
Palmuöljystä tulee mieleen polttoaine. Palmuöljyä löytyy kuitenkin lukuisista elintarvikkeista. Kohta ruokakaupan joka pakkauksesta näkee, onko tuotteessa palmuöljyä.
Maailman palmuöljyn tuotannosta osa kuluu biopolttoaineisiin ja päivittäiskosmetiikkaan. Valtaosa, peräti 70 prosenttia käytetään kuitenkin elintarvikkeisiin. Me kuluttajat emme ole juuri törmänneet marketin elintarvikkeiden etiketissä “palmuun”. Nyt asia muuttuu.
Öljyn raaka-aine lukee pakkauksessa
Ruokapakkausten merkinnät muuttuvat viimeistään joulukuussa 2014 koko EU:ssa. Osana isoa uudistusta myös kasviöljyjen ja –rasvojen raaka-aineet pitää nyt kertoa – niiden joukossa palmu.
Palmuöljyä saadaan öljypalmusta
Öljyjen raaka-aineet kerrotaan etiketissä painon mukaisessa järjestyksessä. Listan perään saa kuitenkin printata ”vaihtelevin osuuksin”. Silloin määrien järjestystä ei voi päätellä.
Uusituissa pakkauksissa ”palmu” esiintyy monin tavoin. On ”kasviöljy (palmua)”, palmurasvaa, palmuydinöljyä, palmujauhetta, palmuoleiinia… Kaikki nämä ovat peräisin öljypalmun hedelmistä.
Useimmissa elintarvikkeissa uudet merkinnät ovat jo kohdillaan. Ruoan saa kuitenkin myydä vanhoilla merkinnöillä loppuun, jos se on valmistettu ennen 13.12.14.
Pakkausten uusi avoimuus koskee toistaiseksi vain ruokaa. Palmuöljyä käytetään myös puhdistusaineissa ja kosmetiikassa. Niiden etiketistä on turha hakea sanaa ”palmuöljy”. Päivittäiskosmetiikan ainesosissa palmuöljy piiloutuu kymmenien erilaisten nimien taakse.
Palmuöljyllä on ”hyvät ominaisuudet”
Kasvirasvojen tuotanto ja kulutus ovat koko maailmassa kasvaneet tasaisesti jo pitkään. Palmuöljyn tuotanto on lisääntynyt ripeimmin. Kymmenisen vuotta sitten öljypalmu ohitti soijan maailman yleisimpänä öljykasvina. Nyt öljypalmujen hedelmistä saadaan yli kolmasosa maailman kasvirasvoista.
Kyselin palmuöljyn käytön syistä kymmeneltä elintarvikealan toimijalta. Lähes kaikki mainitsivat sen ominaisuudet. Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää tiivistää:
- Palmuöljy on huoneenlämmössä kiinteää. Se antaa tuotteille rapeutta ja hyvän suutuntuman. Öljypalmu on myös hyvin tuottoisa kasvi. Hehtaarisato on selvästi suurempi kuin muilla öljykasveilla.
Mm. Flora-margariineja valmistava Unilever kertoo käyttävänsä palmuöljyä muiden kasviöljyjen kanssa, koska se antaa margariinille hyvän maun, pehmeän rakenteen ja helpon levitettävyyden.
Vain kolme kymmenestä yrityksestä kertoi käyttävänsä palmuöljyä sen edullisen hinnan takia. Palmuöljyä käytetään valmiiden elintarvikkeiden lisäksi paljon uppopaistossa.
Palmuöljy kestää paistamista pidempään kuin muut öljyt, ja tämä vaikuttaa hintaankin, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo kertoo.
Ehkä joka kymmenennessä pakkauksessa
Eniten palmuöljyä on margariineissa, leivontapakasteissa sekä monissa makeissa ja suolaisissa naposteltavissa. Mitä pidemmälle elintarvike on jalostettu, sitä varmemmin joukossa on palmuöljyä.
On arvioitu, että palmuöljyä on jopa joka toisessa kaupan pakatussa ruokatuotteessa. Suomen kaupoissa tämä arvio on yläkanttiin. Todellinen määrä lienee kymmenen prosentin hujakoilla.
Pirkka-ruokatuotteissa palmuöljyä on kuudessa prosentissa
- Pirkka-ruokatuotteita on 1760 nimikettä. Niistä palmuöljyä on kuudessa prosentissa, Keskon Kalervo kertoo.
Käyttömääriä on hankala jäljittää
Ruoan palmuöljy tulee Suomeen enimmäkseen erilaisina kasvirasvan seoksina. Iso osa tuodaan myös valmiissa elintarvikkeissa. Palmuöljyn tuonti ei selviä kunnolla tullin tilastoista.
Suomalaisten palmuöljyn kulutuksen tarkkaa määrää onkin vaikea selvittää. WWF on esittänyt kovan arvion: 58 kiloa vuodessa. Luvussa on mahdollisesti mukana polttoaineisiin tuotava, ruoaksi kelpaamaton jäte- ja tähdepalmuöljy sekä valtionyhtiö Neste Oilin maailmanlaajuinen toiminta.
Ruoan mukana tuskin saamme enempää kuin parisen kiloa palmuöljyä vuodessa. Ranskalainen julkaisu aiheesta päätyy arviolta kahteen kiloon.
Määrät eivät näytä meillä olevan nousussa. Kyselyni kymmenestä yrityksestä kuusi on vähentänyt palmuöljyn käyttöä vuoden 2000 jälkeen. Neljällä määrät ovat pysyneet ennallaan. Lisäystä ei ollut kellään.
Rypsiä ja rapsia käytetään meillä eniten
Kyselyni yrityksissä palmuöljyn osuus kasvirasvoista on keskimäärin alle neljäsosa. Kekseissä ja pakastetaikinoissa palmuöljyn osuus on tosin isompi. Niiden kasviöljyistä jopa puolet saattaa olla palmuöljyä. Yrityksistä Unilever ei halunnut vastata määriin.
USA:ssa soijaöljyä käytetään paljon ruokiin ja paistamiseen, Euroopassa ei juurikaan. Suomessa rypsi ja rapsi ovat ykkössijalla.
- Ruokakeskon eniten käyttämät kasviöljyt ja –rasvat tulevat näistä kasveista: Rypsi tai rapsi, palmu, kookos ja auringonkukka, Keskon Kalervo listaa.
Suomessa viljellään öljykasveista muun muassa rypsiä, rapsia ja pellavaa. Elintarviketeollisuus ei silti pärjää ilman tuontiöljyjä, palmu mukaan lukien. Suomalaisten ruokakori on osanen ruoan kansainvälisiä markkinoita.
Nyt ruokapakkauksista voi jokainen katsoa, mitä kasviöljyjä niissä on.
Tutustu myös: Vastuullista vai vielä vastuullisempaa palmuöljyä?