviytyy kalleimmillaankin 120 eurolla.

Vaikka koirat hinnoitellaan koon perusteella, kissan kokoinen koira voi olla kalliimpi operoida kuin kissa.

- Se johtuu historiasta, perinteestä. Kissaa ei ole arvostettu lemmikkinä samalla tavalla kuin koiraa. Periaatteessa kissan hoitaminen aiheuttaa meille samat kustannukset kuin koirankin hoito, mutta tietyissä operaatiossa perinne on asettanut ne hinnat tietylle tasolle, sanoo Chita Wahlroos.

Ratkaisu maksuongelmiin: eutanasia

Kun eläin tulee tutkimukseen tai leikkaukseen, laskun loppusummaa on hankala arvioida. Jos asiakas varautuu 500 euroon, hinta saattaa toimenpiteen aikana jopa kaksinkertaistua, kun eläinlääkäri näkee mistä on kyse. Eläinlääkäri pyrkii toimimaan aina eläimen parhaaksi, mutta lopullinen päätösvalta asiassa on lemmikin omistajalla. Eläinlääkäri ei kuitenkaan voi painostaa asiakasta ylittämään omaa maksukykyään.

eläinten hautausmaa
Jos rahat eivät riitä, lemmikki voidaan lopettaa eläinten hautausmaa Kuva: YLE

- Jos ei ole akuutti, henkeä uhkaava tilanne niin voidaan odottaa, että asiakas saa maksuvalmiuden järjestettyä, sanoo Wahlroos.

Tilanne, jossa eläimen hoitaminen vaatisi enemmän rahaa kuin asiakkaalle on käytettävissä, on hankala.

- Jos taas on henkeä uhkaava tilanne ja asiakkaalla ei ole yhtään rahaa niin silloin eläinlääkärillä on periaatteessa velvollisuus tehdä jotakin, mutta se voi olla vaikka eläimen kannalta eutanasia. Kyllä rahalla on merkitystä mitä ja miten hoidetaan.

Mikä neuvoksi, jos rahaa ei ole?

- Ennaltaehkäisy: Rokotus, riittävä ulkoilu, hyvä ravinto, turkin ja hampaiden säännöllinen hoito.

- Mene ajoissa lääkäriin.

- Harkitse kahdesti, parantavatko raskaat hoidot iäkkään lemmikin elämän laatua.

- Jos rahat ovat vähissä, ota maksu puheeksi heti hoidon alussa. Siten voidaan kartoittaa erilaisia hoitovaihtoehtoja.

- Aina kannattaa neuvotella osamaksusta.

Nostavatko Eläinlääkäriketjut ja lemmikkien vakuutusmaksut eläinlääkäreiden hintoja?

Lemmikkien vakuutusaste Suomessa on LähiTapiolan arvion mukaan 25 - 30 prosenttia. Naapurissamme Ruotsissa vastaava luku on huomattavasti korkeampi. Ruotsissa koirista on vakuutettu liki 80 prosenttia ja kissoistakin peräti 60 prosenttia.

Ruotsin suurimmat vakuutusyhtiöt Agria ja Folksam havaitsivat, että kun eläinlääkäriketjut AniCura ja Evidensia vuonna 2012 tulivat markkinoille, vakuutuskorvausmaksut nousivat 40 prosenttia. Ketjut hallitsevat valtaosaa ruotsalaisten lemmikkien hoidoista.

Suomessa toimivia eläinlääkäriketjuja ovat Univet, joka kuuluu Evidensia-ryhmään sekä kotimaisista eläinlääkäriasemista muodostettu Animagi. Lisäksi markkinoilla on edellisiä pienempi Tuhatjalka-ketju.

Univet ja Animagi eläinlääkäriketjujen yhdistyminen on parhaillaan vireillä.

LähiTapiolan mukaan lemmikkien eläinlääkärikulujen vakuutuskorvausmaksut ovat 2010-luvulla nousseet noin kahdeksan prosentin vuosivauhtia.

- Ehkä ihmiset valitsevat enemmän kalliita hoitoja, jos lemmikillä on vakuutus, arvelee Sario Eläinlääkäriliitosta.

Suomen tilanne eroaa Ruotsista, sillä meillä yksityisiä eläinlääkäripisteitä on vielä selvästi enemmän kuin ketjujen omistamia eläinlääkäriasemia. Univet ja Animagi -ketjujen yhdistyminen on parhaillaan vireillä, mutta toistaiseksi suunnitelmat on viranomaisten toimesta pysäytetty. Aikalisän syynä on uuden suur-Univetin liian merkittävä markkina-asema tietyillä paikkakunnilla.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 611

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>